Модерната класика

В света се налага тенденцията класическият интериорен дизайн, при който визията е структурирана и балансирана, богата на аксесоари, текстури и покрития, да се осъвремени с модерни решения, които да направят дома елегантен и комфортен за обитаване

Елка Влаховска 01 March 2022

Снимка: Peter Tjahjadi Creatives and Covet House

В света се налага тенденцията класическият интериорен дизайн, при който визията е структурирана и балансирана, богата на аксесоари, текстури и покрития, да се осъвремени с модерни решения, които да направят дома елегантен и комфортен за обитаване.

Частната резиденция на около 800 кв.м в центъра на Джакарта, Индонезия, е великолепен образец на творческото дизайнерско виждане как в класическа рамка да се разиграе блестящ авангарден спектакъл.

Имотът се състои от четири спални със самостоятелни бани, всекидневна, трапезария, кабинет, салон за красота и фитнес, а уверената комбинация от модерни мебели, материали, текстури и осветление води до едновременно фино, но и екстравагантно излъчване.

Откриваме го в смесицата от парадокси, в която модерните форми контрастират с класическата рамка, оформена от прозорците и релефните орнаменти по стените и таваните. Златните отблясъци пък в детайлите на обзавеждането внасят допълнително внушение за лукс и топлина.

Ключът към класическия интериор е симетрията, като разположението на мебелите обикновено работи около фокусна точка – в хола това може да бъде както диванът, така и камината или експресивно произведение на изкуството, както е в случая.  

При липса на подобна фокусна точка дизайнът може да се осъществи около централната линия на помещението.
Модерният дух, витаещ около тази изключително премислена симетрия, идва с избора на мебели, холна масичка, абстрактна картина и пищно и разточително с визията си осветление.

Класическото излъчване пък се постига с т.нар. сдвояване на обектите – двойки идентични кресла и столове, малки масички, абажури.

Класическият стил включва също добре изработени мебели с атрактивни детайли, в случая – с елегантни метални финиши с цвят на злато. Тъканите, които имат текстура, и фините им шарки и ивици допълват усещането за лукс.
В основата на класическия дизайн виждаме най-вече балансиран ред и хармония. Тя се изгражда и около избора на цветната палитра – без агресивни цветове, като се набляга на бяло, светлобежово-сиво, сребристи нюанси. В класическия интериорен дизайн се налага и понятието за цвят „пречупено бяло“, което не е онова блестящо и искрящо бяло, а носи усещането за по-приглушена и „смирена“ визия. Често се използва и дизайнерският подход „бяло в бяло“. Тук например виждаме как изборът на декоративни възглавници за столовете и фотьойлите е в този контекст.  

Структурата и слоевете на текстурите също са важни за постигането на стилен уют. Мекотата на килимите от естествени материали, дамаските на мебелите, плътността на завесите, всички решени без натрапчиво, но същевременно осезаемо присъствие в интериора, внушават непреходната елегантност на класическите решения, излезли отново на мода през последните няколко години.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР