От династията Мин до дигиталната ера

Обект на желанието

Елка Влаховска 23 July 2022

Снимка: пресофис Rosenthal

Необикновената колекция вази Fast на немския бранд Rosenthal, който от век и половина не спира да се обяснява в любов на порцелана, е вдъхновена от първоизточника му – Китай, и по-специално – от династията Мин.

Концептуалното дизайнерско решение стъпва едновременно върху колективната памет и футуристичната абстракция и символизира културната промяна, предизвикана от дигиталните технологии: скоростта на обработка на информацията, нейното остаряване и отричане. Изключителният по сложната си изработка обект, истинско произведение на изкуството с уникалната си пластична форма, е дело на Седрик Раго, френски дизайнер, работил за редица утвърдени световни производители на мебели и предмети за дома.

Негови са думите, с които обобщава творчеството си: „Винаги се опитвам да намеря изненадващо технологично решение, за да мога да съчетая функционалния облик на предмета с определено стилистично послание. Искам да мога да дам по-голям избор както за размисъл, така и за изразяване на емоционални и духовни желания“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР