Женски поглед

Зоната около очите е сред най-трудните за третиране поради особеностите й

Люба Вангелова 27 April 2022

Не е ли ирония – маските добавиха блясък в погледа ни! Наричани прозорци на душата, очите казват всичко, включително това, което искаме да премълчим.

Напълно възможно е уморените ви очи да накарат събеседника ви да си направи извод за начина ви на живот. Зоната около тях е сред най-трудните за третиране поради особеностите й – микромускулите се свиват около три пъти в секунда, а кожата в тази зона е най-деликатна от цялото тяло. Очите и състоянието на кожата около тях издават възрастта. Въпреки това нови техники, процедури и грижа за кожата непрекъснато дават оптимистична перспектива.

Опция „скалпел“

Хирургията остава златен стандарт за премахване на излишната кожа на горния и долния клепач. Лечението включва блефаропластика – чрез тази процедура се извършва корекция на увисването на кожата. Тя помага очите да изглеждат по-отворени и отпочинали. Съвременните техники обаче постигат този ефект, без да са толкова плашещи, колкото незапознатите си представят. Процедурите за корекция на горния клепач се извършват под локална анестезия. Подходът към тях също се променя – вместо фокусът да е върху отстраняването на тъкан, стремежът е към нейното препозициониране и стягане чрез използване на излишната мазнина от други зони на лицето. Комбинирането на хирургически опции с филър или лазер също е разпространен подход в корекцията на признаците на стареене в околоочната зона.

Алтернативи за естетика

Ботоксът и филърите отдавна са неразделна част от инструментариума на естетичната медицина за третиране на зоната около очите. Освен с хиалуронова киселина, възможностите на лекарите се разширяват и в тях влизат и полинуклеотиди (фрагменти от молекулите, които изграждат ДНК), които повишават качеството на кожата, хидратират я и я уплътняват. Мезотерапията също е предпочитан метод за подобряване лимфния дренаж и обезцветяването на кожата под очите.

Решение за пигментацията

Тънката кожа в зоната около очите, слепоочията и върховете на скулите е предразположена към пигментация, но причините за нея могат да бъдат различни: въздействие на слънчевите лъчи, алергии, промени с възрастта или генетично предразположение. Често за корекция и заличаване на пигментацията в тази зона се използва IPL технологията. Единственото изискване, с което трябва да се съобрази пациентът, е да използва слънцезащитна козметика в дните след процедурата (но всъщност такава козметика е препоръчителна и през цялата година) и да съобрази социалния си живот в следващата седмица заради известна промяна в цвета на третираната кожа.

Корекция на веждите

Оформянето на веждите все пак отдавна надскочи Tik-Tok тенденциите и ламинирането се е развило до фино оформяне на веждите с ефект „отворени“ очи. Оформените нагоре и навън косъмчета създават забележимо повдигане на зоната около очите, а резултатите се задържат четири до шест седмици преди естественото израстване. Специалистите предупреждават, че процедурата на ламинирането е като къдренето – прави космите чупливи. Затова препоръчително е да се избягват процедури една след друга и да се разреждат с периоди на почивка. Тя може да включва грижа с нанасяне на рициново масло вечер, което поддържа еластичността на космите, подхранва ги и насърчава растежа им.

И все пак… козметиката

Нито една процедура или професионална грижа не изключва домашната грижа с козметика. Към арсенала за свежест и младост за очите се включват природни съставки и технологични иновации. Екстракт от сибирски женшен (тонизира и намалява следите от умора) е добавен във формулата на енергизиращия околоочен крем Icy Magic Eye Contour Energiser Instant на Polaar. Той се справя не само с подпухването, но и активира растежа на миглите. Апликатор ролон с ледено топче помага за редуцирането на тъмните кръгове и следите от умора. С ролона кремът се нанася включително и по корените на миглите.

Новият Advanced Génifique Yeux на Lancôme използва иновация, свързана с науката за микробиома. Формулата му въздейства именно върху специфичния микробиом на кожата в околоочната зона благодарение на комплекс от 7 пре- и пробиотични фракции, подпомогнати от хиалуронова киселина, витамин CG (дериват на витамин C) и смес от активни съставки, подсилващи околоочния контур. Така че разчитаме на Advanced Génifique Yeux за озарена кожа и младежки вид.

Иновация има и в Double Serum Eye на Clarins  с 96% естествена формула. Ключовата роля тук има думата алфа-v интегрини – протеини, които осигуряват оптималното сцепление между клетките. Тези протеини с възрастта намаляват и така се забавят 5-те жизнени функции, ключови за младежкия вид на околоочната зона: хидратация, подхранване, защита, регенериране и насищане с кислород. Е, с Double Serum Eye производството на алфа-v интегрини се увеличава с повече от 100%.

Дълго име като Advanced Night Repair Eye Concentrate Matrix Synchronized Multi-Recovery Complex на серума на Estée Lauder обещава много. И го изпълнява. Иновативна е използваната технология 360° Mesh Matrix, благодарение на която серумът създава омекотяваща опора срещу микродвиженията, влияещи негативно върху клетките на кожата. В замяна се връща еластичността й, намаляват фините линии под очите, бръчките тип „пачи крак“ и тъмните кръгове.

Помощник за уморени очи е и околоочният крем GinZing Eye Cream на Origins. Витамин С и ниацинамид във формулата му са основните съставки, които помагат за намаляването на подпухването и увеличават хидратацията, а специалната съставка Panax женшен и кофеин от зърна кафе се борят с уморения вид. Тежката артилерия у дома са пачовете за околоочния контур Lift&Repair на Institut Esthederm. За тях са нужни 5 минути, за да се справят с проблеми като подпухналост, торбички, тъмни кръгове, признаци на умора и стареене.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР