Fashion Queen

Въпреки че 96-годишната кралица Елизабет II се свързва с традиционното и консервативното, тя ще остане в историята като една от модните икони и жена, впечатлявала с външния си вид и начина си на обличане.

Васил Христов 26 July 2022

Снимка: getty images/guliver

Въпреки че 96-годишната кралица Елизабет II се свързва с традиционното и консервативното, тя ще остане в историята като една от модните икони и жена, впечатлявала с външния си вид и начина си на обличане.

в униформа

През 1943 г. Елизабет е назначена за полковник в Гренадирската гвардия. През февруари 1945 г. вече е почетен втори офицер в Женския спомагателен териториален корпус. На 18 изкарва курс за шофьор и механик, научава се да кара тритонен камион, да сменя гуми и да разглобява двигател. Често може да бъде видяна във военна униформа по време на парада, посветен на официалния ѝ рожден ден.

рокля за коронация

През 1951 г. здравето на баща ѝ крал Джордж VI се влошава и Елизабет все по-често го замества на публични мероприятия и задгранични пътувания. Така се случва и в началото на 1952 г., когато тя и съпругът ѝ тръгват на визита в Австралия и Нова Зеландия през Кения. На 6 февруари в кенийската им резиденция ги застига вестта за кончината на краля и провъзгласяването на Елизабет за кралица. Двамата спешно се прибират във Великобритания и се преместват в Бъкингамския дворец. Коронацията ѝ е на 2 юни 1953 г. Роклята ѝ е създадена от любимия ѝ дизайнер Норман Хартнел.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Real Royalty (@realroyaltydocs)

В сложната бродерия, отнела на шестима души над 3000 часа труд, са вплетени перли, диаманти, аметисти, кристали и пайети, които създават уникална картина от символи, обединяващи всички територии под властта на новата кралица. Зa да има обем, роклята е подплатена от три слоя кринолин от конски косми. Години по-късно кралицата споделя, че се е чувствала все едно има радиатор под роклята.



Джаки VS Елизабет

Откакто Елизабет поема короната, в САЩ са се сменили 14 президенти, като първият е Хари Труман. Елизабет приема 10 години по-възрастния от нея Джон Кенеди в Бъкингамския дворец, облечена в синя рокля от тюл на любимия си дизайнер Норман Хартнел, като добавя и ослепителни бижута с диаманти и сапфири. Джаки Кенеди, чиято популярност съперничи с тази на кралицата, блести в леденосиня копринена вечерна рокля и ръкавици на Chez Ninon. Джаки намира домакинята за твърде надута, а прическата ѝ за банална. Не останала впечатлена и от роклята ѝ.



Шапката на Тюдорите

През 1969 г. Чарлз е обявен за принц на Уелс. На церемонията кралицата е облечена с поразително семпла бледожълта рокля и палто с изправена яка в разпознаваем стил за това десетилетие, създадени от Норман Хартнел, докато Симон Мирман изработва необичайна шапка в стил Тюдор, покрита с перли и мъниста.

Това е и годината, в която се появява документалната продукция на Би Би Си Royal Family („Кралско семейство“). Продукцията е дълга 110 минути и събира пред малкия екран над 350 млн. зрители. Въпреки че влиза в историята като едно от най-гледаните предавания, Royal Family е забранен почти незабавно, и то по решение на самата кралица. Причината е, че предлага безпрецедентно личен поглед към бита на кралската фамилия с техните деца. В един момент шестгодишният принц Едуард, третият син на Елизабет II и принц Филип, моли майка си да му купи сладолед. След кратко ровене в чантата си кралицата намира дребни пари, за да плати лакомството, но очевидно не е особено доволна. „Тази отвратителна лепкава каша ще се качи с нас в колата, нали?“, заявява тя. Дъщерята на кралицата,  принцеса Ан, която по онова време е на 18 и е известна с доста остър език (журналистите ѝ дават прякор Нейна кралска грубост), е на мнение, че идеята за документален филм за семейството ѝ е „гнила“.



Дрехи за път

Елизабет II e най-пътуващият монарх в историята, посетила е над 130 държави. Научена от майка си „как да устоява на 3000 погледа“, тя се е ръкувала буквално с милиони хора. Дрехите ѝ винаги са съобразени с местните традиции и имат символично послание. За да избегне всяко неприлично повдигане на полите ѝ, например при вятър, Норман Хартнъл зашивал тежести в подгъвите.



Ужасните 90-те

През 1992 г. три от децата ѝ се разделят със своите семейни партньори, а любимият ѝ замък Уиндзор е засегнат от опустошителен пожар. Определя годината като „най-ужасната“ в живота си. Въпреки проблемите, в много от вечерните ѝ тоалети през 80-те и 90-те години наблюдателите откриват закачливи нотки. През ноември 1999 г. Елизабет се появява в една от най-известните си рокли на всички времена, наречена „Арлекин“. Облича този тоалет за Royal Variety Performance в Бирмингам. Златната пола е гарнирана с елече с пайети и диаманти. Създателят на роклята Карл-Лудвиг Рехе казва за кралицата: „Тя е като всички дами, ще се насочи към нещо ново. Забавно е да се работи с нея и тя добре познава материите. Знае как трябва да се носят дрехите – как трябва да се движат“.



Да се вижда отдалече

Анджела Кели налага един забележителен стил на кралицата през последните десетилетия. Тя, заедно със своите 12 помощници, изработва почти целия ѝ гардероб. Ангажира и нови дизайнери като Стюард Пар-вни. За всеки тоалет има четири предварителни скици и кралицата лично избира една от тях. Неизменно те са в ярки цветове и във всички възможни нюанси. Основната причина е, че при събития на открито кралицата трябва да се вижда отдалече. В бледорозово е и тоалетът, с който Елизабет II изиграва ролята на момиче на Джеймс Бонд за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Първоначалната идея е била кралицата да бъде поздравена от Агент 007 и ескортирана до хеликоптер. Тя не само приема да участва, но и поставя условие да има реплика: „Добър вечер, мистър Бонд!“.



Оптимизъм за носене

Оптимизъм излъчват тоалетите, които кралицата носи през последното десетилетие. Такъв е и тоалетът за сватбата на принц Уилям и неговата възлюбена от университета Катрин Мидълтън. Изборът на Нейно Величество на цвят и детайли сякаш символизира надеждата, която този съюз дава за бъдещето на монархията. Анджела Кели създава игличеножълта рокля, подходящо палто и украсена с рози шапка. Тя добавя мъниста и подложки около деколтето, за да създаде ефект на слънчеви лъчи.

Като кралица Елизабет модернизира монархията, като изоставя някои формалности и традиции и прави живота на кралското семейство по-отворен към обществеността. Отпаднаха и някои кралски привилегии. През 2012 г. Великобритания премахна системата за публично финансиране на монархията, датираща от около 250 години. Кралицата трябваше да намали разходите си и да започне да плаща данъци.

Въпреки всички превратности от последните две години – напускането на кралското семейство от обичния ѝ внук принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, загубата на любимия съпруг и опора за 73 години принц Филип, обвиненията към сина ѝ принц Андрю за сексуално насилие и признанието от последните месеци, че се придвижва все по-трудно, кралица Елизабет II не спира да се усмихва и да изпълнява задълженията си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР