Еднакво мил с Тутанкамон и Кейт Мос

Елка Влаховска 17 August 2022

Ивет, Берлин,
1990

Снимка: albert watson

С повече от четиридесет години работа, Албърт Уотсън оставя своя отпечатък като един от най-успешните и плодотворни фотографи в света.

Откакто започва кариерата си през 1970 г., той създава уникалния си стил, смесвайки изкуство, мода и комерсиална фотография в емблематични изображения.

От портрети на Алфред Хичкок и Стив Джобс, през снимки на Кейт Мос, до пейзажи от Лас Вегас и абстрактна фотография на натюрморти с артефакти от гробницата на Тутанкамон – разнообразието и обемът на творбите на Албърт са несравними до днес.

Въпреки това, колкото и да е разнообразен, като артист фотограф той има определена логика и последователност в работата си. Една от особеностите на творчеството му е, че всяко изображение се характеризира с графична чистота и концентрация на вниманието.

Неговият стил вдъхновява поколения фотографи, а творчеството му е обект на самостоятелни изложби в най-известните музеи по света.

Приживе той получава множество отличия, включително награда Lucie, Grammy, три Andys, както и награда за цялостни постижения от Кралското фотографско дружество.

Кралица Елизабет II награждава шотландеца с орден на Британската империя през юни 2015 г. за неговия принос към изкуството на фотографията. Не е чудно, че Photo District News, най-авторитетното американско издание за представяне на творбите на водещи професионални фотографи в света, определя Албърт Уотсън за един от 20-те най-влиятелни фотографи на всички времена, заедно с Ървинг Пен и Ричард Аведън.

Творби на Албърт Уотсън може да откриете в галерия Echo Fine Arts чрез сайта за връзка https://echofinearts.com/artists/albert-watson/#.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР