Рим - добрата кандидатура

Рим е единственият кандидат от Европейския съюз за домакин на Експо 2030.

27 January 2023

Достатъчно е човек да се разходи в Рим, за да разбере колко заслужено е наричан Вечният град. В продължение на почти три хилядолетия столицата на Италия е пример за приемственост, способност да се адаптира към промените и да преоткрива своето настояще. Сега този град предлага кандидатурата си за домакин на Световното изложение през 2030 г.

Още от древни времена Рим сочи посоката, като измисля авангардни решения за нуждите на общностите, които са го обитавали (един милион жители по времето на император Август!). Достатъчно е да си припомним за футуристичната мрежа от акведукти, заради която Рим получава прозвището Regina Aquarum (Царица на водите), или за мрежата от консулски пътища, която свързва Вечния град с всички провинции на полуострова и на империята (всички пътища водят към Рим).

Още от самото си създаване Рим – разположен в центъра на Средиземноморието, кръстопът на три континента – привлича идеи и таланти от териториите, които се намират отвъд границите му. Необикновената колекция от произведения на изкуството и културата не би била възможна без приноса на други култури. Резултатът е уникално съчетание от история, природа и хора, което днес превръща Рим в модерна столица – дестинация за милиони посетители и място, където, както преди две хилядолетия, хората живеят заедно под знака на ценностите свобода и взаимно приемане.

Рим е и метрополисът с най-много зелени площи в Европа. Неговите градски паркове, исторически вили и природни резервати му придават особен баланс, древна интеграция между гражданите му и природата, която може да бъде пример за бъдещето. Неслучайно Рим е най-голямата земеделска община в Европа: в периметъра му се извършва интензивна, често иновативна дейност по отглеждане на култури. И тук наследството от миналото не е тежест, а стимул и трамплин за търсене на устойчиви решения за общото ни
бъдеще, а не просто сцена за изява.

Рим не е избрал предложение с лесно медийно въздействие, не иска да привлича внимание само с препратки към миналото си. Вместо това е избрал програмен лозунг, който е насочен преди всичко към настоящето и бъдещето: „Хора и територии: градско възстановяване, приобщаване и иновации“. Темата изразява едно общо предизвикателство за всички страни от международната общност и препраща към препоръките на ООН, заложени в дневния ѝ ред до 2030 г.

Рим възнамерява да измине този път не като се афишира, а като предложи на участващите страни оперативно сътрудничество, чиято крайна цел е Изложението, а в годините дотогава ще се реализират съвместни проекти и инициативи, съсредоточени върху различния национален опит и нужди.

Мястото, избрано за провеждане на Световното изложение 2030, се намира в покрайнините на Рим. То е свързано с някои от историческите зони на града и е в непосредствена близост до един от университетските кампуси, който ще действа като връзка с огромната научна общност на италианската столица. Събитието, чийто устройствен план е дело на архитект Карло Рати, има амбицията да постави нови стандарти за устойчивост с нулеви въглеродни емисии, повторна употреба на материалите, зачитане на жизнения цикъл на водата, въздуха и енергията. С една дума, не само да бъде енергийно автономен  обект, но да може да генерира и осигурява чиста енергия и на други територии.

Рим е и в центъра на уникална транспортна система. От летището за по-малко от два часа със самолет може да се стигне до основните европейски, балкански, северноафрикански и близкоизточни столици, а за три часа – до всички дестинации в целия евро-средиземноморски регион – от Анкара до Бейрут и Кайро. Усъвършенстваната система от въздушни, пътни и високоскоростни железопътни връзки дава възможност за лесно и бързо достигане до основните италиански дестинации. До 2030 г. това време ще бъде намалено почти наполовина благодарение на новите инфраструктурни инвестиции, планирани от италианското правителство.

Логото на Рим 2030 представлява стилизирана арка, която променя цвета си и дава живот на безкрайни комбинации. Представя солидността и елегантността на древноримските паметници, като препраща към дигиталното настояще. През арката се минава, тя е врата, отворена за нови и различни влияния. Също така предлага и общ път, редица възможности, като например съвместното създаване на различните национални павилиони. Очаква се през 2030 г. през тази арка да преминат 30 милиона посетители, които ще разгледат изложбените павилиони на 150 държави.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР