Зеленчукова красота

Vegan planet

Люба Вангелова 06 May 2022

Снимка: pexel

Наричат я „зеленчукова красота“. Основното, което знаем за веган козметиката, е, че продуктите й не съдържат животински съставки и не са тествани върху животни.

Изборът й не е въпрос на ефективност, качество или хипоалергичност, а е етичен. За разлика от т.нар. органични продукти може да съдържа изкуствени съставки (например пептиди). Ето защо органичната козметика, която съдържа мед, пчелен восък, млечни протеини (тоест животински продукти), далеч невинаги е веган. И обратно. Липсата на животински съставки не е гаранция за натуралност и високо качество.

Гаранцията, че продуктът е веган, е указана чрез символите на организации като The Vegan Society, PETA Cruelty Free and Vegan, Leaping Bunny Program и др. Освен това винаги можете да проверите списъка с животински съставки на уебсайта на PETA и да го сравните със съставките на продукта, който държите в ръцете си.



Не само съставките са от значение. Може да избирате продукти, чиито опаковки са предвидени за многократна употреба – за презареждането се продават отделно само пълнители. Независимо дали става въпрос за парфюм или козметика за грижа за кожата, имате възможност да намалите драстично собствения си въглероден отпечатък и количеството пластмаса, стъкло, хартия и боя, които оставяте след всяка следваща покупка. Тази възможност дават и самите опаковки, които са произведени от рециклирани материали и самите те са рециклируеми.

Ще спрат ли хората някога да ядат месо и да носят кожени обувки? Вероятно не. Биха ли направили малка услуга на животинския свят, като изберат веган продукт? Защо не. Във всеки случай веган козметиката е етичният избор и с нея не само ще помогнем на кожата си, но ще го направим и за природата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР