Майстори на масажа за лице

Ако познавате усещането за блестяща и тонизирана кожа след масаж на лицето, знаете какво означава на практика изразът „светлина отвътре“

Люба Вангелова 08 September 2022

Ако познавате усещането за блестяща и тонизирана кожа след масаж на лицето, знаете какво означава на практика изразът „светлина отвътре“. Веднъж толкова се бях отпуснала по време на такъв масаж, че терапевтката (която ме познаваше твърде добре) ме посъветва да не го правя пред непознати, защото кожата ми е тънка и позволява „навлизане“ в аурата ми. Тогава не го разбрах, сега знам какво е имала предвид. Кожата ни е наша защита – не само на органите на тялото, но и на душата ни.

Различни задачи

Има различни видове масажи, решаващи различни нужди – блясък и тонус, отслабване, моделиране на контура и други. Точковият масаж с натиск е полезен за успокояване на реактивна или чувствителна кожа. Лимфодренажният масаж отлично елиминира токсините. Tapotement (от англ. потупване) е специфична техника, изпълнявана чрез потупване или ритмично движение. Най-често се прилага с ръба на ръката и има стимулиращ и антиейдж ефект, като забавя стареенето и добавя блясък в кожата. Релаксиращият масаж е дълбоко успокояващ, като се отразява много добре на физическия и психическия тонус. В съвременната индустрия има много техники за терапия на кожата, но силата и въздействието от докосването на човешка ръка са незаменими. Затова ролята на професионалиста по време на масажа е толкова важна.

Вълшебствата по лицето

Точно като при масажа за тяло, целта тук е превенция срещу преждевременно стареене и отпускане на кожата, както и поддържане на тонуса. Масажът на лицето не само поддържа мускулната структура и контурите му, но стимулира микроциркулацията и насищането на тъканите на кожата с кислород. Това подобрява функционирането на клетъчната активност, което пък допринася за младежкия вид на кожата.

Д-р Надин Пайо, известна швейцарска лекарка, впоследствие създала едноименната козметична марка, през 1917 г. измисля собствен метод за масаж на лицето, като целта ѝ била да се съхрани младостта му по начина, по който съхраняваме младостта на тялото. Повод за създаването на техниката от д-р Пайо била нейна среща в Ню Йорк със световноизвестната балерина Анна Павлова. Впечатление ѝ направило, че тялото ѝ било стегнато като на младо момиче. Лицето ѝ обаче издавало истинската ѝ възраст.

Уникалната лицева гимнастика на д-р Пайо включва 42 техники, които днес са съкратени до 6 и се използват всеки ден в салоните за красота по света. С тяхна помощ се повишават енергията и притокът на кръв към кожата и се възобновява процесът на производство на колаген и еластин. Днес масажът за лице в комбинация с богат на полезни вещества хранителен режим, редовни упражнения, релаксация и подходяща козметика е в състояние да удължи максимално младостта на кожата на лицето и тонуса на контура му. Чрез използване на масажни техники се подсилва действието на полезните съставки в крема за лице. Достатъчно е два пъти дневно в продължение на една минута да прилагате определени техники в зависимост от нуждите си.

Решение за подпухнало лице

Най-забележим е ефектът от масажа срещу подпухване (т. нар. de-puff). За подпухването на лицето причините са няколко: недоспиване, обездвижване, неподходяща храна или начин на хранене, неправилно подбрани козметични продукти за грижа за кожата. Например торбичките под очите се повлияват от деликатен масаж, за който се използват средният и безименният пръст, които със среден по сила натиск изтласкват отоците под очите от носа навън към слепоочията. Движенията се повтарят 4-5 пъти. Ако има подпухване и в други части на лицето, д-р Пайо препоръчва да се правят подобни движения, като се „чертаят“ хоризонтални линии по лицето в посока от горната му част надолу – това стимулира и дренира лимфните съдове и помага за елиминиране на токсините.

Да се упражняваме!

Ако не ви плашат няколкото новопоявили се линии по лицето или забележими знаци на умора, значи сте наясно с някое и друго масажно движение. Три седмици е периодът, след който промените стават видими – лицето сякаш се повдига, контурите стават по-изразителни, а бръчките се заглаждат. И всичко това с няколко наистина лесни движения.

За устните: линии „клоун“ / За да минимизирате максимално видимостта на линиите около устата, я отвaряйте широко и я затваряйте, като напрягате мускулите на лицето.

За очите: „бухал“ / Тонизирането на околоочния контур и намаляването на тъмните кръгове се повлиява от следното упражнение: поставете пръсти върху костта на веждите и горната част на скулите и при това положение отваряйте широко очи и след това ги затваряйте.

За челото: котешка лапа / Съберете възглавничките на пръстите на двете ръце и с образуваната „котешка лапичка“ масажирайте едновременно в двете посоки от средата на челото към слепоочието. Това помага за изглаждане на бръчките на челото.

За хоризонтални линии: The Sleepy / Отпуснете бръчките на челото, като спуснете веждите и очите, и след това погледнете надолу, без да навеждате шията си. Повторете няколко пъти.

За линията на челюстта: The Snake / За да остане кожата стегната в тази зона, помага следното упражнение: отпуснете цялата челюст (не стискайте зъбите), след което поставете езика долепен върху горната челюст. Повтаряйте движението с долепяне и отпускане на езика. 

Полезно за масажа

За по-добро плъзгане по кожата по време на масаж, както и за насищането ѝ с полезни вещества и хидратация използвайте подхранващо олио за лице. Помощните инструменти за масаж на лицето като гуа-ша и масажен ролер имат основна задача да стимулират и дренират, да подобряват микроциркулацията и да помагат за дефиниране на контура на лицето. Не бъдете твърде агресивни в подхода си. Избягвайте всякакви резки движения или ексфолианти, особено в чувствителните зони.

Ако имате белег по лицето, който е в процес на заздравяване, масажът може да бъде много полезен. Масажирането на тъканта на белега и околните зони помага за увеличаване на притока на кръв, отпуска съседните на мястото тъкани и заравнява повърхността на кожата и подутините. Масажът на лицето може да помогне и за облекчаване на симптоми като болка, сърбеж и чувствителност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР