Сан Себастиан - Мишлензвездната столица на света

В Страната на баските пандемията послужи като напомняне за степента, в която храната формира местния живот. Да се храниш добре е приоритет в тази северна автономна област на Испания. Тук, където храната е основа на цялата култура, цари безкраен празник.

29 December 2022

В Страната на баските пандемията послужи като напомняне за степента, в която храната формира местния живот. Да се храниш добре е приоритет в тази северна автономна област на Испания. Тук, където храната е основа на цялата култура, цари безкраен празник.

Mресни морски дарове от Кантабрийско море, висококачествени продукти от малки, семейно управлявани ферми, месо и мляко от добитък, отглеждан по тучни зелени пасбища – резултатът е силно кулинарно наследство, което и най-изтънчените готвачи смятат за свещено. Неслучайно тук има повече ресторанти със звезди „Мишлен“ на квадратен метър, отколкото в Токио, Париж или Ню Йорк.  

След присъждането на първата звезда „Мишлен“ през 20-те години на миналия век тя се превръща в най-престижната и желана награда, която един ресторант може да получи. Това е световно доказателство за качеството на храната, майсторството на кулинарните техники и прецизното представяне на ястието – характеристики, с които над двадесетте мишлензвездни ресторанта в Сан Себастиан се гордеят.

Няма по-правилен избор да започнем нашето изследване от ресторант Arzak. Легендарният ресторант с три звезди е бил един от любимите на Антъни Бурдейн и със сигурност един от най-добрите в града. Сам по себе си той е проявление на историята на своите създатели. Това е семеен ресторант, процъфтяващ с помощта на главния готвач Хуан Мари Арзак и неговото чувство да усъвършенства и адаптира баската кухня към съвременните модерни вкусове. Разполагащ с библиотека от аромати от над 1500 подправки, ресторантът е в семейството от четири поколения и се е превърнал в икона за Доностия (както местните наричат Сан Себастиан).

Mugaritz се помещава в баска селска къща на няколко километра от града и се е утвърдил като катедрала на съвременната кухня в Испания. Ръководен от Андони Адурис – един от пионерите готвачи на Испания, приготвящи силно персонализирана кухня с цел преоткриване на оригиналните вкусове чрез новаторски техники в уникален съвременен стил. Акцентът е 24-степенно дегустационно меню, променящо се всяка година.

Мартин Берасатеги е най-награждаваният готвач в Испания. Това име няма нужда от представяне, както и едноименният ресторант с три звезди „Мишлен“, намиращ се точно извън Сан Себастиан с изглед към зашеметяващи планински върхове. Ресторантът е наричан „шедьовър на баската кулинария“. Менюто му включва вълнуващи вкусови текстури с придържане към молекулярната кухня.

С уникалното си и привилегировано местоположение, с изглед към Бискайския залив, Akelarre се ръководи усърдно и артистично от Педро Субияна, осигуряващ на ресторанта три звезди „Мишлен“ и място в световния елит. Менюто му подчертава някои от трайните фаворити, като ребра с артишок или барбун с фусили, овкусен с чесън, магданоз и соев сос.

Elkano е разположен между Билбао и Сан Себастиан, в красивото крайбрежно селце Гетария, дом на едни от най-добрите ресторанти за морска храна. Декорът е непретенциозен – с пода от керамични плочи и завесите от рибарски мрежи. Светлините на прожекторите са насочени към кухнята, фокусирана върху вкуса и съставките. Задължително е да се опита целият калкан, изпечен на дървени въглища, който е бестселърът тук.

Zuberoa е един от най-известните ресторанти в Страната на баските. Помещава се в 600-годишна ферма в село, близко до Сан Себастиан. Главният готвач Иларио Арбелайтс приготвя елегантни варианти на традиционната кухня. Той превръща сепия, октопод и горски бекас в ослепителни ястия, спечелили на ресторанта заветната звезда.

Във все по-хладните есенни дни, когато и най-запалените сърфисти са напуснали красивите заливи на Адриатика, да бъдеш в Сан Себастиан ми се струва все по-логично. И ние ще бъдем тук, за да се смесим с цветната тълпа в „пинчо“ баровете (местни тапас барове) с чаша естествено газиран сайдер или да се насладим на едно гастрономическо „откутюр“ преживяване в някои от мишлензвездните ресторанти с глътка риоха от новата реколта, задоволявайки напълно всичките си хедонистични нужди.

Spaghetti Kitchen
препоръчва/

Arzak - https://www.arzak.es/en/
Mugaritz - https://www.mugaritz.com/en/
Martin Berasategui - http://www.martinberasategui.com
Akelarre - https://akelarre.net/en/restaurant/
Elkano - https://www.restauranteelkano.com
Zuberoa - http://www.zuberoa.com/en/

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР