на азия с любов

„Мемоарите на една гейша“ се превърна в класика наред с „Индокитай“. Отправна точка за творчеството на водещи дизайнери са колоритни детайли от традиционната източна дреха. Огромните двойни колани на Alessandro dell’Aqua например напомнят оби.

Свобoда Сидерова 23 March 2009


Ключови думи: гейша, сакура, бамбук, кимоно, коприна и гладки плоски камъни
Парола: аконичност и изисканост


„Мемоарите на една гейша“ се превърна в класика наред с „Индокитай“. Отправна точка за творчеството на водещи дизайнери са колоритни детайли от традиционната източна дреха. Огромните двойни колани на Alessandro dell’Aqua например напомнят оби. Тоалетите на Alexander McQueen имитират кройка на кимоно, на Aquascutum - униформа на участник в китайската културна революция, а на Martin Grant - на самурай!? Апликациите на Еrmanno Scervino и Sophia Kokosalaki пък са като взети от японски декори. Salvatore Ferragamo сюрпризира с чанти-оригами и токчета под формата на лотос. Подвластни на източната женственост и разкош се оказаха и гримьорите.


Въпреки господството на благородната бледност обаче, не се решиха да избелят лицата на моделите като на гейши с изключение на Latulle. Blugirl и Vivienne Westwood белосват само отделни участъци - средата на челото и на брадичката, областта под очите и около ноздрите. Устни в т.нар. стилистика нахапана вишна в еротичния и леко порочен тъмночервен нюанс предлагат Chris Han, и то се знае, Dior. Азиатските мотиви оставят отпечатък и върху опаковките на продуктите. Някои от тях приличат на лакови кутийки от династията Мин. Парфюмеристите също се включиха в азиатската надпревара. KenzoAmour ухае на сакура от Япония, ориз от Тайланд, бял чай от Китай...


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР