Под небето на Тоскана

Може би си спомняте едноименния филм, който ни завладя с красотата на Тоскана и възможностите, които този къс от Италия дава за пътешествие към себе си и преоткриване на радостта от живота.

Елка Влаховска 20 September 2022

Снимка: Zara Home

Тоскана не е обикновена туристическа дестинация. Тя докосва по необясним начин ума и сетивата на всеки, пътувал до зелените ѝ хълмове. Усещането е както за завръщане към нещо познато, дълбоко вплетено в цивилизационните ни корени, така и към мечтата за лекота на битието, „осветено“ от красота, добра храна и вино, за приятно общуване, липсващо ни все повече и повече.  

Тосканската къща е символ. Тя е мост между поколенията, но и чувство за близост до природата, топлина. Тази къща може да се намира навсякъде, защото тя има собствен език, с който говори директно на душата.

Тосканският стил на декориране е топъл, малко груб, но сърдечен. Тъй като идва от селските къщи отпреди векове, той се „върти“ около две основни характеристики: простота и природа. Някои елементи от него може и да са остарели, но никога не можете да сбъркате с външно пространство, което отваря дома.

Кухните в тоскански стил са обичано и оживено място, те са кулинарният олтар, в който домакинските прибори са подредени така, че да се виждат и да са винаги подръка. Повърхностите са матови или неравни, а не лъскави или „модерни“ на външен вид.

Цветовата схема на цялостния интериор напомня за слънчева провинция. Палитрата е близка до природата със земните тонове на кафяво, бежово, кремаво, и с дълбоките тонове на жълто, златно, теракота, оранжево и тухлено червено. Зелените нюанси също присъстват, но по-приглушени – сякаш леко „прашни“. На ход са оттенъците в маслинено, градински чай и наситено горско зелено.

Тези цветове може да ви се струват скучни, но според интериорните специалисти те дават усещане за хармония с природните цикли и чувство за сигурност.

Цялостната атмосфера е топла и лежерна, дори може да се създаде усещане за сънуване наяве. Но какво по-релаксиращо от това?
Декорът разчита до голяма степен на подходящата обработка на стените. Ретро домовете в Тоскана подобно на къщи-
те в испански стил имат дебел слой груба мазилка. Върху тях често откриваме стенописи, окачени тъкани или гоблени. Съвременните домове очевидно не могат да имитират точно тези характеристики, но стените може да бъдат обработени с подходящите модерни бои, имитиращи стария рустикален стил, и дори да бъдат нарочно издраскани или „протрити“.

Естественото дърво е с приоритетна намеса. Мебелите от масив са с декоративни резбовани елементи, които създават характерно буржоазно усещане. Откритите греди на тавана също са белег за този релаксиращ дизайн. Това може да се постигне и с модерни материали.

Тъй като климатът в Тоскана е горещ, подовете на къщите са „голи“, обикновено покрити с теракота в топъл цвят. Подовите настилки може да включват и естествено дърво, камък, керамични плочки или мрамор, който дава повече класа и съвременно усещане. Вместо да използва килими или черги, за създаване на дълбочина тосканският дизайн се обръща към други елементи като сводести врати, тип арки, и привличащи погледа метални конструкции, както и пищни полилеи или огледала.  

Един от най-разпознаваемите белези на тосканския декор е щедрото използване на ковано желязо. Това включва осветителни тела с конструкция от ковано желязо или аплици, както и парапети за стълби, корнизи за завеси и легла. Леглото с рамка от ковано желязо, съчетано с текстил от естествени материи, ще създаде много тосканско усещане в спалнята.

Къщите са с покриви от теракота или керемиди. Преходните пространства отвътре навън предполагат плавност на възприятията. Природните нюанси с тяхната естествена красота преливат от градината към дома.

При тосканския декор няма „шок“, когато прекрачим прага към двора. Околната среда, характерна с кипарисови и маслинови дървета, „оцветена“ с кашпи с пъстроцветни цветя, дава тон за размисъл за декорацията и на интериора.

Тосканският стил, вечен в същността си, не е подходящ за всеки, но е следван от съвременните интериорни дизайнери по цял свят в решенията им за вътрешно обзавеждане на извънградските къщи, независимо дали те са на морския бряг или в планината.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР