Парижки шик в сърцето на София

Просторни и светли помещения, ефектни стенни облицовки, изразителни мебели и персонализиран дизайн – интериорът, който ви показваме, носи духа на Париж

Елка Влаховска 22 August 2022

Снимка: минко минев

Просторни и светли помещения, ефектни стенни облицовки, изразителни мебели и персонализиран дизайн – интериорът, който ви показваме, носи духа на Париж. Проектът внушава идеята за изисканост и френски шик.

Апартаментът се намира в центъра на София и това поставя определени предизвикателства пред интериорните дизайнери.

„Първата стъпка в разработването на концепцията беше да преосмислим планирането на пространството и неговата функция. Даденост бяха големи тераси от единия до другия край на апартамента. За да се създаде светло и обширно пространство, бе важно да интегрираме терасите и да ги включим в разпределението на стаите“, разказва арх. Ивета Попова, автор на дизайна на интериора.  

Така всекидневната се оформя като голямо и споделено място за цялото семейство с наличието на панорамни прозорци. Антрето пък е отворено към всекидневната с ефирен стелаж, което позволява на дневната светлина да прониква до входа на дома. Родителската спалня и двете детски стаи са отделени със самостоятелен коридор, преграден умишлено с врата от останалата част на жилището, за да осигури уют и уединение за обитателите.

Всекидневната комбинира в едно пространство хол, трапезария и кухня, като фино планираните разделения отграничават отделните кътове, но и ги оставят отворени едно към друго.

Кухнята се намира непосредствено до трапезарната маса, като се затваря елегантно с плъзгащи врати в „опушено“ стъкло, които се скриват в стените, когато са отворени. По този начин кухненският кът лесно може да се изолира, когато е нужно, но без да се отделя визуално от останалата част.

Цветовата схема в общата дневна зона е базирана на светлите тонове с ефектни нюанси на синьо и мед, което придава своеобразен артистичен щрих. Стенните облицовки също играят роля за създаването на визуален ефект на луксозното обитаване.   

Обичайно е за апартамент в сърцето на столицата да поставя въпроси по отношение на размера на санитарните помещения. Тук е намерено правилното решение – с опцията за малка тоалетна, голяма баня с две мивки и душ кабина, намираща се до огромен прозорец с гледка навън, както и с допълнителна малка баня. Абсолютно стилово разпознаваеми, баните са авторски почерк на студио ATG Design.

В малката тоалетна по елегантен начин зад остъклените „опушени“ врати е прикрито перално помещение. Много характерен избор за работата на ATG Design е влагането на влагоустойчива боя в акцентен цвят в банята. Тя е избрана в наситеносиньо, което помага на черния гранитогрес да изпъкне.

Тук, както и в голямата баня, подовата настилка е в характерен десен, тип шеврон, който наподобява паркет, но реално са поставени мраморни плочки.  

„Родителската спалня също претърпя промяна при преразпределение на помещенията в предварителния план. Преместването на вратата към стаята е ключово за създаването на просторен гардероб, така че родителите да ползват широко пространство към самата спалня за съхранение на дрехите и да се радват на елегантен дизайн“, казва арх. Ивета Попова.

Гардеробът се отделя с плъзгаща врата, с панели с диагонални отвори, които са характерни за дизайна на това помещение, но имат и визуална препратка към дизайна на голямата баня.

Шик елемент е голямото огледало на гардероба с рамка със златистомеден финиш. И тук стенните облицовки са ключ за създаване на уют в стаята, като се забелязва редуване на огледала, съчетани с тапет от естествени текстилни влакна.

Тоалетката в стаята е с изчистен и елегантен дизайн, превръщайки я в сбъдната мечта на всяка дама. Акцентни са медните отблясъци, които се виждат върху осветителните тела, кореспондиращи с цялостната визия на помещението в т.нар. зона сън.

Персонализираният дизайн на библиотеката също е в унисон с цялостната концепция нa спалнята, с диагоналните прорези, през които нежно подсветват скрити LED светлини.

В проекта е заложено висококачествено осветление, като освен характерните подсветки и спотове като красив акцент има и осветителни тела с отличителен дизайн. „Осветлението е много важно за определянето на качеството на живот в дома. Точно затова в проекта на жилището сме предвидили няколко различни сценария, така че осветлението да отговаря на нуждите на семейството“, казва арх. Ивета Попова.

1 КОМЕНТАР
1
mina
23 August 2022, 22:11

Като хотелски апартамент е ! Никакъв уют няма . Българските дизайнери от дизайн не разбират !

ТВОЯТ КОМЕНТАР