13 въпроса към… Дара Екимова

Лилия Или_Ева 14 January 2023

В рубриката ни "13 въпроса" гостуват хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Дара Екимова посрещна Новата година, пеейки на сцената на площада във Варна, след участието си в „Българската Коледа“ на самата Коледа. Последната й песен „После ще му мислиш“ излезе в края на ноември 2022 г. и е сингъл към първия й кратък албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“. Видеото можете да гледате в youtube канала й. В тази песен според самата нея тя показва най-дръзката и откровена част от себе си, непоказвана досега. Пише сценария и сама режисира видеоклипа. В него участва и актрисата Алена Вергова (дъщеря на Юлиян Вергов, гледахме я в „Петя на моята Петя“). От пролетта на 2022 г. Дара Екимова работи с Вирджиния Рекърдс. Ето какво отговори на нашите 13 въпроса.

Коя е щастливата причина да се будиш сутрин?

Това е, че съм жива.

Каква е първата ти мисъл?

Какво имам да правя днес. Надявам се денят да е хубав и знам, че трябва да бъда силна, защото не е лесно да си творец днес. Никой не те чака. Трябва абсолютно всяка минута да се инвестира в това да ставаш по-добър като автор, като изпълнител и като творец. Няма време за губене. То изтича като пясък през ръката. И просто трябва да сме дейни.

Коя музика те описва най-добре?

Музиката, която разказва истории, има силно послание и оставя следи в душата. Макар да усещам много компоненти, добрият текст и историята, която ми разказва той, са сред най-важните за мен. Харесвам многопластовата продукция, в която можеш да чуеш много различни звуци, които ти носят различни усещания. Много ми въздейства синт уейв попа, може би затова съм се насочила към него. В изпълнението му на пиано има нещо много специално.

Харесвам Mettalica, харесвам The Weekend, даже си купих билети за концерта му следващото лято, но най-много ме описва моята собствена музика.

Имаш ли ритуали за писане на песни?

Обичам да е тъмно, да запаля ароматна свещ. Вдъхновява ме да слушам текстове, да чета поезия. Понякога ми хрумват неща, както си седя в колата.

От какво би искала да избягаш?

От скуката, посредствеността, мързела, еднообразието и липсата на муза. Честно да ти кажа, когато съм спокойна и щастлива, музата ми не е толкова осезаема, колкото когато страдам от нещо.

Пред кого отваряш сърцето си?

Страхувам се, че с годините ще ми става все по-трудно да го отварям. Засега това се случва най-много пред хора, които носят в себе си топлина, доброта, истинност.

Кого следваш в социалните мрежи?

Хора с добра естетика, с добър стил и които правят съдържание, адекватно на стандартите на времето, в което живеем.

Как изглежда за теб щастието?

Да съм вдъхновена и на сцена. Един от най-щастливите мигове в живота ми беше, когато миналото лято чух много хора от публиката да пеят куплетите на „Последен дъх“ и на „Бягам“. Щастлива съм и когато напиша нова песен, защото успявам да боравя с таланта, който имам. Усещам, че го развивам. Чувствам се по-добра всеки път.

Как изглежда за теб нещастието?

Нещастие за мен са разочарованията, чуждият мързел, неспособността на хората даразберат, че има нещо по-важно отвъд техните егоистични желания.

Когато настоящето е трудно, наситено с препятствия и проблеми, всеки има трудни периоди, се усещам, че започвам да живея в някакво минало, за което си представям за по-хубаво, отколкото всъщност е било. Но бързо се вадя оттам.

За какво харчиш парите си?

За куп глупости, обичайно за дрехи. Останалата част от парите си давам по-скоро за реинвестиция в продукция и в бъдеще.

Какво правиш, без да му мислиш?

Почти нищо. Това е проблемът. Понякога много мисля, понякога прекалено емоционално.

Има ли нещо, от което те е страх?

Страх ме е да съм мързелива, глупава, да безделнича. Но всичко, от което ме е страх, зависи от мен.

От какво не ти пука?

От почти нищо. Аз съм емоционална и въпреки това знам, че когато се стремя към нещо, няма какво да ме спре. И не ми пука какво ще ми се изпречи на пътя. Ще го превъзмогна. Ако не го превъзмогна, значи съм умряла.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР