Уроци по самочувствие от Сами Хосни

Люба Вангелова 02 August 2022

Снимка: Instagram

Следя го от момента, в който го гледах в телевизионния риалити формат „Фермата“ през 2020 г. Две минути на екрана ми бяха достатъчни да уловя невидимото в Сами Хосни. Зад постъпките и откровеността му прозрях не просто сила на характера, но и приземеност, обуздано его, емпатия, оптимизъм, постоянство (едно от най-важните условия за успех). Следвам доста от съветите му – не само за хранене, а и за постоянство, за силен дух, за отношенията с хората. Прочела съм няколко препоръчани от него книги.

Трудно ми е да го опиша накратко, затова го помолих да го направи сам: „Съосновател на Nodaysoff Academy, коуч, вдъхновител, бивш професионален състезател по плуване и кикбокс, който помага на хората да изграждат самочувствие и да влизат в по-добра форма с осъзнато хранене и тренировки“. Винаги съм искала да му задам въпроси – като че ли за да получа знак, че усилията ми в здравословния начин на живот досега не са били напразни. А и за да узная нещата, казани „между редовете“. При Сами Хосни те са много.

Спорт и личностно развитие

Любопитството ми е към „началото“ – как спортът и правилното хранене са се превърнали в начин на живот за него. От малък е състезател по плуване, после прехвърля любовта си към спорта и към други дисциплини. Редовните тренировки по кикбокс имали и един видим и примамлив бонус – отлично оформено тяло, за което все повече хора любопитствали как е постигнал. Тогава се ражда идеята му да предава знанията си на другите, за да могат и те да стигнат до мечтаната форма.

И както обикновено става в живота, развитието в една сфера те подтиква да минеш на следващото ниво и в друга. За Сами това е личностното развитие. В обяснението му има логика: „В спорта, за да бъдеш най-добрият, трябва да се стремиш към прогрес всеки ден.

Предполагам, че това се пренесе и в останалите аспекти на живота ми“. Според неговите наблюдения хората, които започват тренировки с цел подобряване на фигурата си, много бързо усещат брутално (както той казва) развитие и успехи и в другите области на живота си – професионална, лична, семейна и пр. А причината обяснява с един от любимите си цитати: “How you do one thing is how you do everything” („Как правиш едно нещо показва как правиш всичко“). Настъпва момент, в който решава, че може да систематизира знанията си и да ги предложи на заинтересуваните.

Кардиото, храната, килограмите и има ли връзка между тях

Колкото и да съм „в час“, винаги искам да знам още за връзката между храненето и тренировките и ето че Сами ми даде друга гледна точка. Че не трябва да търсим мигновени резултати, е ясно. Но изграждането на правилните навици е най-важното, върху което трябва да работим: „След ден или седмица тренировки и осъзнато хранене няма да видите резултат. Но след година – със сигурност! Затова разберете, че целим промяна в начина на живот, а не само 3-месечен глад“.

Аз правя кросове два-три пъти седмично от дълги години и винаги ми е било трудно да обясня на хората, които твърдят, че това е причината да съм слаба, че кардиото няма общо с килограмите ми. Разбирам ги, защото само допреди 10-ина години треньорите ни убеждаваха, че няма как без кардио в ежедневните ни тренировки, ако искаме да отслабнем. Сами потвърди, че днес много хора все още смятат така. Но според него за сваляне на килограми е по-важен калорийният дефицит (приемът на по-малко калории от изразходваните). А това може да се постигне и без кардио. И не е необходимо да тичаме с часове или да правим неща, които ни натоварват екстремно или не ни харесват. А що се отнася до мен, никога не съм тичала заради килограмите, а заради тонуса. Според Сами най-ефективният начин за сваляне и поддържане на желаните килограми е запознаването в дълбочина с храната (това преподават с неговия екип).

Хора като Сами срещам рядко, а още по-малко такива треньори. Питам го за съвет по какво да познаем добрия треньор, на когото можем да се доверим. Отговаря така: „Който ви обяснява нещата, които правите, за да бъдете по-добри и уверени всеки ден. Има персонални треньори, които ще ви мотивират във фитнес залата, но няма да се интересуват от това, какво правите извън нея, докато не дойде време за следващата тренировка. Има и онлайн треньори, които ще ви дадат всички необходими знания за успех, ще следят промяната ви всяка седмица, ще ви мотивират и помагат да си поставяте и постигате цели“. Такива са треньорите в онлайн академията Nodaysoff Academy, в която се обучават повече от 200 души. Това я превръща в най-бързо развиващата се платформа за осъзнато хранене и тренировки.

Във времена на повишена тревожност съветите да намалим алкохола например звучат почти кощунствено. Споделям, че за много хора всяка вечер чаша вино е „спасителният пояс“ за психиката. Сами не е съгласен с това определение и го заменя с „патерица“. Според него приемът на алкохол е начин да избягаме от реалността. Той предлага да правим това с тренировка или с разходка и аудио-
книга. Все пак как се вмества алкохолът в калорийния дефицит, за който стана дума? Чух думи, които ми харесаха: „Чаша вино има 83 ккал, които не са причината човек да не сваля килограми. Така че не се притеснявайте да пийнете, но не го правете с цел да избягате от реалността, защото това може да е едно лошо начало“.

От тревожността разговорът поема към заседналия начин на живот, който като че ли стана още по-страшен с хоумофиса. Питам го как трябва да тренира човек, който работи седнал по 8-9 часа на ден. Важна подробност, споделена от Сами, е, че тялото ни на първо място има нужда от движение и чак тогава от тренировка. Затова станаха популярни десетте хиляди крачки на ден – те трябва да са ни първа цел, която след това се надгражда с тренировки.

Интересно е обяснението на Сами за това какво е здравословно хранене: „Баланс или холистично хранене и тренировки (holistic от whloe – цялостно). Всяка храна може да бъде част от балансираното „здравословно“ хранене. Не можем да разглеждаме отделните храни като здравословни или не извън контекста. Всяка храна има определена калорийна стойност, която позволява да се включи във всяка една диета“.

За мотивацията

Решението, което Сами предлага, е да се обградим с хора, чиито цели са като нашите: „Затова създадохме и онлайн обществото в Nodaysoff Academy, където всички се подкрепят ежедневно“. Важно е в началото да изградим увереност чрез малки стъпки. Той самият е губил интерес и затова избира да тренира по различни начини. Например сменя тренировките с тежести с такива по бразилско джиу-джитцу в Twisted Jiu Jitsu. Така развива себе си и търси успехи в ново поприще.

Споделям му, че излъчва онова усещане, което наричаме радост от живота. Отговаря ми, че просто оценява нещата, които има.

БЛИЦ
Трябва ли да забравим за сладкото? – НЕ
Трябва ли да спрем да се храним след 18 ч.? – НЕ
Черният хляб по-полезен ли е от белия? – НЕ
Трябва ли да пием 2 литра вода на ден? – ДА
Трябва ли да намалим до минимум солта? – НЕ, АБСУРДНО Е

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР