Игри на сладоледи

Десертът на лятото превзема „Фантастико“ с гама от 260 продукта и ексклузивен внос на занаятчийски италиански вкусове

Надежда Попова* 08 July 2022

Харесвам се с мустаци от 3-годишен, а сладолед обикнах още преди да проходя. Исках да приличам на татко и мустаците от сладолед бяха най-бързият и вкусен реквизит за неговия образ, най-сладкият билет за света на възрастните. Беше полицай и много пътуваше, а с годините спомените за срещите ни придобиха конкретен вкус според настроението и игрите ни. Черешов, ако сме „Стражари и апаши“. Шоколадов на клечка, ако аз съм ченгето и гоня лошите с пищов „Ескимо“. Ягодов, ако има да оправям горчилката от двойка в училище. Лешник, ако вече няма тайни за преглъщане с „Истина или предизвикателство“. Ванилия, ако си говорим по мъжки за момичета. Всеки наш момент завършваше с ритуала на следоледените мустаци – нещо като посвещение в доброто, което ти се връща като бумеранг, и напомняне за моста на детството в едно.

Точно както баща ми, и „Фантастико“ възпита вкуса ми за сладолед. Ако децата на соца помнят първите си стъпки в математиката с връщането на бирени бутилки в бакалията, то моят стимул за пъргави сметки се свеждаше до три неща: клечка, фунийка, кофичка. Там „растеше“ сладоледът, а покрай него и аз. Първият магазин от веригата на „Оборище“ се превърна в своеобразната ми атестация за възмъжаване, защото живеех наблизо, пускаха ме да пазарувам сам и ако имах късмет – отнасях в обратна посока пазарската чанта на Мими, съседчето, което тайно харесвах. Години по-късно край фризерите с всичко, което бабите обещаваха като награда за забърсан прах и написано домашно, Мими каза най-сладкото „да“ на въпроса, след който животът ми завинаги щеше да има вкус на солен карамел и семейни недели с аромат на ванилия. Традицията на сладоледените мустаци е предадена на синовете ми, а „Фантастико“ е нашата Нарния на следоледите. Десертът на лятото и на детството ми е превзел любимите супермаркети с гама от 260 продукта на водещи производители в различни ценови сегменти. Споделям малко повече за тези, които предпочитам.

Домашна сметана вместо сироп в Siviero Maria и G7

Много ме радват италианските занаятчийски сладоледи Siviero Maria и G7, които намирам от около година само във „Фантастико“. Зарибих се по вкуса, който всеки път все едно ме качва на облак, и потърсих повече инфо за производителя. Досущ като „Фантастико“, и компанията G7 е семейна, а името й комбинира първата буква в инициалите на баща и син. Siviero Maria се развива като марка от трето поколение джелатиери в Болония, а философията й е подчинена на женския авторитет във фамилията, който сплотява всички край масата и с усъвършенстването на рецептите си превръща приготвянето на сладолед в глобален бизнес (ако някой ден Мими изневери на кавърмите си със сладкарство и започнем продажби на дребно, ще станем балкански бестселър!). Отличителното за Siviero Maria и G7 е, че традиционният сироп в сладоледа е заменен с домашна пухкава сметана. Редовно зареждаме хладилника със скандално добрите лимон и джинджифил, червени плодове, ванилия от Мадагаскар, ром и крокант, мента и шоколад и пистачио.

Органик съставки и Мишлен за Dione

„Фантастико“ заздравява българо-латвийската дружба в сладоледите и с вноса на Dione, чиято рецепта от създаването си през 1950 г остава неопорочена от консерванти и изкуствени добавки. Освен от Мими и двама 5-годишни безкомпромисни опустошители на сладко, брандът е оценен и от топ шефове с Мишлен звезди. Тези хора експериментират смело и не се шегуват - комбинират сирене и горски плодове като никой друг в продуктите си. Ако търсите алтернатива на бързото хапване пред телевизора по време на мач, пуканките и чипсът могат да отстъпят на сладолед с осолени фъстъци. Dione очаква кротко да ви достави удоволствие и под формата на ванилов крем с осолен карамел, сицилиански шам фъстък, манго, маракуя и чия и още много други.

В по-голяма част от супермаркетите на „Фантастико“ ми спестяват безкрайното лутане в „Ледена епоха“ с допълнителни точки на продажба – фризери, заредени като за Световното по сладоледено надяждане. Минавам, грабвам каквото ми душа иска и в следващите 10 минути от децата не чувам нищо, освен доволно мъркане. Последният си сладоледен мустак получих от Мими по повод годишнината от сватбата – беше био сорбе Mottarello, а вкусът на лайм и джинджифил ме накара да забравя за „бръсненето“.

Играта на сладоледи следва вашите правила и е винаги Фантастична, а за мен насища с приказен смисъл фразата „да се върнеш в първи клас“ и без да меря мустаците си с тези на другите мъже в семейството. Играйте я смело, без да броите калориите. Ще се учудите колко топли спомени може да създаде едно десертно ледено блокче.

*Надежда Попова, автор, влюбен в сладоледа и вдъхновен да разкаже история от детството, в която мнозина ще се припознаят

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР