Страдате ли от... лунички?

Да си поговорим за хиперпигментациите и кога е време да се погрижим за тях

eva.bg 14 June 2022

Не, съвсем не страдам от лунички! – заяви Пипи.

Когато бяхме деца, харесвахме луничките по лицето си. Може би и заради Пипи, чиито щури приключения вдъхновяваха нашите собствени. Та нали именно тя бе възкликнала, че не страда от лунички, а си ги харесва?

Отдавна обаче сме възрастни и съответно гледаме на нещата по различен начин. Тъмните петна по кожата ни не са нещо, което е за пренебрегване. Ако попитате някого, който ги има, той едва ли ще ви каже, че си ги харесва – най-малкото защото са доста упорити, могат да се разпространяват по кожата ни и за успешното им третиране се изисква време и постоянство.

Причини за хиперпигментацията

Причините за хиперпигментацията са разнообразни – белези от акне, бременност, лунички, възраст (да, тук се включват и т.нар. старчески петна, които се появяват с възрастта). В основата обаче на всички тях стои свръхпроизводството на пигмента меланин. Той се произвежда от кожни клетки, наречени меланоцити. Когато са налице определени условия, настъпват промени в производството му, тоест то се повишава.

Започваме с акнето. Много от нас може би имат неприятни спомени, свързани с него. Факт е, че дори и да сме се справили с пъпките и възпаленията, е много вероятно те да са оставили след себе си следи – именно белези, които понякога са под формата на тъмни петна по кожата на лицето, но и на гърдите и гърба понякога. Тези белези в повечето случаи са лечими, а нерядко изчезват и сами. Ако останат за по-дълго време, се налага терапия, съобразена с вида им.

А чували ли сте за „маската на бременността“? Научното наименование на състоянието е мелазма. Тя се характеризира с появата на симетрично разположени тъмни петна по скулите, челото, преградата на носа, брадичката, а понякога и по шията, както и по предмишниците. Мелазмата е свързана с промени в нивата на хормоните. Освен по време на бременност такива промени се наблюдават и когато имаме проблеми с щитовидната жлеза или сме изложени на стрес.

Сезонът на луничките е тук! Пролетта и особено лятото е тяхното време, няма какво да се лъжем. И колкото и да са очарователни според някои, те също са знак за свръхпроизводство на меланин, причинено от действието на ултравиолетовите лъчи. Луничките може да се появят още в ранна детска възраст и да избледнеят с годините. Петната се появяват около и след 40-годишна възраст и за разлика от безобидните лунички, се премахват трудно.

За възрастовите петна (наричани още старчески) също ще кажем няколко думи, колкото и да избягваме да мислим за тях. Те имат същата текстура като останала част на кожата и обикновено се появяват в онези участъци на кожата, до които слънцето има пряк достъп. Могат да са с различен цвят – от светлокафяво през по-тъмнокафяво до почти черно. Възрастовите петна не се нуждаят от лечение, но много хора предпочитат да ги премахнат, защото не се чувстват добре с тях.

Кога е време да обърнем сериозно внимание на хиперпигментацията и да се погрижим?

Когато започне да ни притеснява, но и по-рано. Защото всички ще се съгласим, че превенцията по отношение на здравето и красотата на кожата е от жизненоважно значение.

Какви са начините за ефективно третиране на хиперпигментацията?

Най-разпространеният начин за третиране на хиперпигментацията, който е неинвазивен, е използването на изсветляващи козметични продукти. За цялостно действие експертите препоръчват да изберем серия от продукти, които се допълват един друг, взаимно подсилват действието си и на практика представляват завършена терапия, която можем да прилагаме в домашни условия. На този принцип са базирани Melabel терапиите за тъмни петна на biotrade.

Преди да ви запознаем с вариантите за терапия в домашни условия, ви разказваме малко повече за активните съставки на продуктите.

Фитиновата киселина, която е естествен антиоксидант и се получава от зърнени култури, ориз, ядки, блокира производството на меланин, същевременно стимулирайки фибробластите (дермалните клетки). Коджиковата киселина разпределя излишното количество меланин равномерно по кожата, като успоредно с това действа и избелващо. Глицеринът омекотява и овлажнява кожата и е необходим, за да балансира по-интензивното действие на другите съставки. Витамин Е, известен като един от най-мощните антиоксиданти, предпазва кожата от вредното действие на свободните радикали. Слънцезащитните филтри в такъв тип продукти са задължителни, неслучайно малко по-горе споменахме превенцията, съответно ги има и тук.

Марката biotrade предлага 3 терапии и 1 класическа рутина при хиперпигментация.

Melabel Whitening изсветляваща терапия срещу стари упорити тъмни петна включва измиваща пяна, избелващ крем и дневен крем със SPF 50+. Продуктите са подходящи при третиране на петна от слънце, пигментирани белези от акне, петна от бременност и изгаряния, възрастови петна, лунички. Дневният крем хидратира много добре кожата и е чудесна основа за грим.

В пакет Melabel Whitening изсветляваща терапия за тъмни петна влизат измиваща пяна, нощен избелващ крем и дневен крем със SPF 50+. Тук искаме да обърнем специално внимание на нощния крем. С изключително ефективната комбинация от коджикова, гликолова и салицилова киселина изсветлява тъмните петна, деликатно ексфолирайки кожата, регулира производството на пигмента меланин и изравнява тена.

Както споменахме по-горе, акнето е една от причините за поява на тъмни петна по кожата на лицето. Решение на този проблем е Терапията срещу стари пигментни петна от акне на biotrade. Измиваща пяна, тоник и възстановяващ крем Acne Out действат заедно в посока нежно премахване на замърсяванията, регулиране производството на меланин, избистряне на тена, подобряване цялостния вид на кожата при несъвършенства и червени петна вследствие на акне, слънчеви изгаряния, бременност.

Разбира се, винаги можете да се доверите на Melabel Класическа рутина срещу тъмни петна, състояща се от дневен и нощен избелващ крем. Дневният крем е добре познатият ни от серията със SPF 50+, който предпазва кожата ни от ултравиолетовите лъчи, хидратира я и стимулира производството на колаген. 

При третиране на пигментни петна първите резултати са видими след 4-6 седмици. Тъй като хиперпигментацията е упорито състояние, оптимални резултати могат да се наблюдават до около 3 месеца. Добрата новина е, че благодарение на заложените в терапиите формули и комбинации от продукти тяхното действие е директно, целенасочено и ефективно.

Обичаме Пипи и щурите детски приключения, но отдавна вече живеем в реалността. Нашата кожа е по-важна, както и грижата за нея, за красотата и здравето й. От позицията на жени, които се стремят да получат най-доброто, се информираме ежедневно за последните и най-актуални постижения в козметиката и грижата за кожата. Убедени сме, че именно това е правилният начин да поемем нещата в свои ръце. А кожата ни – и в това сме убедени – ще ни се отблагодари.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР