Магарешка красота

Какво чакате? Отглеждайте магарета! Ако сега ви звучи смешно, да знаете,
че скоро ще е страшно… доходно. Всъщност вече е – цената на литър магарешко мляко в България в момента е около 75 лв.

Ирина Иванова 15 July 2022

Снимка: Unsplash

Ако решите да си направите любимата вана на Клеопатра с магарешко мляко, ще са ви необходими около 300 кърмещи магарици, за да доставят необходимото количество. В случай че имате проблем да ги намерите – а подозираме, че имате, нали? – козметичната индустрия вече е помислила за вас, защото именно магарешкото мляко е новата ѝ звезда.

рекламни лица

За пристрастяването на знаменитата египетска царица Клеопатра към магарешкото мляко се знае от десетилетия и въпреки това масова истерия по въпросния продукт така и не се разрази. Ренесансът на магарешкия еликсир започна, когато една от най-възрастните столетници за всички времена, регистрирана в книгата „Гинес“ – Мария Естер де Каповиля от Еквадор, починала през август 2006 г. на почти 117-годишна възраст, призна, че поддържа здрав дух в здраво тяло именно с него. Какво по-добро рекламно лице? Преди известно време пък самият папа Франциск също заяви, че като бебе е хранен с магарешко мляко.

защо точно магарешко мляко

Заради нивото на pH и хранителния състав млякото на инатливото добиче е най-близкият заместител на човешката майчина кърма. Много по-диетично е от масово използваното краве мляко – съдържа четири пъти по-малко мазнини, но затова пък големи количества калций, аминокиселини, безценните Омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини, както и едва ли не цялата азбука на витамините – А, В1, В6, С (пет пъти повече от кравето мляко), D, Е. Плюс много, много ретинол, истински антиейдж еликсир за кожата.  



лечебни свойства

Хипократ, бащата на медицината, е предписвал пиене на магарешко мляко при чернодробни заболявания, ставни проблеми, интоксикации на организма, при треска и всевъзможни инфекции, както и за външно прилагане при трудно заздравяващи рани, зачервена и раздразнена кожа поради силния му антибактериален ефект. Смята се, че този ефект се дължи на факта, че магаретата, подобно на хората, имат само един стомах и съответно нямат нужда от много бактерии, за да усвояват храната си. За сравнения кравите имат четири стомаха и доста сложен процес на ферментация, свързан с тази им анатомична особеност. Изследователи от Кипър пък са проследили хора, консумиращи магарешко мляко в продължение на няколко месеца, и са установили съществени подобрения при астма, кашлица, екзема и псориазис. Антиалергичните свойства на млякото също са забележителни – особено при алергия към протеините на кравето мляко, срещаща се особено в кърмаческа възраст.

как и къде се използва  

От скъпоценното мляко вече се правят всякакви козметични продукти – сапуни, кремове, серуми – като всичките са разположени във високите ценови категории. 100 г натурален сапун с магарешко мляко струва около 10–14 долара. Струва ви се скъпо? А 300 магарици?

Франция е на първо място в прилагането на магарешко мляко в козметичната индустрия, но се смята, че азиатските страни, особено Южна Корея, скоро ще я изпреварят, тъй като интересът към тази козметика там е огромен.

ефектът

Магарешкото мляко изглажда, заздравява и придава блясък на кожата. То притежава изключителни хидратиращи свойства и заедно с това заради богатия си на антиоксиданти и подхранващи вещества състав се бори за младостта на кожата, като я лекува и регенерира. Именно в комбинацията от тези три свойства е могъщата тайна на вълшебното мляко.

бизнес

В момента по света литър магарешко мляко струва 40 долара. В България цената е около 75 лв. за литър. Световният пазар на този продукт се разраства бързо. Годишният темп на растеж (каквото и да означава това, по дяволите) се очаква да достигне  9,4% от 2021 до 2027 г.




 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР