Лято’22 - технологии с капка носталгия

Градината разширява своя архитектурен речник и отваря вратата към безброй възможности за „разказване“ на красивите летни емоции.

Елка Влаховска 17 August 2022

градински сет на Domcapa

Снимка: пресофиси

Тенденциите диктуват диалог между обектите в интериора и мебелите, предназначени за живот на открито. Дизайни от миналото намират нова интерпретация чрез модерните технологии и разнообразието от устойчиви на външните атмосферни влияния тъкани. Границите се разширяват, но ключовият момент остава удобството и ергономията на дизайна, както и лесната за поддържане материя.

От няколко години насам са актуални висящите люлки във формата на яйце, свързани с усещането за комфортно „гнездо“. Те навлязоха не само в градината, но и в интериорните пространства. В това удобно и в голяма степен интимно място човек може да се отпусне за дрямка, да почете любима книга или просто да се усамоти в едно претоварено с емоции всекидневие.



Външните вани са възможност за релаксиращи спа процедури, дори и да не притежаваме луксозен басейн. Ваната DR на един от емблематичните съвременни дизайнери Марсио Коган е проектирана по думите на автора ѝ с „намерението да създаде приятелски, чувствен и харизматичен обект“.

Умивалникът по дизайн на италианеца Анджело Манджароти е познат от десетилетия. Той влиза в дома през 1970 г. и продължава да живее там до днес, преминавайки и в градината благодарение на новите технологии. Семейството мивки Bjhon – сега произведени от иновативен и устойчив на външните атмосферни условия материал Petit Granit, също намира своята нова изява.

Ръчно изработен от умели занаятчии, столът за хранене Skyline Serpent съчетава масивно меко въже и красива извита рамка, за да се получи модерна мебел, която изглежда добре във всяка обстановка. Поставянето му на открито е възможно заради висококачествените материали, които са устойчиви на UV лъчи, мухъл, сол и хлор, а това го прави идеален за крайбрежни пространства и басейни.

Куполът от меки възглавници на Flum е нестандартна „мебел“, която може да бъде позиционирана навсякъде – на терасата или в градината и, повярвайте, домашният любимец пръв ще потърси удобството ѝ. Вдъхновението за дизайна идва от гръцкия остров Санторини и усещането за летен празник е в ДНК-то на нестандартния пуф.   

През този сезон Zara Home съчетава носталгията по миналото с желанието да се намерят съвременни кодове за изразяването му. Новата колекция лято’22 е вдъхновена от търсенето на „съвършеното несъвършено“, изразено чрез по-неправилни форми и липса на бляскава глазура. Picasso collection пък е отдаване на почит към Пикасо и неговото усещане за средиземноморското лято – истинско изкушение за всеки ценител на творчеството на гения.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР