В сряда вечер от осем

Хората са различни. Някои хвърчат по магистралите с двеста, други – с тротинетка; някои вечерят котлети Миланезе с пяна от нар и лешников крамбъл, други – Доминос. Едни заделят, за да отскочат до Буктрейдинг, други – до д-р Ильо Стоянов. Но едно нещо обединява всички тези хора, така както нищо друго. Не, не става дума за любовта им към Тошко Йорданов. А за това, че хванат ли серия на „Приятели“ по телевизията, винаги я доизглеждат с кеф.

27 December 2022

Хората са различни. Някои хвърчат по магистралите с двеста, други – с тротинетка; някои вечерят котлети Миланезе с пяна от нар и лешников крамбъл, други  – Доминос. Едни заделят, за да отскочат до Буктрейдинг, други – до д-р Ильо Стоянов. Но едно нещо обединява всички тези хора, така както нищо друго. Не, не става дума за любовта им към Тошко Йорданов. А за това, че хванат ли серия на „Приятели“ по телевизията, винаги я доизглеждат с кеф.

Много се изкушавам да спретна няколко дебели абзаца по темата дали всъщност Рос и Рейчъл бяха скъсали, но вместо това ще оставим тези двамата в деветдесетте при агент Купър, Мълдър и Скъли, Дик Соломон и Гари Хобсън (от „Утрешния вестник“, как кой?!) и ще обсъдим чака ли ни някоя интересна теленовела през идния месец.

Чака ни и още как. “The Walking dead” ПРИ-КЛЮ-ЧИ! Този път наистина. Честно казано, вече разигравах сценарии в главата си как наред с пикантните истории от тийнейджърските ми години  разказвам на внуците си, че е имало време, в което Дарил Диксън и арбалетът му не са кръстосвали телевизията в окаян вид, търсейки някой що-годе жив индивид. Но ето че точно преди 25-ия епизод на финалния сезон по Нетфликс сценаристите решиха да скъсат с поредицата и да ме отърват от тая задача. Да се чуди човек дали случайно Леонардо ди Каприо не е сред тях.

Ако пък ви е омръзнало да гледате разни изнервени крещящи същества, било то от „The Walking dead“ или от парламента, винаги можете да се насладите на Хилари Суонк в новия “Alaska Daily” по ABC. Хилари Суонк, да припомня, е жената, която ни продаде андрогинността си още във времето, в което Тимъти Шаламе и Зендея са страдали от колики, целогодишен сопол  и „расте ни зъбче“. Може и да сте я проследили в „Момчетата не плачат“ и „Момиче за милиони“, двата филма, които заедно с „Марли и аз“ значително са спомогнали за разрешаването на проблема с безводието в световен мащаб.

Този път героинята на Суонк е разследваща журналистка, набутала се в едно крайно приветливо и уютно местенце – Анкъридж, Аляска, за да търси ново начало в местен всекидневник. Там обаче се сблъсква със случаи на убийства на жени от коренното население. Ако това не е достатъчно, за да посегнете към дистанционното, то нека спомена и двата Оскара на Суонк.

Знам, знам, ще искате и някоя любовна история. Не ви ли стигнаха двете сватби, трите рокли и дванадесетте страници обет на Джeй Ло и Бен Афлек през изминалите месеци? Не? Добре, любовна история да е. Как ви звучат Зоуи Салдана, Флоренция и сицилиански готвач накуп? Аз бих натикала  и Хари Стайлс някъде там, ей така за цвят – макар че ако ще е цвят, трябваше да е Малката русалка – но те са решили да минат и без него.

Минисериалът “From Scratch” се заформя като идеалния фон за чаша хубаво Примитиво, а най-добре четири; дъска Грана Падано на правоъгълничета и малко грозде без семки от Римската стена. Но си пригответе и стек кърпички, де. Все пак няма любовна история без драма. А и Грана Паданото лесно се троши.

Като си говорим за идеален фон, какъв по-добър такъв за Хелоуин от една сносна хорър поредица. Отново по Нетфликс (HBO, размърдайте се), стартира “Cabinet of Curiosities” на  Гийермо дел Торо, човекът зад „Формата на водата“, „Хелбой“ и един куп симпатични чудовища. Всяка от осемте серии ще си има отделен живот и личен режисьор, тоест и да пропуснете една, няма да е фатално. Със сигурност и с останалите седем ще успеете да се вкарате в подходящо настроение за призрачни дрехи, фенери от тиква и мимолетни патриотични изблици от рода на: „Честит Ден на будителите, стига с тоя Хелоуин!“.

И след като минахме през зомбита и ужаси, няма как да пропуснем и вампирите. А и подозирам, че ще наострите уши още на заглавието – „Интервю с вампир“. Ще ви оставя за секунда на флашбеците от миришещи листчета, течен шоколад в тубичка от паста за зъби и тамагочита, след което с риск да загубя аудиторията ще уточня, че тук няма да има ни Том Круз, ни Брад Пит, ни полата му. Сериалът обаче, също като филма, е базиран на книгите на Ан Райс и е съвсем случайно ъпгрейднат с малко (този път явна) еднополова любов и цветнокож в главната роля. По AMC+.

Нека се разберем, аз не съм виновна, че нито “Succession”, нито “Stranger things” присъстват в този октомврийски списък. Хората не бързат, карат го спокойно и изобщо са взели тая работа с бавното живеене доста навътре. Най-вече “Stranger things”, чийто 5-и сезон не възнамерява да си подаде носа на екран преди 2023-та, та даже и ’24-та.

Поне следващия “The Crown” си го чакаме още този ноември, и то наред с героите на Хари, Уилям и Кейт Мидълтън. Предлагам да гледаме, преди да са вкарали героинята на Меган и да са завалели едни оплаквания при Опра,
ГДБОП, Цитиридис и Института по метеорология за Бог знае какво, и да са спрели и снимки, и всичко.

Ами толкова по въпроса със сериалите. Не, всъщност има и още.

Рос и Рейчъл си бяха съвсем скъсали!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР