Кейт и рицарите на Жартиерата

eva.bg 14 June 2022

Снимка: getty images/guliver

Всяка година в средата на юни рицарите на Жартиерата се събират на празнична служба в параклиса на ордена „Св. Георги“ в замъка Уиндзор, като преди това присъстват на празничен обяд в зала „Ватерлоо“ на замъка.

Церемонията на Ордена на Жартиерата е една от най-цветните, атрактивни и интересни в кралския календар от събития. Състоя се вчера и събра много погледи и интерес със своята пищност и парадни облекла.

В рамките на церемонията Кейт Мидълтън пристигна в каляска заедно с принц Чарлз, Камила Паркър-Боулс и принц Уилям.

И докато останалите трима бяха в традиционното облекло на рицарите на Жартиерата, то Кейт се открояваше със своя модерен син тоалет, нямаш нищо общо с цялостната парадна визия на церемонията.

Ще припомним, че Орденът на Жартиерата е най-старият рицарски орден в света, създаден от  крал Едуард III през 1348 година по време на Стогодишната война. С този орден Едуард прави опит да обвърже по-силно най-важните рицари на кралството си.

Съществуват различни легенди за възникването на ордена. Най-известната разказва как монархът устройва бал в паузата между ожесточените сражения и докато танцува с фаворитката си (вероятно графиня Солсбъри), на пода изпада нейната жартиера. Той я вдига с думите: „Злочест да бъде онзи, който мисли зло!“ На френски е Honi soit qui mal y pense, защото британският крал произнася знаменитата фраза именно на френски и тя става девиз на учредения от него орден на Жартиерата.

Според друга легенда, през епохата на кръстоносните походи през ХII век, крал Ричард I е подбуден във видение от свети Георги Победоносец да завърже жартиери около колената на рицарите си и в резултат на това спечелва битка. Вероятно крал Едуард се позовава на тази легенда, когато създава Ордена през 14 век.

Едуард III избира за патрон на ордена Свети Георги. Знамето на Свети Георги – червен кръст на бял фон, се е развявало в битките като национален флаг на Англия. Именно този кръст, обграден от жартиера, украсява и днес парадното облекло на рицарите на Жартиерата.

В това парадно облекло бяха Чарлз, Уилям и Камила. Кейт, която очевидно не е удостоена с честта да е част от ордена, бе в цивилно облекло.

По устав броят на живите членове на ордена не може да бъде повече от 24, като в това число не влизат самият монарх и т. нар. „допълнителни“ рицари: уелският принц, членовете на британския кралски дом и чуждестранните почетни членове.

Вижте в галерията ни моменти от празничната служба на рицарите на Жартиерата.

1 КОМЕНТАР
1
Розита
27 July 2022, 14:35

Това категорично не е бил св. Георги, който е заповядал да се върже част от долно дамско бельо върху колената на рицарите. Очевидно в Англия имат странни представи за християнските мъченици и християнската нравственост...

ТВОЯТ КОМЕНТАР