Находките на Рут

Преди да замине за Ню Йорк за поредица от работни ангажименти, Рут Колева не пропусна да освежи гардероба си.

19 May 2022

Снимка: фотография Михаил Новаков, стилист Иван Цуцуманов

Страстен почитател на секъндхенд пазаруването, певицата успя да открие няколко забележителни модни находки. „Влязох в Remix и бързо си избрах едно страхотно карирано манто Desigual, джинси с любимия ми леопардов принт Zara и очила Fossil“, похвали се Рут в своя инстаграм. Побързахме да я попитаме откъде идва любовта й към шопинга втора ръка, кои са най-големите й попадения и как изгражда стила си с грижа за природата.

Рут, имаш ли вече план как ще обновиш гардероба си през пролетта?

Мисля да вкарам отново в употреба неща от минали години и от есента, защото ми се струва, че тя беше доста кратка, а зимата – доста дълга. Нямам търпение да заложа на по-цветни съчетания, като любимите ми цветове тази пролет са лилаво и зелено. Стилът ми винаги е бил еклектична смесица от винтидж, лека пънкария и сърф мода. В каква посока ще тръгна, зависи от това как се чувствам в момента и, разбира се, дали съм на сцена в клуб, със симфоничен оркестър или в някой стар джаз бар в Париж например. Атмосферата ми дава вдъхновение за стила.

Кои са трите дрехи и/или аксесоари в твоя гардероб, които те описват най-добре?

Винтидж карирани седемдесетарски чарлстон панталони ала Jackie Brown, кецки Adidas и златен часовник Seiko с кафява кожена каишка.

В последните години купуваме все повече нови дрехи, а ги носим все по-кратко. Какво мислиш за свръхконсумацията?

Консуматорската психология е завладяла света, а социалните мрежи и т.нар. social pressure ни карат постоянно да имаме нужда от още и още, и още. Доста е гадно и до-голяма степен – болнаво. Според мен устойчивата мода може да повлияе много на климатичните промени и да намали огромните количества отпадъци, които се изхвърлят всяка година. Мисля, че тя не само може да ни спаси от свръхпроизводството на текстил, но е и адекватно решение за бъдещето на планетата ни.  

Знам, че пазаруваш секъндхенд. Кои са любимите ти места за шопинг втора ръка?

Пазарувам секъндхенд от 14–15-годишна. Едни от най-яките дрехи, които притежавам, идват от трифт магазини или секъндхенд базари. Любими места са ми Remix, Hippy Market в Париж и GoodWill в Ню Йорк. Във всеки град, в който съм била, знам поне по един добър секъндхенд магазин.

Какви са твоите трикове, когато пазаруваш секъндхенд?

Харесвам remixshop.com, защото там има огромен избор, а e лесно и удобно да пазаруваш, като запазваш любими находки, следиш как падат цените и можеш да „отсяваш“. Разбира се, важно е да знаеш какво търсиш, защото може да се главозамаеш от „ровене“. (Смее се.)

Кои са най-ценните ти секъндхенд находки?

Миналото лято „уцелих“ едни уникални обувки на Marc Jacobs за 30 долара (като реалната им стойност е поне х 10), с които съм на снимката от тази фотосесия. Имам уникални якета и дънки на Levi’s, които много обичам, от един трифтшоп в Аризона. А последният ми най-любим тренч дойде при мен през есента от секъндхенд в Париж.

Какво правиш с новите и добре запазени дрехи, които вече не носиш?

Миналата година имах доста успешно участие на базар и продадох много неща, които бяха в топ състояние. Отскоро пускам мои дрехи в Remix, като пролетта смятам да направя сериозна чистка и да продам там голяма колекция от сценични тоалети.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР