Обувките през 2022/23

Те са крайно удобни, дори леко подпетени, трайни, мултифункционални и готови за парти, Луи XIV би се разпознал в някои от тях, в други ще видим може би скоро Лейди Гага, но само който не е луд по обувките, няма да хареса изложението в Милано.

Лилия Илиева 18 June 2022

Два пъти годишно в италианската столица на модата Милано се провежда Световното изложение на обувки MICAM. MICAM е едно от най-значимите събития от световен мащаб в тази сфера. То е подиумът, на който изгряват тенденциите за всеки следващ сезон.

EVA присъства на 93-тото издание, на което бяха представени над 1400 бранда, с 200 повече от последното преди локдауна през февруари 2020. Посетителите в пространството за експозиции с артистичен съвременен дизайн Fiera Milano, което е домакин на изложението, обаче бяха по-малко с десет хиляди души и заради строгите мерки, свързани с коронавируса, и заради конфликта Русия–Украйна. Ефектът на войната тепърва ще бъде усетен в индустрията през близките месеци. А ефектът на локдауна и „новото нормално“ през последните две години се отразява върху тенденциите за 2022/23.



удобството е култ

През последните две години започнахме да свикваме с минимализма и комфорта. Основен тренд са обувките, които приличат на чехли или на пантофи. Все едно сме ги забравили на краката си, преди да излезем от дома и сме продължили по пътя на ангажиментите си със същото удобство, което имаме и  вкъщи. Равни, без ток, семпли, почти незабележими на крака. Може да са подобни на подпетени мокасини или уютни балеринки. Елегантността е в удобството. Удобството стига дотам, че може да са плетени, за да ги хвърлим в пералнята и да ги поддържаме чисти с лекота.  

кецове, маратонки или сникърси

От екофрендли или рециклирани материи, колкото се може по-издръжливи, мултифункционални. Важното е да са подходящи за дълго ходене, поне 10 000 крачки на ден. Предричаха им скорошен залез на модната сцена, но истината е, че още държат първенството и са задължителни за модния гардероб. А колаборациите между луксозните и спортните марки за производството им стават все повече и повече. Кецове и маратонки предлагат корифеи на елегантността като Prada, Gucci, Balenciaga  и Louis Vuitton. Зимните кецове, любими на тийнейджърите от няколко години, завоюват и по-високи възрастови територии с по-дебелите си подметки и материите, които не пропускат.

в строя

Кубинките маршируват също в името на удобството и свободата да преодоляваш дори пресечени терени. За всички, които искат да стъпят в следващия сезон с десния крак, тренди са обувките в милитъри стил, високи до глезена, до средата на глезена или под коляното, с връзки, с по-дебели подметки с грайфери, така че да стъпват стабилно. По-често са от кожа, но може и екокожа, а може и много преработена, за да придаде шик. За по-студени зимни дни тренд остават и апреските.

като втора кожа

Ботуши и обувки се обуват като чорап и прилепват по крака като втора кожа, по-често на платформа. Още по-често имат футуристичен дизайн. Пандемията ни гмурна още по-надълбоко в света на технологиите и като необходимост, и като възможност за бягство от реалния свят. Това вдъхновява дизайнерите да мислят дигитално, да разрушават границите между реално и виртуално, старинно и футуристично. По-експерименталният дизайн на обувките и ботушите втора кожа е повлиян от естетиката на киборгите и сюрреализма.

платформите

Платформите са хит! След толкова стоене вкъщи всеки иска да е по-висок и видим. И в името на това се добавят много високи токове и подметки XXL. Завръщат се сандалите на платформи във весели бонбонени цветове. Заради пандемията очевидно на всички ни се празнува и се надяваме да има повече събирания и партита.

токовете

Или липсват при обувките с равни подметки, или са ултрависоки, съчетани с платформа, или са със средна височина, но затова пък артистични. Дизайнерите си играят с архитектурата им – предлагат ги във вид на топчета, насложени вертикално или като странни геометрични фигури. Тренд е токът във форма на трапец с разширяваща се отдолу част.

цветовете

Цветовете са ярки, повлияни от желанието за празнуване на живота – лилаво, кремаво, розово, синьо, жълто. Модерни са земните и природни нюанси – от тъмнокафяво, през карамел, охра, оранжево, много светлобежово и зелено. Тренд е и червеното – от най-светло, през бургундско, до антично розово.

още трендове: каубойските ботуши и тези за езда декадентски модели – имитация на обувките в кралския двор на Луи XIV.

материите

Зърниста, грапава на докосване кожа, пухкава като на току-що изкъпана овца, велур, кадифе, напа, кожа от питон, екокожа, допълнително обработвана естествена кожа за постигане на лъскав, шикозен ефект.

устойчивата мода

Основните тенденции на MICAM са повлияни от устойчивата мода. „Устойчивата мода“ беше мотото и най-важното послание на изложението. Към нея са насочени креативността, иновативните технологии, стилът. Производството се завръща към създаването на обувки с дълъг живот, многофункционален дизайн и от устойчиви материали. Ценят се ръчно изработените детайли, които добавят стойност към крайния продукт.

Стремежът към опазване на околната среда и екологичен начин на живот възражда занаятчийството и локалното производство с ниско ниво на замърсяване на природата. Заедно с това се налага развитието на науката и технологиите на бъдещето в същата посока. Да пазим природата, да живеем екологично, да използваме ресурсите с уважение и да се наслаждаваме на красотата и удобството. Да бъдем елегантни, живеейки осъзнато и в синхрон с нуждите на планетата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР