Вечерта, в която Уил Смит спечели Оскар и удари шамар на Крис Рок

„Любовта те кара да правиш луди неща“, заяви актьорът, който спечели първия си Оскар

eva.bg 28 March 2022

Снимка: getty images/guliver

Наградите Оскар сигурно и тази година щяха да отбележат рекордно нисък рейтинг, ако не беше Уил Смит, който се постара да превърне по принцип скучната и предвидима церемония в грандиозен скандал.

Актьорът очевидно не хареса шегата на връчващия Оскар Крис Рок по адрес на жена му и липсата й на коса. Джейда Пинкет Смит още преди няколко години разкри, че страда от алопеция – тежка форма на косопад. Поради което изборът й на прическа не е толкова въпрос на желание, колкото на независещи от нея обстоятелства.

Уил Смит не успя да приеме с усмивка язвителния коментар на Крис Рок по адрес на Джейда и най-безцеремонно излезе на сцената и го зашлеви. Реакцията бе заснета от камери и фотографи, а всички в залата буквално застинаха. Връщайки се на мястото си в залата, Уил Смит изкрещя на Крис Рот да не споменава името на жена му, използвайки нецензурни думи.

Е, шоуто трябваше да продължи и съвсем скоро след това дойде ред за приз за главна мъжка роля и той бе спечелен именно от Уил Смит за „Методът Уилямс“, което продължи скандала и вкара в нова светлина случилото се.

Това е първи Оскар за Уил Смит, въпреки впечатляващата му многогодишна кариера. И той използва възможността да изнесе дълга реч, против всякакви правила, в която говори за желанието му да защитава близките си хора, за липсата на уважение в Холивуд, за призванието му да обича хората.

„Това е един красив момент“ и „Любовта те кара да правиш луди неща“, каза още той.

Що се отнася до останалите печеливши, то съвсем очаквано Джесика Частейн спечели приза за главна женска роля за “The Eyes of Tammy Faye”.

Статуетката за най-добър филм отиде при “CODA”. Лентата спечели и в категорията за поддържаща мъжка роля, където бе отличен Трой Коцур. Кенет Брана спечели първия си Оскар за сценария на „Белфаст“. Ариана ДеБоуз си тръгна със статуетка за поддържаща женска роля за “West Side Story”, а Джейн Кампион за режисурата на “The Power of the Dog“.

Шест Оскара спечели филмът „Дюн“, сред които за саундтрак, вузиални ефекти и кинематография.

В галерията ни може да видите моменти от церемонията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР