Вилата на Ротшилд край Ница - изкуството живее там

Раят съществува – на 10 км от Ница и на 15 от Монако, твърди Мила Христова, маркетинг стратегическо развитие на БНТ. Адресът му е съвсем близо до прочутия Сен Жан Кап Фера – любима дестинация за почивка на аристокрацията от 18. век насам, а на филмовите звезди и милионерите – от началото на 20-ти.

Лилия Илиева 26 August 2022

Снимка: Мила Христова и Иван Колев

Раят съществува – на 10 км от Ница и на 15 от Монако, твърди Мила Христова, маркетинг стратегическо развитие на БНТ. Адресът му е съвсем близо до прочутия Сен Жан Кап Фера – любима дестинация за почивка на аристокрацията от 18. век насам, а на филмовите звезди и милионерите – от началото на 20-ти.

Мила стои зад превръщaнето на Holliday Heroes в една от най-ефективните благотворителни организации у нас, помогнала на хиляди хора в нужда. Работила е и за популяризирането на „София диша“, както и на изкуството на създателя на фестивала – Стоян Зиков. Била е пиар на бранда на „Рила стил“ – Battibaleno, на списанията Playboy и L’Europeo и на още много каузи, събития и проекти. Като съпруга на волейболиста Иван Колев пътуванията са неизменна част от живота й. Вила „Ефруси де Ротшилд“ е едно от най-красивите места, което двамата са посещавали. Нейните градини според Мила са раят, а розовият дворец сред тях е домът, в който живее изкуството.

Вила „Ефруси де Ротшилд“ е едно от най-фамозните места на Ривиерата, разказва Мила. Била е дом на Беатрис де Ротшилд, наследница на прочутия с меценатството си банкерски род. Беатрис попада в Кап Фера след развода си с по-възрастния еврейски милиардер от Одеса барон Морис Ефруси. А след смъртта на баща си с част от наследството от 7 милиона купува 7 хектара земя в околността. Вилата е строена по проект на френския архитект Жак Обюртен и на неговия помощник – белгийския му колега Арон Месия. И е много впечатляваща! Все едно си във Венеция през Ренесанса.

Представете си дворец като тези на Медичите и Борджиите, в същото време с готическа порта. А вътре прилича на съкровищница от артефакти. Мебелите са в стил Луи XVI, има картини на известни художници, фантастично огледало, рисувано от венециански майстор, килими от параклиса на Версай, от голямата зала на Лувъра и такива със сцени от „Дон Кихот“. Камината и писалището са принадлежали на Мария Антоанета. Семейство Ротшилд е търгувало с китайска коприна и от такава е избродираната с цветя и птици покривка на спалнята. В гардеробната са подредени рокли на баронесата в азиатски стил.

В кабинета има гоблени, немски и френски порцелан. Беатрис е събрала най-голямата колекция от френски порцелан в света.

Градините

Гледката от терасата спира дъха. Виждаш голям парк, състоящ се от девет градини, оформени като голям кораб. Някога са ги поддържали 30 градинари, облечени като моряци с барети и червени помпони, за да създават у Беатрис де Ротшилд усещането, че е на път. Явно тя е обожавала да пътува. Непосредствено зад вилата е френската градина. Има палми, езеро с фонтани и статуи и пъстри цветя. На 10 минути фонтаните изстрелват вода и зазвучава класическа музика. А вечер, когато ги осветят и с прожектори, са още по-впечатляващи. Плаках! – казва Мила.

Останалите градини са разположени в кръг около френската на по-ниско ниво. Испанската прилича на типичното патио – двор в сянка около малък басейн с фонтани във формата на делфини и много силно ухаещи цветя, с нарове, амфори, римски пейки. Флорентинската е вдъхновена от градините Боболи на Палацо Пити. Има огромно стълбище, а под него – изкуствена пещера с мраморна статуя на входа. Каменната градина е цялата в арки, фонтани, скулптури на фантастични готически чудовища сред азалии и рододендрони.

В японската има храмове, перголи, декоративни езера, заобиколени от гигантски растения, каменни фенери, мостчета. Екзотичната е пълна с огромни кактуси и растения от Мексико, Южна Америка, Южна и Източна Африка, от Арабския полуостров. В градината на розите се отглеждат над 100 вида, една от които е наречена на Беатрис Ефруси. В провансалската има растения от Прованс, в севърската градина – декорации от севърски порцелан. Има и живописна зоологическа градина с маймуни, австралийски папагали, мангусти, газели, антилопи, фламинга и др. А в дъното на парка сред иглолистните дървета стои копие на Храма на любовта от двореца Гранд Трианон на територията на Версай.

През есента в имението се организират романтични вечери от 19,30 до полунощ, заради които по фасадата на двореца запалват 1500 свещи. Може да го наемете и за сватба. В трапезарията на баронесата, превърната в ресторант, през пролетта организират брънчове. Представете си огромните му прозорци и великолепната гледка към залива.

А през лятото се правят театрални постановки, концерти, балет на открито и светски събития, след които може да се разходите около вилата и парка, обграден от иглолистна гора и да погледате морето от стръмно спускащите се към вълните скали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР