червено и черно, но не по стендал

Неодраматизмът, ретрото и буржазният шик издухаха лятната сантименталност и детското кокетство. Дизайнерите отново търсят вдъхновение в миналото.

Свобoда Сидерова 15 April 2009

На подиума се върнаха епохата на арт деко, златният век на Холивуд и ярката елегантност на 70-те. На мода са фаталните жени, строгите класически красавици и колежанките. Докато визажистите спорят кой е основният акцент - алените устни или опушените или графично очертаните очи, минималистите успяха да си върнат позициите.

Устните следи от вино

Дизайнери като Cavalli, Gucci, Valentino и Dolce&Gabbana върнаха ярко червеното на бял кон, като добавиха към визията солидна доза страст. Устните обожават още бургундско винено, сливово, вишнево, малинено, фуксия. Фаворизирането на червеното не отменя телесните оттенъци, които идеално се връзват с опушените очи. Вечното противоборство между блясъка и червилото завърши с превес на последното. Спецовете залагат на матовите наситени цветове. Това не значи, че блясъкът липсва в есенните колекции. Glam Shine на L'Oreal например е в 2 разцветки - розово и бежово, и в 4 ефекта - холограмен, огледален, седефен и ултрагламурен. Освен че осветява устните с блестящи пигменти, Gloss Appeal на Clarins ги прави неустоимо сладки и ароматизирани. Истинска селекция Haute Couture крем-глосове предлага и Dior. Устните не само са като потопени в нектар (масло от диво манго и люфа), но и напомпани (хиалуронови и морски сфери). Другият хит е балсамът Baume Вaiser на Lancome с кокосов вкус за чувствен масаж на устните, резултат на 7 години работа.

Очната линия като на балерина от Болшой театър

Ако сте решили да дадете „почивка" на устните, акцентирайте на очите. Най-добрият начин да привлечете внимание към тях, е да очертаете контура им. Вземете пример от моделите на Louis Vuitton, Versace и Prada, които заковават вниманието със силно издължена очна стрелка. Арт обектът вече 3-ти пореден сезон не слиза от сцената. За разлика от лятото, когато на мода бяха размазаните и леко туширани линии, сега трябва доста да се потрудите над очертаването им. Очната линия като на балерина от Болшой театър или изтеглената към слепоочията като на Клеопатра може да се нарисува не само в черна гама, но и в шоколадово-кафява, графитено-сива или тъмно-сливова. Липсата на течна очна линия или лайнер, т.е. писалка, не ви извинява. Ако не сте вещи в рисуването, спокойно можете да се поупражнявате с молив за очи. Нашият фаворит е двойният молив на Lancome - тъмнокафяв или черен в комбинация със златно. Накрая можете да го забодете в кока, тъй като формата му напомня игла за коса.

Очите лондонска мъгла

Визажистите отново налагат премрежения „опушен" поглед, обвит в тъмни сенки. Странното е, че се държат така, все едно са открили за втори път топлата вода. Няма да им се сърдим, защото предлагат интересни модификации. Допускат се още кафе-брейк нюанси: всички оттенъци на прясно смляно кафе, шоколад и трюфели, както и сиво с щипка виолетово, зелено с бронзово или с розово. Главното правило за постигането на smoky-eyes е никакви ясни контури, цветовете плавно преливат един в друг. Забравете и за разтопения скъпоценен метал по очите от лятото. Вместо него клепачите, обрамчени с черна очна линия, блещукат в сенки в платинено бронзово, медено или оловно.

Миглите нереална дължина и новo черно

Въпреки мнението, че полето на развихряне при миглите е ограничено, опитайте се да използвате докрай възможностите на изкуствените мигли. Никола Дежан, арт директорът на Givenchy, съветва да постигнете и ново ниво на изтънченост на черния цвят. Биполярните пигменти в последния хит на марката - спиралата Captiv'Eyes, прилепват като магнит по миглите и карат фините отражения върху тях да танцуват. Освен нюансът черно моаре - черно с тъмно зелени акценти (Givenchy), се котира и този на слива (Clarins). Вместо с миглоизвивачка, въоръжете се с огъващата се четка на спиралата Up Lifting на Avon. Свойството й да се „чупи" под всякакъв ъгъл ви позволява да оформите дори и късите и най-трудно достъпни мигли. Двойната спирала Volume Shocking Brosses Exactes на L'Oreal разчита на сребриста база, за да подреди прилежно миглите и да ги подготви за 12-кратното увеличение на обема.

Веждите гротескно нарисувани

Леко момчешките и дори разрошени от лятото са аут. Фешън са широките с подобрена естествена форма а ла 50-те. Парада, разбира се, води Dior, следван от Chanel. Колкото повече им личи на веждите, че са „пипани", толкова по-добре. Освен че са графични, те са и предизвикателно черни. Слава богу, уморителното изискване да съответстват на цвета на кожата отпадна. Yohji Yаmamoto кривва от утъпкания път, като дава пълна свобода на веждите. Косъмчетата стърчат във всички покоси, всяко със свое мнение. „Отцепникът" Dolce&Gabbana пък предрича светло бъдеще на веждите. Посланието се разглежда буквално - веждите са изсветлени и практически незабележими.

Невинна девствена бледност. Кожата е по-скоро матирана, отколкото блестяща. Небесен образ на нежността предлагат Elie Saab, Fendi, Alberta Ferretti, Donna Karan. Ако се чудите на коя пудра да заложите - компактна или прахообразна, отговорът е и на дветe. Гримьорите са убедени, че последната може да фиксира макияжа, без да го утежнява. Компактната покрива лицето с по-плътен слой и с нея по всяко време можете да поправите макияжа. Фирмите използват различни трикове за привличане на вниманието. Givenchy например разчита на 3 нюанса на компактния фон дьо тен, и то в 1 опаковка. Основен за уеднаквяване на тена, светъл за изпъкващите части и тъмен за контуране. Текстурата на хидратиращия фон дьо тен Supermoisture Makeup на Clinique напомня сметанов сладолед и действа на сухата кожа разглезващо. Chanel и Dior, изпълнявайки желанието за безупречен тен като „за сцена", лансират по 2 варианта фон дьо тен - флуиден и компактен. Вдъхновена от авангардната индустрия на нано-технологията, формулата на Diorskin Forever образува невидим филм, който перфектно изглажда кожата.

Ружът назаем от розите

Нежният прасковен или бежов оттенък на ружа ще ви направи още по-свежи и по-привлекателни. Няма да усетите как ще се окажете в центъра на всеобщото внимание. Допуска се и размяна на ролите. Любимия руж можете да използвате като сенки, а бежовите сенки да нанесете на скулите. С по-тъмния оттенък на компактната пудра също можете да коригирате овала на лицето. Ще трябва обаче да забравите бузите-ябълки. На мода са ясно очертаните скули като при Michael Kors. Ружът се нанася точно по права линия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР