Епохата на пептидите

За пептидите и пептидната козметика се говори с все по-голям ентусиазъм, а експертите им предричат светло бъдеще в борбата с несъвършенствата по кожата и възрастовите ù изменения. Този път към дълголетието на красотата ни заслужава внимание.

Люба Вангелова 10 September 2022

 

Какво са пептидите?

Класическото определение казва, че са протеинови съединения, които, подобно на самите протеини, се състоят от аминокиселини (АА). Но ако съставът на протеините включва стотици аминокиселини, в пептидите има от 2 до 50 от тях.

Откъде знаем за пептидите?

Открил ги е Емил Фишер, Нобелов лауреат. Той предлага името пептид за една специална връзка, която свързва аминокиселините като с магнит помежду им в състава на протеините. Днес химиците разполагат с два вида пептиди – естествени, получени чрез реакция между вода и протеини, и синтетични – сглобяват се подобно на конструктор в лабораторни условия от различни аминокиселини. Логично синтетичните пептиди имат по-фокусиран ефект, което позволява да решават прецизно конкретни проблеми.

Как работят и защо са ни нужни?

Пептидите участват в дейността на целия организъм – от апетита до либидото, от способността за бързо заспиване до настроението и работоспособността. Наричат ги „информатори“, тъй като те „комуникират“ с клетките на колагена и с растежните фактори, предават им сигнали да стратират промените. Но не всеки пептид го може – пептидите взаимодействат само с рецепторите, които им подхождат. Прилича на пъзел, в който само конкретни части си пасват.

В човешкото тяло има няколко вида пептиди: хормонални, биорегулаторни (отговарят за процеси като имунна защита и апетит например) и невропептиди (контролират физиологичните процеси, ендорфините са едни от тези пептиди).

Ефективни в козметиката

Всичко, което оказва ефективно и благотворно влияние върху младосттта на кожата, бива заобичано от любителите на козметиката. Наред с останалите неща пептидите влияят и на кожната младост и здраве – активират способността на кожните клетки да се възстановяват и регенерират, повишават синтеза на колаген, еластин и други важни елементи, успокояват възпалението и стимулират имунитета на кожата. Към днешна дата като козметични съставки са регистрирани около 600 пептида – всеки от тях действа по определен начин и е предназначен за различни цели. Най-популярните са: ремоделиращи, защитаващи, стимулиращи, противовъзпалителни. Нарастващото разнообразие от синтетични пептиди на пазара прави доста трудно да се определи златен стандарт. Обикновените потребители се объркват, затова не е нужно да знаят за имената на отделните пептиди и за това какви видове аминокиселини съдържат те, от което пък зависи как действат и какви задачи решават. Например пептидът Аргирелин действа върху лицевите мускули почти по същия начин като ботокса, с тази разлика, че действието му е много по-меко, постепенно и дори по-управляемо. Matrixyl-3000 е най-мощният стимулатор на синтеза на колаген, известен досега. Rigin е пептид, който прониква в дълбоките слоеве на кожата и я възстановява на клетъчно ниво. Skinasensil е пептид, който потиска алергичните реакции и успокоява кожата.

Инжекции или козметика с пептиди?

За да се постигне ефект, пептидът трябва да стимулира структурата на кожата ежедневно, в малки дози, в продължение на няколко седмици. Така че козметичните продукти за домашна грижа са напълно способни да отключат потенциала на пептидите. Пептидните молекули са малки и проникват добре в по-дълбоките слоеве на кожата, като козметологията все повече използва къси пептиди, които съдържат не повече от десет аминокиселини. Има защитници и на инжекционното им въвеждане. Инжектиране на хиалуронова киселина в комбинация с пептиди е по-ефективна алтернатива на инжекционната биоревитализация, която използва само хиалурон. Пептидите са отлични стимулатори на производството на колаген и еластин.

Как да избираме крем с пептиди?

Ефективността на пептида зависи от концентрацията му в продукта. За непрофесионалист обаче ще бъде трудно да определи каква е тя. Затова като ориентири се използват други фактори. Опаковката е много важна: пептидите са „крехки“ и в буркани с отворено гърло или туби се разпадат доста бързо, така че най-добрата опаковка за пептидни продукти са модерните флакони с безвъздушни вакуумни помпи.

Много пептиди се разпадат в досег със сурови съставки като киселини или ретинол, така че е важно да следвате инструкциите на производителя и да се опитате да не комбинирате пептидните продукти на една марка с грижата на друга марка.

И не на последно място, роля играе състоянието на кожата. Ако е прекалено суха или, обратно, мазна и груба, ще бъде трудно за пептидите да проникнат до необходимата дълбочина. Използването на формула с пептиди само по себе си не изключва основната грижа за кожата, дори я прави по-необходима. Нежно почистване, редовно ексфолиране, използване на овлажняващи и регулиращи себума продукти, висококачествени защитни кремове – всичко това помага на продуктите с пептиди да покажат максимално ефекта си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР