Цветът на 2022 - трансформиращият

Когато Лейди Гага се появи с дръзка виолетова рокля на премиерата на филма „Домът на Гучи“ през ноември, маркетинговите експерти „надушиха“ какъв ще е цветният тренд на новата година. Дни по-късно се появи и официалното съобщение.

Елка Влаховска 01 April 2022

Лейди Гага на премиерата на „Домът на Гучи“

Снимка: пресофиси, Getty Images

Експертите от института „Пантон“ (Pantone Color Institute) определиха цвета, наречен Very Peri, за цвят на 2022 година.

Комбинацията от виолетовочервени нюанси и синьо представя идеята за трансформацията на досегашните ни представи за връзката между физическия и дигиталния свят.

Тази трансформация според експертите идва след няколкото световни локдауна и принудителните изолации, когато дигиталният свят зае ново място в живота ни. Промяната се наблюдава в много области, включително във визуалните изкуства и началото на създаването на Метавселената – разрушаваме все повече граници и с тях идват нови възможности и предизвикателства.

Според визуалните специалисти Pantone 17-3938 Very Peri ще ни помогне да усетим сетивно вибрациите на промяната и да осъзнаем новия пейзаж от възможности за „пренаписване“ на живота си.

Тази трансформация, която засяга обществото глобално, може да се окаже трудна за асимилиране, но посредством цветовите послания бихме могли да направим прехода в съзнанието си по-лек.

Какво означава това? В най-опростения вариант – да внесем във всекидневието си този цвят, да се опитаме „да го обикнем“ или поне да свикнем с него.

Very Peri показва любопитство към обкръжаващата ни действителност и приемане на промяната. Според института „Пантон“ той би следвало да ни вдъхне оптимизъм, енергия и импулс за творчество. Не бива да се страхуваме да смесваме физическия и дигиталния свят, създавайки нова реалност.

Известно е, че индустрията за обзавеждане на интериорните пространства е по-мудна структура в сравнение със света на модата и визуалните изкуства. Ето защо вплитането на този цвят в дома изисква повече творческо търсене и експерименти. Но големите производители на мебели и аксесоари за дома са вече „на старта“.

Изразяващ нова модерност, Very Peri внася усещане за игрива свежест в домашния интериор, оживявайки пространството чрез необичайни цветови комбинации. В процеса на творчески експерименти можем да заложим на идеята за миксиране в обстановката на цвета на годината, независимо по какъв начин искаме той да се впише във всекидневния ни живот.

Боядисана стена, акцентна мебел, постер на стената, осветително тяло или малък аксесоар за дома – защо да не направим първата стъпка към осъзнаването на глобалните, трансформиращи света ни явления по най-лесния начин? Вибрацията на цвета Very Peri в най-интимното ни пространство може да усили потенциала ни за приемане на променящите се реалности.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР