макияжът: ретрофотуризъм в стил барбарела

Ще засмуче ли киберпространството гламурния look?

Свобoда Сидерова 02 April 2009

Привидната липса на атрактивни предложения в макияжа през настоящия сезон не трябва да ви подлъгва. Интригата се върти около блясъка, които за n-ти пореден сезон не слиза от подиума. С една „дребна" подробност - от ослепителен се трансформира в хладен футуристичен, напомнящ стила на 60-те и откровения кич на 80-те. Отдавна дизайнерите ни подготвят за киберпространството, в което се готвят да ни запратят. Отначало дозите бяха хомеопатични. Почна се с пайети и блестящи камъчета, актуални преди няколко сезона, докато се стигна до плисирани поли от чисто злато и сребърни палта през миналата зима. През пролетта фешън е минимум грим с максимум въздействие. Преди да се потопите в арсенала от перлени пудри, блестящи сенки и очни линии и кремове със светоотразяващи частици, обмислете добре своята стратегия. А тя е: внимавайте къде слагате средствата за блясък. Демоде е да искрите навсякъде. По-добре е да се вижда кожа, кожа, кожа, вместо сияние, сияние, сияние. Дали това е най-естественият грим завинаги или най-ултимативният сред изтънчените? Жената пролет 2007 дори не си задава този въпрос - просто е секси, независимо от случая.

 
Барбарела

Прототип на новия стил сyberspace, който властва по модния подиум, е Барбарела в кибер клин и микро мини от едноименния филм с Джейн Фонда в главната роля. Идеологическа платформа на ретро футуризма е колекцията на Balenciaga, Dolce&Gabbana и Lanvin. По волята на дизайнерите моделите са като роботи или героини от киноепопеите за пътешествия в галактиките, без това да ги лишава от привлекателност. Гримът е минималистичен, за да не се конкурира с натруфените дрехи. Тенът е блед, хипер-реалистичен. Постига се с лекопокривен фон дьо тен, подсилен с пудра. За блясък върху най-изпъкналите част на скулите и върху клепачите се поръсва полупрозрачна пудра с намек за свежест. Илюзията за естествено плътни мигли се дължи на педантичното нанасяне на черна кремообразна очна линия в основата на миглите. По този начин се спестява допълнителното подсилване на веждите. Устните са предимно в розово. Бомбата хвърли Сhanel с метален макияж на очите. Изключителният кибер шик look разчупва монотонността на преобладаващите черни, бели и сиви тонове в колекцията. Горните клепачи на моделите са в ледено сребърно, а долните са подчертани със златно. Невероятно секси. Кой казва, че съчетанието златно-сребърно е невъзможно? С вдъхновения от ар деко геометричен грим идеално се връзва ученическият стил при прическите с характерните панделки. От Prada също яхнаха златната вълна. Обагрените в златно клепачи чак до гънката и изтеглени малко нагоре са още едно намигване към ретрофотуризма.

Жана Д'Арк на XXI век

След изцепката с готическите красавици за сезон есен-зима 2006-2007, Галиано малко е поукротил топката, но само на пръв поглед. Като контрапункт на космическите момичета, дизайнерът призова Орлеанската дева в пълно бойно снаряжение, заигравайки на тънката струна на родолюбието. Рицарските доспехи и парчета от ризници, вплетени в косата, изискват минимум макияж. Веждите са подчертани. Те набраха обем още от миналогодишната колекция на Dior. Гъсти, без да са разрошени, с правоъгълна рамка, веждите служат за прекрасен декор на лъчистия поглед. Да не говорим, че ефектът от съчетаването на бледа кожа с ярки вежди е потресаващ. Почти пълната липса на грим при очите е пренесена и върху устните. Те притесняват с почти голата си чувственост. Но симулираната срамежливост прави сексапила още по- привлекателен. Не може да му се отрече на Галиано, умее да се сражава за красотата, както Жана Д'Арк за Франция.

Фрида Кало

Колекцията на Roberto Cavalli е изпъстрена с испански акценти и образа на Фрида Кало. Приликата с художничката и кумир на XX век е не толкова в сключените вежди, колкото в очите, щедро очертани с молив. Гримът е положен стъпка по стъпка според най-продаваната beauty библия през 1981 г. "Оцвети ме красиво". Бледи сенки върху целия клепач до веждите, средно кафяво в гънката над горния клепач и най-тъмно във външния ъгъл. Погледът изглежда невероятно съблазнителен благодарение на снопчетата изкуствени мигли, залепени в края на горните клепачи. Лицето е безукорно скулптирано в духа на 80-те чрез смесване на леки течни пудри върху слепоочията и вдлъбнатините под скулите. Стилът на испанската сеньорита, тръгнала на лов за мъже, се допълва от слънчевия тен и натуралните устни, които контрастират с подчертаните очи. И разбира се, големите обеци и дебелата плитка, метната на гърба. Формула, която винаги е успешна.

Космически гламур плюс нещо по-така

Valentino бе един от малкото, който не изневери на елегантността на Haute Couture. На фона на дискотечната мода от 60-те и андрогенното изкуство, жената Валентино се чувства богиня. Червеният цвят върху устните на моделите (забележете отново блестящ, а не матов, както досега) идеално се връзва с червените ленти в прическата. В същото време маестрото остава верен на общия космически дух. Дискретният метален акцент във вътрешния ъгъл на окото фокусира светлината към лицето. От Anna Sui също дадоха рамо на карминените устни, които съчетаха със злато по клепачите. Скулите така «горят», че хвърлят червени отблясъци чак до веждите. От колекциите на другите дизайнери внимание заслужават Victor&Rolf. Гримьорите тотално пренарисуваха лицата на моделите като използваха за основа покривен фон дьо тен, който обезцвети устните и направи невидими веждите. От Moschino пък попрепържиха тена на моделите. Подчертаните в бяло долни клепачи странно контрастират с оранжевите устни. Няма нищо за чудене. Жената Москино е като слязла от страниците на поредния сценарий на Алфред Хичкок (колекцията е посветена на прочутия майстор на ужасите)

Пайети и червило Nude

Пролетната колекция грим на Chahel е в тон с модата haute Couture. Must have определено е лимитираната палитра Lumiere D'Artifices. Повърхността й е изцяло в пайети в сребристо, златисто и перленобяло. Може да се използва в комбинация или по отделно за очите и скулите. За този продукт от Chanel създадоха специална матрица, която да възпроизведе пришитите с фина нишка пайети. Другият must have за сезона е палитрата за лице, очи и устни Dior Flight от пролетната колекция на марката с оранжев неопренов етикет "свали преди полет" (в превод Flight означава полет). Нещо като паспорт - толкова луксозен, толкова couture, който трябва да покажете при качване на боинга на красотата. Цветните хармонии за безупречен полет са 2: блестящ телесно розов глос, руж в коралово и опушено сиво за очите и блестящ цикламен глос, съживяващ руж и розови сенки. Впечатляваща е и колекцията червила Dior Addict Ultra Nudе, създаваща тотална илюзия за гола кожа. От кафяво до розово, цветовете едновременно обличат и събличат усмивката с деликатен цвят. Колекцията на Givenchy също е в тон с ретрофутуризма. Твърде наситените цветове на палитрата за очи Рrismissime eyes не бива да ви притесняват. Веднъж нанесени, нюансите са изключително свежи и прозрачни. 6 цвята с перлени частици и 3 метални (сребърно, перлено розово и пипер) позволяват свободно да изразите вижданията си за сyberspace в стил графити. От Givenchy изненадват и с цветен глос за мигли в синьо и зелено. Олицетворение на космическия гламур е колекцията на Guerlain. Мек едноцветен нюанс на клепачите в златно или блестящо бяло-розово и чувствени устни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР