На север и на юг, по съседски

Ако сте ски маниаци и искате да разнообразите зимните си преживявания, може да се отправите към най-добрите курорти в съседните ни страни – Румъния и Турция. Защо?

eva 19 January 2023

Ако сте ски маниаци и искате да разнообразите зимните си преживявания, може да се отправите към най-добрите курорти в съседните ни страни – Румъния и Турция. Защо?

Румъния и легендата за Дракула, но не само

"Пояна Брашов“ в Румъния е една от най-привлекателните дестинации в северната ни съседка. Както гласи името, тя се намира много близо до град Брашов, а на румънски „пояна“ означава „поляна“. Намира се в долина, огрявана през по-голяма част от годината от слънцето. Но това не означава, че местността е равнинна.

Мястото е било домакин на Международните зимни игри за младежи. Днес е модерен курорт с 13 писти, една от които олимпийска, 3 за ски скокове и една подходяща за хубав слалом. Има 192 места, където може да отседнете, от четиризвездни хотели до къщи за гости. Ако сте романтична натура, подходящ за вас е четиризвездният хотел House of Dracula, досещате се на кого е кръстен. Но вампири там няма да срещнете, освен ако не са от вашата компания. Хотелът се слави с изключителна архитектура и предлага ресторант с винарска изба, бар и модерен спа център.

В курорта ще оцените  красивата природа на Карпатите край ски пистите и може да опитате румънските специалитети мититей – прочутите малки кебапчета, папанаши – варено-пържените кнедли със сладко, мамалигата с брънза (сирене) и сладкото десертно вино Lacrima lui Ovidiu – „Сълзите на Овидий“, много добро. Ако ви омръзне бялата тишина, можете да се разходите из Брашов с великолепната му архитектура и градоустройство или да отидете до Синая.  

„Пояна Брашов“ се намира на 13 км от Брашов и на 167 км от Букурещ, в подножието на планината Постъвару. И е само на 340 км от Русе.

Турция примамва с вкусна храна, но не само

Един от най-привлекателните за българските туристи през зимата е курортът Улудаг (Uludağ) в южната ни съседка. Той се намира на по-малко от 200 км от Истанбул.

Ски и сноуборд са предпочитаните снежни забавления по 28 км писти, с 24 лифта. За предпочитане е дотам да се пътува с организирана от туроператор екскурзия, защото след самолетния полет до Истанбул предстои трансфер от 180 км до избрания хотел. А местата за настаняване са достатъчно и за всеки вкус и джоб, като не бива да забравяме предимствата на турското гостоприемство – изобилната и вкусна храна, заради която през лятото сънародниците ни избират да се отправят към известните курорти по крайбрежието.

Улудаг е подходящ за семейства с малки деца и за начинаещи скиори, защото има писти с полегат склон, идеални за първи стъпки в белия спорт.

По-напредналите също няма да останат разочаровани, защото има 6 „червени“ писти с по-стръмно трасе и една „черна“ за любителите на адреналина.   

В по-елитните хотели предлагат ски гардероб, така че не е задължително да носите ски оборудване. Цената за наем на ден варира от 20 до 35 долара.  

Най-престижният хотел за настаняване е четиризвездният Agaoglu My Mountain, който предлага спа, уелнес и фитнес център, закрит и открит басейн. На разположение на гостите има ски гардероб и директен достъп до пистите, защото хотелът е само на няколко крачки от кабинковия лифт. Центърът на Бурса е на 30 км, а Националният парк Улудаг е на 6,2 км, ако все пак искате и други преживявания освен карането на ски.



 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР