Румънският имот на крал Чарлз Трети

За някои Чарлз Трети е влиятелна кралска особа, но за малкото жители на селцето Вискри в Централна Румъния той е преди всичко добър съсед.

Елка Влаховска 30 December 2022

Снимка: zalan.transylvaniancastle.com

За някои Чарлз Трети е влиятелна кралска особа, но за малкото жители на селцето Вискри в Централна Румъния той е преди всичко добър съсед.

Името на трансилванското село означава в превод „бяла черква“. В него се намира една от малкото съхранени саксонски укрепени църкви, поради което е включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО през 1999 г.

Това обаче само по себе си не прави живота на местните по-добър. Фермерите тук все още се придвижват с каруци, земята се обработва на ръка, а пътищата не са асфалтирани.

Крал Чарлз Трети обаче е в състояние да постави Вискри на световната туристическа карта. Монархът, който е в далечна роднинска връзка с бившия крал на Румъния Михай, е купил и реставрирал старинни постройки от 18. век и посреща там гости от цял свят.

Още като принц на Уелс, през 1998 г. Чарлз посещава мястото, търсейки общи корени в родословието си с прословутия владетел Влад Цепеш, вдъхновил ирландския писател Брам Стокър за романа му „Граф Дракула“.

Принцът е очарован от красивата природа и простия селски живот, но и загрижен за хората, обитаващи този беден район. Взима решение да реновира къщи, които да се отдават под наем, като постъпленията да отиват в подкрепа на местната му благотворителна фондация.

Имотът се състои от внимателно реставрирани къщи, в които стаите за гости са украсени с антики, занаятчийски предмети и бродирани текстилни изделия, верни на трансилванските традиции. Старовремски чар крие и липсата на телевизия и Wi-Fi. За сметка на това вилите са отрупани със стелажи с интересни книги – идеална възможност човек да се отдаде на удоволствието от четенето.

Има време и за разходки из красивата долина Залан, за конна езда или за посещение с гид на местните занаятчии, които с радост показват наследените от векове и предавани от баща на син умения. През зимата се организират разходки с шейна, теглена от конски впряг из заснежените полета, съпътствана от обилни количества местно греяно вино.

Храната също не е за подценяване, защото всички продукти за традиционните гозби идват от едва няколко километра разстояние. Тя се сервира в общата трапезария в една от къщите, където е кухнята, и е допълнена с местна ракия и вино.

Имотът разполага със 7 двойни стаи със самостоятелни бани в три старинни вили, всяка със собствена тераса. В градината има навес с голяма пещ за приготвяне на хляб или печено агне.

Не е изключено човек да срещне лично крал Чарлз Трети, който идва тук, вдъхновен от красивите пейзажи и дивата прелест на мястото. Той отсяда в собствена къща с иконом.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР