Сложният микс - комфорт и изкуство

Предизвикателство е да се направи интериорен дизайн на малък апартамент, така че освен удобство на живеенето да има присъствие и на модерното изкуство.

Елка Влаховска 09 February 2023

Снимка: essential home/nikita petrushko

Дизайнерът Никита Петрушко, който работи по международни проекти, е избрал да изяви вижданията си в малък апартамент във Варшава, собственост на млад мъж, интернет специалист, на когото не са чужди съвременните проявления на изкуството. Апартаментът не е „стерилен“, само с необходимите удобства на обитаване, а притежава неуловима арт магия.

Модерността му, така трудна за изразяване в дизайна днес, се корени в съчетаването на класически детайли, интерпретация на мебели от средата на миналия век, епохата на „бум“ в дизайна, и въвеждането на съвременно изкуство – в случая на фигури, създадени от Брайън Донъли, известен професионално като KAWS.

Неговото творчество изпреварва времето си – още от 90-те години на миналия век роденият в Ню Джърси артист работи с рисунки в 2D, по-късно и в 3D. Днес фигурите му са предмети на колекционерската страст, като на аукцион в Хонконг цената на негово произведение достига 14 милиона долара.

Вдъхновен от KAWS, дизайнерът Никита Петрушко описва варшавския апартамент като „естетичен, модерен и функционален“. Проектът крие „капани“ – как на малка квадратура да бъдат постигнати обособени и функционални зони, които да отговарят на нуждите на клиента. Интериорното решение съчетава трапезария, всекидневна и кухня в едно, които са и диференцирани, и хармонични помежду си.  

И въпреки че е семпъл и модерен апартамент, това е пространство с богати декоративни детайли.

Да погледнем класическата рамка – тя включва декоративни корнизи на тавана, една позабравена традиция от отминалите времена, и дъбов паркет на пода. В момента тези кодове на интериорно изразяване се завръщат, може би като носталгичен отглас. Но пък те обогатяват внушението на интериора като среда не само за живеене, но и за  емоции.

В тази класическа рамка се появява неочаквано модерното изкуство – декоративните фигури с форма на стилизирани мечки на KAWS и в случая не става въпрос за колекционерство, въпреки че е много възможно тази инвестиция да увеличи стойността си във времето.

Дизайнерът обобщава решението си така: „Искам да се движа в посока, която съответства на вътрешния свят на човека и създава възможно най-голям комфорт на пребиваване в дома, заобикаляйки традиционните похвати на „копи-пейст“. Опитвам се да вникна в картината на света, която съответства на индивидуалността на човека, и да осигуря място, което да го зарежда с енергия, баланс и спокойствие, защото това са целите, които дизайнерът може да постигне.“

В този апартамент е очевидно съчетанието на три стила – класически, модерен и футуристичен – по хармоничен и интересен начин. Въпреки че е малък, тук не се усеща липса на пространство, защото има прецизност, а не претрупаност. Цветовете също дават необходимия комфорт – неутрални тонове с нюанси на цвят, както и изобилие от естествени материали.

Поглеждайки към трапезарията, на фокус е невероятната маса за хранене от мрамор със заострени крака. Тази маса не само побира много хора, но е обект в интериора, който привлича вниманието сам по себе си. В допълнение към нея са тапицираните столове, ръчно изработени от масивно дърво с мека кадифена тапицерия. Изненадата е, че те са на три крака, малко намигване към трикраките столчета около огнището в далечните времена. Конструкцията им обаче е ергономична и невероятно стабилна.   

Във всекидневната пространството не е голямо, но създава усещане за простор благодарение на прецизно подбраните мебели – с лек класически нюанс и невероятен комфорт. Осветлението играе основна роля в обособяването на отделните кътове, но и като част от артистичната визия на дома.

Дори и дребният интериорен детайл – масичката за кафе, има експресивен вид. Съчетаваща по вълнуващ начин скандинавския дизайн и кодовете на италианската домашна култура от края на миналия век, тя е едновременно функционална и предизвикваща сетивата. Комбинацията от двата различни подхода към дизайна на мебели я прави уникално произведение за интериора.

Ако трябва да обобщим в какво се състои енигматичното въздействие на интериорната среда днес, това е изключително творческото и дръзко смесване на познати стилове.

Нищо не е същото като преди, но носи носталгична препратка към него, мебелите интерпретират най-богатата творчески ера в дизайна, а модерното изкуство дава съвременно усещане за обитаване на дома. Можем ли да постигнем елегантност и лукс в малък апартамент без разточителните пространства на къщата? Отговорът е: да, ако имаме въображение, дързост и познания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР