Откровено за красотата, самочувствието и менопаузата

20 October 2022

Менопаузата е период за жената, който задължително настъпва. Целта ни е да се приспособим адекеватно към промените, които ще доведе, за да бъдем най-добрата версия на себе си. Липса на информация или объркваща такава, културни бариери и предразсъдъци все още заобикалят откритото говорене за този период.

Това е причината френският козметичен бранд Vichy да инициира експертен панел под надслов Meno Talks, където под формата на откровени разговори да дава аргументирани отговори на максимално много въпроси по темата. Това е част от усилията на марката да гарантира подкрепа на жените и да им предложи знания, които да ги направят по-уверени в този момент от живота им.

В последното издание на дискусията, водена от актрисата Катерина Евро, участваха колежката й Марта Вачкова и дерматологът д-р Катя Паскова. И трите споделиха опит и знания, които доказват, че няма еднакъв път, през който минават жените в менопауза, но има установени правила за грижа за физиката, психиката и ума, които може да помогнат в това пътуване. А неприятните последици от хормоналните промени може да бъдат незабележими, благодарение на превантивното действие, което беше обсъдено от участниците по време на Meno Talks.

В последните 20 години Vichy Laboratoires провежда задълбочени научни изследвания за въздействието на хормоналните промени върху кожата, като влага резултатите от откритията си в козметичните формули на Neovadiol, разработени за кожа в менопауза. Много жени споделят, че ако са имали знанията, до които имат достъп днес, са можели да избегнат съпътстващите в периода на менопаузата безпокойство, страхове и депресия. Днес не може да става дума за това.

Промените и превенцията

Менопаузата променя всичко – от продуктите за коса, през продуктите за красота и грижа за кожата, дори дрехите, които носим. Подготовката на женския организъм за нея е като подготовка за маратон - тряба да започне от рано, да следва определени правила, включително и такива за движение и начин на хранене. Но добре тренираното тяло не се страхува от бягане на дълги разстояния. Точно така всяка жена трябва да се подготви психически, физически и емоционално за менопаузата.

Дерматологът е втората спирка на жените в началото на менопаузата, след гинеколога, сподели д-р Паскова. Промените започват още в перименопаузата. Признаците на остаряването на кожата не настъпват изведнъж. Засягат целия организъм - най-малкото промяната на нивата на естрогена се отразява на работата на всички органи. Но кожата, като най-голям такъв и най-видим, ги показва най-силно. Когато нивата на естрогена намаляват, кожата ни губи своя тонус и еластичност, а производството му в организма ни намалява с 10% всяка една година. Също така намаленото производство на мастни киселини води до намаляване защитната функция на кожата. Признанието на Марта Вачкова бе, че въпреки мазната си кожа, тя е усетила голямата нужда от хидратация, която се е появила в началото на менопаузата.

Добрите новини

Д-р Паскова увери, че ограмотяването на жените за превантивните действия в перименопаузата и в самата менопауза е значително - те са доста по-подготвени за грижата, която да полагат и как тя се променя в различните етапи от живота им: “Все повече жени са по-добре информирани, така че искат да предотвратят дори най-малкото усложнение, преди да се появят симптоми, което е и съветът на Световната здравна организация.” Самата тя консултира и изготвя план за превенция чрез съответните грижи - домашни и в клиниката - на все повече жени.

Съветите на д-р Катя Паскова

Важна роля в периода още на перименопаузата придобива излющването на повърхностния слой на кожата чрез химически пилинг или козметични продукти. Това стимулира регенерацията на клетките, която е забавена по време на менопаузата. В този период е намалено производството на мастните киселини, което пък намалява защитната функция на кожата. Ето защо е важно продуктите да съдържат мастни и алфахидрокси киселини. От друга страна козметиката не трябва да съдържа изкуствени консерванти, които влошават и допълнително дехидратират кожата. Домашната грижа трябва да включва почистване, серум, крем. Активните субстанции са най-вече в серума, но работят в симбиоза с тези в крема. Това гарантира ефекта.

Д-р Паскова напомни: “Освен използване на правилна козметика, е препоръчително да се направи план с дерматолога, който да е съобразен с индивидуалните нужди. Еднократно посещение не дава резултат. Кожата в перименопауза или менопауза изисква много грижи - като се започне от повърхността и се стигне до дълбоките слоеве, където настъпват значителни промени.”

Като професионалист, тя уточни и колко важни са хранителният режим и активното движение: “Това поддържа процесите в организма, които след определена възраст се забавят. Сутрешната разходка например е добре да бъде включена в ежедневния ритъм. В бъдеще при развитието на медицината вероятно ще бъдат въведени паралелни консултации на дерматолог, ендокринолог и диетолог.”

Препоръките на трите дами към жените, на които им предстои влизане в периода на менопаузата са да не се страхуват или срамуват, да не пестят от козметика и от време за грижи за себе си. Да обичаме самите себе си. Но усмивката е най-важната грижа, която помага за всичко останало, което потвърди и д-р Паскова: “Всяко лице изглежда различно, когато е усмихнато.”

Обобщаваме накратко споделените съвети за грижа за кожата по време на менопауза, предложени от участниците в панела Meno Talks на Vichy:

Коригирайте диетата си: внимателно избирайте храната, като е добре тя да бъде с възможно най-чисти съставки. Включвайте достатъчно количество полезни ненаситени мазнини.

Движете се: физическата активност доказано облекчава почти всички неприятни симптоми през този период. Влияе не само на мускулите и костите, но и на психичното здраве, а ендорфините, отделяни при упражнения, подобряват настроението.

Изберете козметична грижа, адаптирана към зрялата кожа: активните съставки, насочени към последиците от хормоналните промени, ще помогнат на кожата да бъде по-стегната, по-сияйна и видимо по-млада. Не забравяйте да се грижите за шията, деколтето и ръцете.

Изберете хоби: ежедневни сутрешни разходки, пътуване, работа в градината и социални контакти са чудесно допълнение към козметичната грижа.

Търсете съвет от специалист: най-добрата грижа по време на менопаузата е тази, която е в синергия между гинеколог, дерматолог, ендокринолог и диетолог.

За да променим средата и да разпространяваме адекватно отношение към жените в този предизвикателен период от живота им, добре е да се опитаме разберем своите майки, баби, колежки, съседки и всички други дами, които са в менопауза или в перименопауза. Колкото по-добре е подготвена жената за този момент, толкова по-добро преживяване ще има от него, а всички го заслужаваме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР