Лондон - кулинарна вселена

Всички можем да бъдем благодарни, че Брекзит дойде твърде късно, за да спре кулинарната глобализация на Лондон. Само допреди 30 години храненето тук можеше да се опише като бледо и предсказуемо преживяване, а сега спокойно можем да кажем, че Лондон е прекрасен град „между храненията“.

Любомир Василев 07 September 2022

Всички можем да бъдем благодарни, че Брекзит дойде твърде късно, за да спре кулинарната глобализация на Лондон. Само допреди 30 години храненето тук можеше да се опише като бледо и предсказуемо преживяване, а сега спокойно можем да кажем, че Лондон е прекрасен град „между храненията“.

Ресторантската му сцена е богата палитра от различни вкусове и кухни – от Китайския квартал до Мишлен звездния ресторант, където можете да се насладите на работата на гениални готвачи.

Дори сега, покрай 70-годишния юбилей от възкачването на престола на Елизабет Втора, всичко някак си се въртеше около храната и дължината на масата, на която ще празнуват над 10 000 гости. Самата кралица пусна собствена марка кетчуп, обяснявайки, че едно от ястията, присъстващо често на трапезата ѝ, е „бургер“ без хлебче, обилно подправен с кетчуп.

Да направим селекция на най-добрите ресторанти в Лондон в рамките на две страници е повече от невъзможно. По-скоро класацията трябва да звучи така: кои са най-добрите 100 или поне най-добрите 20 ресторанта с Мишлен звезди, защото тук има най-малко 100 добри места, а и защото със 17 000 регистрирани ресторанта градът се нарежда в топ 3 в моята лична класация на кулинарните мегаполиси. Британската столица наистина е фактор, който определя тенденциите на световната гастрономична сцена.

Да бъдеш актуален с информацията за новите места тук е все едно да си актуален при покупката на нов лаптоп. В момента, в който излизаш от магазина, вече има друг по-добър. Повече от 300 ресторанта отварят врати всяка година, което прави кулинарната карта наистина много динамична. След бума на гурме бургерите една нова ниша набира скорост – здравословното хранене и веганската кухня са все по-често срещани и са гаранция за успех. Чистото хранене се превръща в култ. Посещавам сто процента безглутеновия ресторант Farmacy в Нотинг Хил, наслаждавайки се на последното парче от поръчания вегански бургер с цвекло и кетчуп от годжи бери.

Друга тенденция, която прави впечатление, е мултиплицирането на утвърдени нюйоркски брандове тук. Култовото френско брасери Balthazar на големия Кийт Макнали – част от неизменната атмосфера в нюйоркското Сохо, намира своя аватар в съседство до „Ковънт Гардън“.

The Edition е друг мултиплицирал се в Лондон хотел, собственост на основателя на Студио 54 Ян Шрагер. Препоръчвам намиращия се в хотела ресторант Berners Tavern – изключително приятно място с уникален дизайн и страхотна публика.
Chiltern Firehouse практически е синоним на думата „изключителен“. Тази отдавна излязла от експлоатация викторианска пожарна за известно време беше най-трудното място за намиране на резервации. Тук португалският гот-вач Нуно Мендеш, преди това готвач в испанската легенда „Ел Були“, набляга на сезонността и здравословното хранене. Неговите авторски понички с раци все още са тема на разговор.

Ако искам нещо екзотично за вечеря в комбинация с приятна публика, имам две любими места в Мейфеър – Park Chinois е много повече от китайски ресторант. Създаден от човека, стоящ зад „Мишлен“ звездата на Hakkasan, с инвестиции от 16 милиона паунда, това място те пренася в епохата на 30-те години на миналия век и те прави съпричастен със световния блясък на едно вече отминало време. Патицата по пекински е най-вкусната, която съм ял. А в Hakkasan Mayfair се връщам заради лангустините, увити в нудли, със сос вермичели.

Когато става дума за храна в Лондон, няма как да не спомена лудия учен във висшата кухня – Хестън Блументал, който експериментира с храна, текстури и вкусове, сякаш е в лаборатория. В продължение на години лондончани се оплакваха от липсата на негов ресторант в града и бяха принудени да пътуват до „Дебелата патица“ в Бъркшир. През 2011 г. Хестън отвори Dinner by Heston Blumenthal в хотел „Мандарин Ориентал“ и оттогава не спирам да го посещавам. С името на Хестън на вратата, в този ресторант винаги можеш да очакваш неочакваното.

В Barrafina Adelaide St., както и в трите му сестрински ресторанта в Лондон, се сервират автентични испански тапас около отворената кухня и елегантния мраморен бар с табуретки, облицовани с червена кожа. Този клон в Ковънт Гардън се счита за мястото с най-приключенското предлагане на храна от четирите обекта. Специалното меню ежедневно може да се похвали с редки разфасовки екзотични меса, а ала-карт бестселърите включват перфектни пържоли, тортиля и иберийско свинско.

Amaya е комбинация от изискани индийски ястия и тапас. Този ресторант се превърна в лондонска институция от откриването си през 2004 г. Ястията балансират фините нюанси на безброй билки и подправки с някои от най-добрите меса и морски дарове, които можете да ядете в града. Акцентите включват диви скариди в тандури, патешки гърди на скара, подправени с препечен кокос, и кебап от диво еленско месо.

Няма да е преувеличено да кажа, че Лондон е градът, в който се яде най-добре. Комбинацията от световен финансов мегаполис, традиции от колониалното господство, съчетаването на толкова етноси и раси прави кулинарната карта в града уникална. Тук са събрани най-добрите вкусове на целия свят и ние ще идваме в Лондон гладни, защото сме влюбени в добрата храна.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Farmacy - https://farmacylondon.com
Balthazar - https://balthazarlondon.com
Berners Tavern - http://www.bernerstavern.com
Chiltern Firehouse - http://www.chilternfirehouse.com
Park Chinois - https://parkchinois.com
Hakkasan Mayfair - https://hakkasan.com/mayfair/
Dinner by Heston Blumenthal - https://www.mandarinoriental.com
Barrafina Adelaide St. - https://www.barrafina.co.uk
Amaya - https://www.amaya.biz

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР