Лия Петрова свири Уилям Уолтън

eva.bg 28 February 2022

На 11 март в зала „България“ виртуозната цигуларка Лия Петрова ще бъде солист на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Марк Кадин.

Тя ще изпълни Концерт за цигулка на знаменития английски композитор Уилям Уолтън. Написан е през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хайфец и оттогава е признат за една от най-добрите цигулкови пиеси. По-късно композиторът прави преработка и за първи път новата версия е изпълнена  през 1944 г. Сред забележителните цигулари, записали концерта, са сър Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл и Джошуа Бел.

Лия Петрова е печелила Първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Дания. Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ в Сион, „Луис Шпор“ във Ваймар, Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007” на програма „Алегро виваче” на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР