Сър Пол Маккартни на 80

Легендарният изпълнител е най-богатият рокмузикант в историята.

eva.bg 18 June 2022

Легендарният музикант от една от най-великите банди в историята, „Бийтълс“, днес навършва 80 години. Честит юбилей, Пол Маккартни! Благодарим за безсмъртната музика!

  1. Когато е още ученик, баща му му купува първият музикален интструмент – тромпет, не китара - от музикален магазин в Ливърпул, собственост на родителите на Браян Епщайн – знаменитият мениджър на „Бийтълс“, който ги превръща в звезди.

       

2. Пол Макартни губи майка си след операция от рак на гърдата, когато е едва 14-годишен. Тъй като Джон Ленън също остава без майка на ранна възраст, двамата музиканти винаги са се чувствали духовно свързани от това травматично преживяване от детството им, белязяло ги завинаги.

3. Мелодията за легендарното парче „Вчера“ (Yesterday) Макартни измисля много преди текста. За да не я забрави, той изфабрикува напълно безмислен текст, „посветен“ на порция бъркани яйца. Едва след това се появява оригиналният текст, в който обаче думата „вчера“ присъства най-вече, защото Пол успява да я римува с много други думи. Така или иначе и до днес това е една от най-популярните песни на групата, а според Книгата за рекорди „Гинес“ е и пармето, вдъхновило най-много кавър версии в историята.

          

4. Двамата с Пийт Бест, първият барабанист на „Бийтълс“, са арестувани през 1960 г., докато групата е на турне в Германия, след като запалват един презерватив, за да си доосветят хотелската стая, която им се струвала прекалено тъмна. Прекарват няколко часа в затвора, преди да ги депортират в Англия.

          

5. Маккартни е биологичен баща на четири деца – Мери, Стела, Джеймс и Беатрис, а след светбата с първата си жена Линда, осиновява и дъщеря й Хедър. През целия си живот дарява милиони за благотворителни каузи, свързани с децата.

          

6. Освен че е композитор, изпълнител и бас китарист, при това един от най-великите в историята на музиката, Пол Маккартни е и страхотен барабанист и не случайно Джон Ленън казва – на шега или пък не – че Ринго е вторият най-добър барабанист в „Бийтълс“. Извън музиката, Пол Маккартни показа през годините, че може да е и изключително успешен художник. Около 70 от платната му са участвали в различни изложби по цял свят.

          

7. На 10 април 1970 г., след години на спекулации, „Бийтълс“ окончателно се разпадат. Маккартни признава, че е изпаднал в дълбока депресия след раздялата и целия шум около нея. „Беше трудно да реша какво да правя след Бийтълс. Скъсах с приятелите, с които бях през целия си живот. Бях много депресиран.“

          

8. Към юни 2022 г. Маккартни, носител на 18 награди „Грами“, е начело на класацията за най-богатите рок музиканти в света за всички времена. Състоянието му е изчислено на стойност 1,2 милиарда долара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР