The Sofianer – как обичаме София

17 September 2022

Здравко Денев

The Sofianer е арт проект, който кани художници от България и света да създадат корици на въображаемо списание като реверанс към култовите корици на списание Тhe New Yorker. Проектът цели да отпразнува любовта на столичани към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни в какъв град искаме да живеем.

Естетиката на The New Yorker е извън времето и не залага на гръмки заглавия. Корицата е запазено място за илюстрации, които са актуални, остри, забавни, сатирични, емоционални.

Списанието със своя градски дух и класическа визия дава началото на глобално движение, в което градове от цял свят правят своите въображаеми корици. Така се появяват The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen, които разпалват въображението на местни художници и илюстратори да представят своя град по примера на The New Yorker.

Тези корици са любовна песен към градовете - но не към добре познатите символи и туристически емблеми, а към автентичния за града дух. Проектът е на фондация Credo Bonum.

Може да разгледате изложбата в градинката Кристал в столицата до 19 септември.

Честит празник, София!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР