Ние питаме, д-р Кирилов отговаря

Периодично на страниците на списанието гостува денталната клиника Medical Dent, като с помощта на главния лекар на клиниката д-р Бранимир Кирилов осветляваме различни страни от процеса на постигането на красивата усмивка. С времето установихме, че повечето хора от екипа на медийната група AtticaEva имат конкретни въпроси към д-р Кирилов, а отговорите му се оказаха интересни за всички

02 June 2022

Снимка: личен архив

Периодично на страниците на списанието гостува денталната клиника Medical Dent, като с помощта на главния лекар на клиниката д-р Бранимир Кирилов осветляваме различни страни от процеса на постигането на красивата усмивка. С времето установихме, че повечето хора от екипа на медийната група AtticaEva имат конкретни въпроси към д-р Кирилов, а отговорите му се оказаха интересни за всички.

Велина Василева (бюти редактор списание Grazia): Един от страничните ефекти от бруксизма е „изпилването“ на зъбите заради стискането и скърцането. Как препоръчвате да се коригира този дефект – с бондинг или с поставяне на фасети?

Дали да бъде направен бондинг, или да се поставят фасети, зависи от обема на изтриването. Бондингът е лимитиран като материал и възможност. При него се използва фотополимер, той е с по-ниски механични качества и е подходящ, когато изтриването е по-малко. Ако обаче налице е твърде голямо изтриване на зъбите, се препоръчват фасети. При редовни профилактични прегледи този проблем може да бъде диагностициран на ранен етап, когато бондингът е достатъчен. Точно поради тази причина няма да се уморя да казвам колко важни са контролните прегледи при вашия зъболекар.

Невена Дякова (главен редактор на списание Grazia): Колко търпеливи трябва да бъдем – визирам времеви рамки, когато се решим на цялостна естетическа корекция на „усмивката си“?

Всичко зависи от нуждите на красивата усмивка. Търпението е необходимо, тъй като често по пътя към нея се налагат ортодонтски и/или хирургични намеси при венеца, които удължават периода на лечение. Изготвянето и поставянето на фасети може да отнеме и само две седмици, всичко зависи от индивидуалния случай. Моята хипотезата за търпението е, че то е едно от важните достойнства на човек, без което не можем. Това е качество, което ще определи и добрия краен резултат. Каква е нуждата от лечение, трябва да прецени специалистът. Въпрос на потенциал на лечебното заведение е това как е изграден работният процес в него и колко бързо то може да се справи с едно цялостно лечение. В Medical Dent този процес е максимално оптимизиран, тъй като всички необходими специалисти са под един покрив.

Всичко в красивата усмивка се свежда до математически изчисления, които се базират на златното сечение – колко трябва да е широк и дълъг зъбът, какво да бъде съотношението
на зъбите един към друг.
Люба Вангелова (бюти редактор на списание EVA): Короната или мостът – създават ли те пречка в поставянето на брекети при възрастни и ако да, има ли алтернативен начин да се коригират криви зъби?

Короната и мостът не създават пречка при ортодонтско лечение. Близо половината от пациентите, които провеждат ортодонтско лечение при нас, са в зряла възраст и това не създава пречки по пътя към красивата усмивка.

Велина: Какво бихте препоръчали на хора, чиито зъби имат склонност да се оцветяват и потъмняват буквално от чаша кафе или червено вино?

Тук отново правилната диагностика играе ключова роля. Склонността зъбите да се оцветяват твърде лесно при консумирането на определени храни или напитки не е дефект на зъба, а се предизвиква от някакво увреждане, вследствие на което са се появили грапавини или микропукнатини, задържащи оцветителите. Идеално гладката повърхност на зъба задържа много по-трудно оцветяващи елементи.

Невена: Възможно ли е да се избегне вадене на мъдрец или други зъби, ако се налага ортодонтска корекция?

Ваденето на зъб може да бъде избегнато много по-често от ваденето на мъдрец при ортодонтско лечение. Моята лична препоръка е ваденето на мъдрец, ако то се налага, да бъде извършено в по-ранна възраст, тъй като възстановителните функции на организма са много по-добре развити на 15–16-годишна възраст. Извършено на този ранен етап, то ще доведе до далеч по-лесно заздравяване на тъканите, отколкото ако го направите на 40- или 50-годишна възраст.

Велина: Болезнено ли е хирургичното реконструиране на венеца? Какви са видовете реконструкции?

Корекциите на венеца включват много и различни манипулации. Козметичната корекция може да е на така наречената гингивална усмивка (случаите, в които се вижда твърде голяма част от венеца). Корекция на венеца се извършва и с лечебна цел, за да бъдат спасени зъби в тежко състояние, вследствие на заболяване. Лечението, независимо какво е, трябва да започне след много точна диагностика. В съвременната дентална медицина болката от тези манипулации е сведена до минимум, а за тези, които не искат да имат спомен от лечението и да не изпитват какъвто и да било дискомфорт, съществува и седация, наречена още медицински сън. Розовата естетика на зъба (венеца), неговата форма, цвят и обем е не по-малко важна от бялата естетика (самия зъб), за да изглежда добре крайният резултат. Здрав и симетричен венец, съчетан с хармонични и пропорционални зъби, са елементите, които правят дизайна на усмивката перфектен.

Велина: Кога е най-подходящо да се изправят зъбите на децата – преди или след израстване на постоянните зъби? Брекети или алайнери препоръчвате?

Когато става дума за ортодонтски корекции, трябва да бъде преценено дали са налице зъбно-челюстни несъответствия. На етапа на млечните зъби могат да се поставят апарати, които да подготвят челюстите. Така даваме възможност на челюстта, когато все още има активни растежни импулси, да порасне достатъчно, така че когато започнат да се появяват постоянните зъби, да има място за тях. Чак след това зъбите се подреждат с брекети. Тук е важно да уточня за всички, които са чували техни близки да казват, че въпреки носенето на апаратчета в детските години зъбите им са останали криви – апаратчето се носи, за да подготви челюстите и да направлява растежа им. То не влияе на зъбите в повечето случаи. Средните и по-тежки случаи изискват след това да бъдат поставени брекети с цел подреждане на зъбите. А дали да се изберат алайнери или брекети, е въпрос изцяло на самодисциплина на човека, който ще ги носи. Алайнерите са по-комфортният метод на лечение, но изискват изключителен самоконтрол. Поради факта, че може да се носят 20 часа в денонощието и да бъдат махани и слагани в удобни за нас часови периоди, изкушението от това да не ги носим е достатъчно голямо. Тогава те не могат да донесат желания резултат, което от своя страна води до разочарование и умора у пациента. Паради тази причина не препоръчвам алайнери за хора, които нямат силна воля и дисциплина.

Въпрос, от който се интересуват всички в екипа ни: какво представлява така популярният метод за проектиране на холивудска усмивка?

Когато говорим за форма и пропорция, благодарение на системата Smile Design всичко в красивата усмивка се свежда до математически изчисления, които се базират на златното сечение – колко трябва да е широк и дълъг зъбът, какво да бъде съотношението на зъбите един към друг. Тоест, когато дойдете при нас и искате мечтаната от вас усмивка, ние изхождаме първо от тези изчисления и ви предлагаме най-доброто решение за вашето собствено лице в предварителен проект. Това е най-иновативният стоматологичен подход в тази област, с който може да се пробва модел на новата усмивка още преди да са направени корекциите. Прилагайки Smile Design, ние излязохме от рамките на това да се фокусираме само над зъбите. При изготвяне на първоначалния проект на усмивката се вземат предвид много и различни фактори, като едни от тях са статичната и динамична естетика на лицето. Стремежът ни е да направим подобрение във всички аспекти. Тръгваме от лицето и тогава стигаме до зъба.

Невена: Бондингът или поставянето на фасети е по-естественото и по-малко инвазивно решение за красива усмивка?

Поставянето на фасети и бондингът са минимално инвазивни процедури. Инвазивна процедура е по-скоро поставянето на коронка. Когато зъбът се подготви правилно, тогава и самото лечение е щадящо. Например, ако зъбът е крив и на него се постави фасета, след силно изпиляване (вместо да бъде изправен с ортодонтско лечение, както би било правилно) крайният резултат далеч не е добър – както за самия зъб, така и за здравината на фасетата. Относно бондинга, той може да направи корекция във формата и размера на зъба до 1-1,5 мм, това е механичната граница, до която при бондинг процедура няма риск да се счупи материалът, тоест той не може да издържи по-голям обем на възстановяване.

Велина: Избелването усилва ли чувствителността на зъбите и какво бихте препоръчали на хора, които са с чувствителни зъби, искат да ги избелят, но се притесняват от болката?

Избелването понякога води до преходна чувствителност на зъбите. Тя не е трайна и нейната поява не означава, че зъбите са повредени по някакъв начин. За хора, които се оплакват от чувствителни зъби, препоръчвам диагностика при опитен дентален специалист, който да определи защо се е появила тази чувствителност. Причините може да варират от микропукнатини в емайла, които невинаги са лесни за диагностика, до сериозни фрактури, изтриване на части от зъба, оголване на венеца вследствие на пародонтит или механична травма, каквато може да причини неправилното миене на зъби. Диагностицирайки причината за появилата са чувствителност, процедурата по избелване може да се съобрази с тези особености при пациента и да се избегне болката след това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР