Форте дей Марми

Спокойно спящ през дългите зимни месеци и неимоверно жив и препълнен през лятото, за италианците Форте дей Марми е митично място. Този луксозен летен курорт на брега на Версилия е олицетворение на шика и неслучайно е определян като Кралицата на Италианската ривиера.

Любомир Василев 18 October 2022

Спокойно спящ през дългите зимни месеци и неимоверно жив и препълнен през лятото, за италианците Форте дей Марми е митично място. Този луксозен летен курорт на брега на Версилия е олицетворение на шика и неслучайно е определян като Кралицата на Италианската ривиера.

Това е мястото за социализиране, мястото, на което трябва да бъдеш видян и забелязан. Мислете за Форте дей Марми като за Хемптънс. И двете места са морски бягства за градските жители, много от които от десетилетия притежават къщи на просторните пясъчни плажове с безброй парти сцени.

Понякога, когато пътуваш, просто искаш да останеш на някое място за по-дълго, и ако Тоскана със своите вина и флорентински стекове винаги е сред първите места в списъка ми, то едно комбинирано сърф енд търф преживяване в един от най-добрите морски курорти на Италия е чудесен избор за лятото.

Италианците са измислили израза dolce far niente (изкуството да не правиш нищо), но този вид пътешествие, с което целите да се отпуснете и заредите, се нарича villeggiatura (ваканция в провинцията). Форте дей Марми е точното място за това.

Независимо от компактните му размери тук са може би едни от най-добрите ресторанти в цяла Италия. За град с население от 8000 жители цифрата от пет ресторанта с „Мишлен“ звезда е наистина впечатляваща. Известен е с любовта си към добрата кухня, неслучайно Андреа Бочели се установява да живее именно тук, а Джани Аниели има достатъчно видима следа за популяризирането на дискретния му шик.

Превърнал се в институция, кръстен на своя собственик, ресторант Lorenzo е местна легенда. Повече от 40 години тук не правят компромиси с качеството на храната. От дълги години звездният готвач Понтрели трансформира свежите морски дарове, като само подобрява и подчертава вкуса им, без да изневерява на тяхната природа. Страстта на собственика към света на виното и неговата винена селекция са приятен съпровод на всичко, което ви очаква.

Bistrot предлага уникално пътешествие в света на морските ястия със своята отворена кухня, елегантни стаи в леко колониален стил и прохладна лятна тераса, на която звучи лек джаз. Менюто е базирано на идеята за среща между морето и планината и е изследване на вкусове и аромати в традиционния местен стил. Всичко е пречупено през творческия поглед на главния готвач.

Bagno Silvio – повече от сто години поколение след поколение семейство Даз управлява този легендарен ресторант. Това е перфектното място за тези, които търсят вкусни рибни ястия, приготвени елегантно с рафинирани съставки. Не можете да си тръгнете оттук, без да опитате емблематичното Fritto imperiale – миксирани пържени морски дарове.

Bagno Alpemare – благодарение на семейство Бочели, превърнало този ресторант в елегантен оазис, мястото е задължителна дестинация за идващите във Форте дей Марми. Кухнята е спонтанна, традиционна и истинска. Разбира се, без да липсва креативност и изтънченост.

Lux Lucis е ресторант с една звезда „Мишлен“, намерил място на терасата на хотел Principe Forte dei Marmi и вперил поглед към боровите дървета и приличащите на покрити със сняг мраморни върхове на Апуанските Алпи. Ястията на главния готвач са преразказ с необуздана креативност на историята на италианската кухня.

Il parco villa grey е ресторант със звезда „Мишлен“, където новият звезден готвач формира менюто си предимно върху рибните специалитети, примесвайки влияния от родното си място в района на Пулия. Двете дегустационни менюта биха задоволили и най-взискателните вкусове.

Помиришете морето, почувствайте солта върху кожата си, позволете на сините води да завладеят сетивата ви, насладете се на красотата на Апуанските Алпи, покарайте колело по безкрайните криволичещи плажни алеи. Златните години никога не са напускали Форте дей Марми и заедно с всички джетсетъри и ние оценяваме изисканата му елегантност и ще се връщаме, за да попаднем в безвремието, което този малък морски град ни дарява.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР