Луксът живее в Дубай

Експресивна естетика, съчетана с кодовете на модерния начин на обитаване, в който комфортът и функционалността са оживени с луксозни мебели, предмети за дома и изкуство, откриваме в деветстайния дуплекс в един от най-разкошните градове в света – Дубай.

Елка Влаховска 19 July 2022

Снимка: covet house

Интериорът е разработен в стилистиката на неокласиката, с типичните гипсови орнаменти, завърнали се триумфално през последните години на сцената на вътрешния дизайн. Подборът на настилки, облицовки, мебели и осветление е безкомпромисен и е важен играч за постигането на въздействаща визия.

Поканен от собствениците на дома – семейство с две дъщери, архитектът Махмуд Шериф, чието студио се намира в Кайро, използва възможностите за обзавеждане, които предоставя Covet House, компания – куратор на мебели и осветление на различни престижни индустриални брандове. Резултатът от неговата работа е впечатляващ, като той успява да съчетае различни облицовки, материали и цветове в атрактивни нюанси, за да създаде секси модерен дизайн.

Напълно в унисон с архитектурата на дуплекса, използваните елементи си взаимодействат за богатата и изискана естетика, характерна за Близкия изток. Плавен е преходът от едно помещение в друго, без контрапункти или шокиращи визуални изненади. В духа на наследството на този географски район е постигната едновременно трезва, но и въздействаща на емоционално ниво поетична естетика.  

В този дом няма да видим категорични геометрични форми: обзавеждането е подчинено на усещането за близостта до природата. Едно от вдъхновенията е движението на водата с плавните овали, които тя рисува по течението си. Изборът на земни и по-неутрални цветове в обзавеждането на холната част допълва усещането за допир с натурата.

В тази  спокойна визия се открояват акцентите – огледалото над камината, скулптурата на женска фигура, одухотворяваща пространството, и модерното осветително тяло, наподобяващо клоните на разцъфнала вишна, но разработено в контрастното съчетание на черно и златно.  

Холът и трапезарията са обединени в едно пространство, като атрактивните килими върху паркета от естествено дърво обособяват визуално отделните зони.  

В мястото за хранене продължават да властват неутралността и комфортът, където няколко модела обзавеждане оставят своя отпечатък – като масата за хранене Breve I, трапезарните столове Moka или конзолата Lungo на бранда Caffe Latte. Златните тонове, грабващи погледа, допълнително придават величие и изтънченост на тази семпла, но уникална стая.

Сивото на стените и на тапицерията в родителската спалня придава особен чар на атмосферата, а златните акценти създават усещане за разкош. В зоната за сън и почивка динамика внасят единствено златните акценти в килима и осветителните тела, подбрани за всякакви нужди – дали за осветяване на помещението, или за създаване на интимен сценарий.    

Идеално композирани в обема на високите тавани и гипсови орнаменти, те създават в композиционната си цялост зашеметяваща визия. Стенните лампи, разположени на необичайна височина, оптически правят това пространство още по-голямо.

Основната баня е декорирана с висококачествени материали като естествен мрамор и е идеалното продължение на спалните със своя финес и лукс и с вдъхновени от природата нюанси. Съчетанието на мозайка, мрамор, ефектно осветително тяло и абстрактна картина създава сценографията на един луксозен начин на живот. Малката баня в тъмносиньо и златно не им отстъпва по смелост.

Пътуването в света на модерния лукс продължава във внушителния офис, в който библиотеката е главният герой на интериорната сцена. Мраморното бюро и столовете, тапицирани в топли земни тонове, са хармонично разположени в този атрактивен декор.   

Детската спалня е поетичен израз на момичешките мечти. Природата присъства активно и в тази стая, но не със суровостта на реалността, а в мечтателно бяло, така че децата да се чувстват максимално обгърнати от магията на приказките.

Слонче-люлка, лампа-облаче, столче с облегалка във форма на пеперуда и фигура на паун – птицата, обожавана от персийските владетели, създават специфичната атмосфера, позната от арабските приказки. Решени в тъмни тонове със златисти нюанси, родителската и спалнята за гости отговарят на нуждата за комфорт и функционалност, но с нотка на дискретен разкош.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР