Най-стилният кмет в света

Понякога успехите в спорта се оказват достатъчно добра основа за кариера в политиката. Доказва го Кахабер Каладзе (по-известен като Каха или Кала), най-титулуваният и обичан футболист в историята на Грузия, брилянтен защитник и емблематичен играч на прочутия „Милан“, който е втори мандат кмет на Тбилиси

Люба Вангелова 18 May 2022

Снимка: @kakhakaladze

Понякога успехите в спорта се оказват достатъчно добра основа за кариера в политиката. Доказва го Кахабер Каладзе (по-известен като Каха или Кала), най-титулуваният и обичан футболист в историята на Грузия, брилянтен защитник и емблематичен играч на прочутия „Милан“, който е втори мандат кмет на Тбилиси.

Каха Каладзе е и един от най-стилните политици в света. През 2018 г. списание GQ го обявява за модна икона. Заслужава си да узнаем какво се крие „зад кулисите“ и наистина ли е толкова розов светът на Каха.

От футбол към политика

44-годишният днес Каладзе през 2001 г. преминава (от „Динамо“-Тбилиси и след това „Динамо“-Киев) в италианския „Милан“ за рекордната в историята на грузинския футбол сума от 16 милиона евро. В клуба, собственост на Силвио Берлускони, той прекарва 10 от най-добрите години в спортната си кариера. Този факт е достатъчен Грузинските пощи да пуснат  марка с портрета на сънародника си. След като се премества в Милано, Каха не забравя родината си. Занимава се с бизнес – основава банка и инвестира в строителството, открива благотворителна фондация в Тбилиси за развитие на детския футбол и подпомагане на сираци.

Интересува се от проблемите и от реформите, които е наложително да се направят в Тбилиси: „Когато ме интервюираха, винаги казвах откровено какво мисля за случващото се в Грузия. Мнозина ме критикуваха за това: твърдяха, че съм спортист и не трябва да се намесвам“, споделя той пред руското издание на списание GQ. Но Каладзе се намесва. През декември 2011 г. се присъединява към политическото движение „Грузинска мечта“. Причината за напускането му на капитанския пост в националния отбор и включването му в политиката е тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили. „Хората бяха прибирани посред нощ и отвеждани насила при нотариуси, за да пререгистрират фирми и имоти. Грузия при Саакашвили беше на първо място в Европа по брой арестувани: 300 хиляди души в страна, където живеят не повече от три милиона и половина. Нямаше нито едно незасегнато от властта на Саакашвили семейство. Нямаше и опозиционни партии, които да работят за промяна. „Грузинска мечта“ е единственият ярък лъч“, казва Каха.



През следващата година (2012 г.) „Грузинска мечта“ печели парламентарните избори, Каха Каладзе приключва спортната си кариера и заема постовете на министър на енергетиката и вицепремиер в новото правителство.

Скептицизмът по този повод бързо е опроверган от реализирането на десетки бизнес проекти. Освен това Каладзе работи безплатно – министерската заплата дава за благотворителност. Не мечтае ли всеки данъкоплатец за такъв чиновник?

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР