Валенсия - и не само паеля

От километрите златна пясъчна ивица и повече от 300 слънчеви дни през годината до бляскавата рококо архитектура на дворците и калдъръмения лабиринт на улиците в Стария град, Валенсия може да предложи много

Любомир Василев 26 June 2022

От километрите златна пясъчна ивица и повече от 300 слънчеви дни през годината до бляскавата рококо архитектура на дворците и калдъръмения лабиринт на улиците в Стария град, Валенсия може да предложи много.
Често пренебрегван в полза на Барселона или Мадрид, този слънчев мегаполис с над 2000-годишна история е може би най-иновативният град в Испания.

Тук всяко кътче се трансформира – от креативните ресторанти, преосмислящи кулинарните традиции, до смелите улични художници, оживяващи историческите алеи. Влиянията варират от мавритански до модерни, но някои неща във Валенсия – като перфектната паеля, за щастие, остават непроменени.

Валенсия е родината на паелята, но за да достигнете до извора, трябва да карате 30 км до Ел Палмар, около който расте почитаният ориз. Този малък град е пълен със специализирани ресторанти за паеля, за които местните жители се кълнат, че надминават всеки един, намиращ се в мегаполиса.  

Там добър избор е Bon Aire, пространство на две нива, което се изпълва с цветни групи от хора, наслаждаващи се на дълги неделни обеди пред огромни общи тигани „паеля валенсиана“, приготвена с пиле, заек, патица и охлюви.
Космополитна и забавна, с еклектична кулинарна сцена в пълния си разцвет, Валенсия притежава всичко – пресни морски дарове, ресторанти с „Мишлен“ звезди плюс креативни тапас барове.

За да видите как уважаваният и изключително елегантен испански готвач Дакоста предефинира съвременната валенсианска кухня, трябва да резервирате маса в неговия стилен ресторант Vuelve Carolina. Това привлекателно място с ламперия от светло дърво, дълъг дървен бар и гладки дървени маси се изпълва с модерни и възхитителни гозби, като например гъши дроб „Куба Либре“, приготвен с богат сос от ром и кола, или картофено суфле, пълнено с яйчен жълтък, или ярко сашими от маслена риба с понзу сос, юзу и цитрусови плодове.

Изчистените форми и белият минималистичен интериор в Riff подсказват тенденциите в този добър ресторант. В своето сезонно ориентирано меню шеф Бернд Кньолер деконструира скромно ястие като гръцкото дзадзики в тапас от охладена краставица, сервирана с чеснова супа и гарнирана с топка сладолед от кисело мляко. Тук петстепенното меню съчетава интерпретации на средиземноморски ястия, поднесени с пенливи вина от Германия, Италия и Франция. Храненето е истинско забавление.

Ricard Camarena е ресторант със звезда „Мишлен“, едно от трите заведения на едноименния шеф-гот-
вач във Валенсия. В това креативно място за хранене декорът е вдъхновен от Азия, а фокусът е върху качеството на съставките, с които се приготвят ястията. В съответствие на тази философия продуктите са доставяни изключително от местни фермери.

Anyora е уютен ресторант, сгушен сред красивите пастелни къщи до плажа. Отворен през 1938 г. основно за моряците, акостирали тук, той отдава почит на традицията, предлагайки много регионални ястия. Традиционният селски декор е приветлив и храненето на обикновени дървени маси с висящи гирлянди от сушен чесън, чушки и подправки допълнително отваря апетита. Да опитвате домашния червен вермут на Anyora след всяка  хапка тапас е абсолютно задължително за един по-добър мързелив следобед.

Суши състезанието във Валенсия е напрегнато, но както местните, така и туристите предпочитат Kamon. Начело с иновативния си готвач Хиро Сузуки, ресторантът безупречно съчетава японски и средиземноморски вкусове за уникално суши изживяване, което е малко вероятно да забравите. Може да се опитат ястия като шкембе от риба тон със смокини и гъши дроб, рамен от волска опашка с пармезан, гаспачо от краставица с уасаби или пилешко якитори с трюфелов ориз.

Когато Мадрид и Барселона стават все по-скъпи и претъпкани, търсачите на добра храна се насочват към Валенсия като убежище от прекалено модерното и свръхконцептуалното.

Тук, по криволичещите улички на Стария град, където музикантите изпълняват фламенко сола, някак си личи, че този град все още не е загубил своята наивност, а на нас именно това ни харесва.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР