Грейс Кели - идеалната принцеса

Живот като мелодрама с неочакван край

14 September 2020

Снимка: getty images/guliver
В тронната зала на замъка на династията Грималди, която управлява княжество Монако, виси картина - прекрасен параден портрет, но излъчваща предчувствие за трагична развръзка. В центъра й е княгиня Грейс, бившата холивудска звезда Грейс Кели, носителка на "Оскар", отказала се от Холивуд заради брака си. Тя е нарисувана в обкръжението на щастливо семейство - почти ангели и ангелчета: мъжа й княз Рение, сина Албер, дъщерите Стефани и Каролина. Но защо лицето й има толкова странно, отнесено изражение? Откъде е този поглед, зареян в далечината, сякаш печален, обречен, пълен с предчувствие...

През 1954 на снимките на филма "Да хванеш крадеца", които са на Лазурния бряг във Франция, младичката актриса Грейс Кели пътува в кола по планински път. А седящият до нея Кари Грант, истинска холивудска звезда, бледнее от страх, защото знае колко е късогледа и не може да разчита, че Грейс ще натисне спирачката навреме. 28 години по-късно, на 14 септември 1982, на почти същото място тя, вече княгиня Монакска, няма да се справи с управлението на колата и ще загине в катастрофа, която вестникарите ще нарекат "трагедията на века". Възможно е в тези мигове целият й живот да е минал пред очите й, всички онези, които са я обичали и които тя е обичала и за които е пазила мълчание през всичките години идеално съпружество.

Впрочем Грейс Партисия Кели от Филаделфия, щат Пенсилвания, родена на 12 ноември 1929 в семейството на милионер и заслужил спортист, по зодиакален знак е Скорпион. А на скорпионите е присъщо да съчетават бурната чувственост с тайна печал, да изпитват предчувствия и веднага да ги отхвърлят. В същото време и в еднаква степен те могат да скриват от хорското любопитство историята на своите истински страсти. И тъй като жената на монарха винаги е вън от подозрение, нейното минало трябва да е безупречно. За романите на Грейс Кели не може да се съди с категоричност, но е ясно, че ги е имало.
 
 
Мечешка услуга и на биографите, и на самата Грейс оказва нейната майка, порядъчна ирландска католичка, публикувала цяла поредица от статии за любовните похождения на дъщеря си. На въпроса на Грейс: "Мамо, защо?" тя невъзмутимо отвръща: "Но аз пожертвах хонорарите за благотворителност". Безхитростният клан Кели изиграва в живота на своята знаменита дъщеря ужасна роля. Той е причина за смъртта на приятеля на Грейс, актьора Джин Лайънс. Джин се самоубива с алкохол, след като майката на Грейс прави тайно разследване и полага всички усилия да попречи на развода му с нелюбима жена. Но това е само епизод в историята на русата красавица, успяла да превърне екранната мечта на всяко момиче в действителност.

Десетгодишната Грейс дебютира в театъра с помощта на чичо Джордж Кели, актьор, писател и носител на наградата Пулицър. Той събужда у малкото момиче любов към сцената. Грейс боготвори баща си, но той не й обръща внимание. Може би заради това по-късно я влекат все по-възрастни мъже.
 

През нощта тя чете пиесите на чичо си, през деня играе с куклите, всяка от които е актриса, учи Шекспир наизуст. Когато навършва 18, постъпва в Академията за драматични изкуства в Ню Йорк и започва да се готви за големия екран. Първото, което прави, е да се избави от провинциалния си акцент. Всичко останало - разкошно тяло, лице, звучно име, кадифен глас - й е дадено от Бога. Трудно може човек да си представи, че тя ще стане нещо друго освен звезда. 1949 г. Грейс се появява за първи път на телевизионния екран: отначало като модел в реклама, а по-късно като актриса в сериал. След две години - дебют на големия екран. После още десетки филми, потвърждаващи нейния талант и звезден статус. Почти всеки филм, в който играе Кели, може да бъде сюжет за драматична любовна история.През 1952 тя получава първата си голяма роля в "Точно по пладне". Гари Купър, който играе шерифа, бил бесен от факта, че ролята на неговата жена е предложена на абсолютно неизвестна дебютантка, при това 25 години по-млада от него. Докато не вижда Грейс. Между тях пламва страст. Даже пред камерите на фоторепортерите те, пренебрегвайки всякакво приличие, се стараят да са по-близо един до друг, държат се за ръка, практически не се разделят. Грейс в захлас разказва в интервюта как Гари й открил тайната на актьорския занаят, учил я да гледа на камерата като на близък човек. От Филаделфия в Калифорния тутакси пристига строгата мисис Кели, готова да направи всичко, за да погуби първата страст на дъщеря си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР