Ах, този Къмбърбач!

Бенедикт Къмбърбач е от актьорите, които могат да изградят толкова автентично даден образ, че да му повярваме безрезервно. Той притежава мощна харизма, без да е красив по холивудски или банално секси. Той просто е гениален актьор.

eva.bg 20 February 2022

Снимка: getty images/guliver

Стивън Спилбърг го нарече „най-добрият Шерлок Холмс“. Д-р Стрейндж от Marvel вселената му пасна като ръкавица.

Сега Бенедикт Къмбърбач е номиниран за „Оскар“ за изпълнението си в „Силата на кучето“, където го виждаме отново в различна и непозната светлина.

 

„Първият ми агент ме разубеди да ползвам фамилията Къмбърбач. Имах 6 месеца не особено продуктивно време с нея, така че си намерих нов агент, който каза: „Защо не използваш фамилното си име? То наистина грабва вниманието.“
С аристократичната си осанка на британски джентълмен Къмбърбач приковава вниманието ни винаги, когато се появи на екран.

Прави го и като суровия и противоречив Фил във филма на Джейн Кампион. „Силата на кучето“ e по едноименния роман на Томас Савидж, където Къмбърбач си партнира с  Кирстен Дънст и Джеси Племънс. Лентата получи най-много номинации за „Оскар“ тази година – цели 12, включително и за най-добър актьор в главна роля. 

Това е втора номинация за „Оскар“ за Къмбърбач. През 2015 г. той беше номиниран в същата категория за филма „Игра на кодове“. Тогава не успя да грабне златната статуетка, тъй като тя беше присъдена на Еди Редмейн за „Теорията на всичко“.

Любопитното е, че Къмбърбач също играе Стивън Хокинг, и то цяло десетилетие преди Редмейн. „Хокинг“ от 2004 г. донася на Къмбърбач награда от фестивала за телевизионно изкуство в Монте Карло.

За филма „Силата на кучето“ и ролята си в него Бенедикт Къмбърбач казва:

„Изключителното в този филм е, че той е еквивалент на късче поезия. Метафора, което всъщност е най-доброто в киното. Малко объркване или задаване на въпроси относно мотивацията или това, какво държи сюжета цял, е според мен нещо хубаво. Това не е просто трилър за ангел на отмъщението. Има подтекст – както когато виждате само върха на айсберга, а под повърхността на водата ви очаква толкова много още.“

„В образа на Фил има простота и директност, на които се възхищавам. Има и толкова дълбока връзка с природата. Това става все по-важно за мен като баща. Той е човек, при когото има честност в начина, по който се държи, без да се облича или маскира, което намирам за привлекателно. Една толкова измъчена душа. Но въпреки отвратителното му поведение вие го виждате и разбирате кой е и защо е такъв. И той става много завладяващ като персонаж.“

През март ще разберем дали Бенедикт Къмбърбач ще отнесе Оскара у дома, а сега споделяме с вас няколко по-малко известни факта за него.

„Всяка роля, която получавам, е невероятно различна и аз я харесвам, защото придобивам набор от умения и опит. Това е университетът на живота.“
- Освен актьор Бенедикт Къмбърбач е и художник. Печели стипендия за изкуство и така е приет в училището „Хароу“, едно от най-престижните във Великобритания и света. Рисува големи картини с маслени бои и автопортрети, някои от които е продал за благотворителност.

- Учителят по драматургия и ментор на Бенедикт Къмбърбач в „Хароу“ открива актьорския талант на тогава едва 13-годишното момче. Бенедикт прави своя актьорски дебют именно там в Шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ“.

„Метафорично казано, лесно е да се сблъскате по време на пътуването от точка А до точка Б и дори да не забележите. Хората трябва да отделят време, за да се забележат, да се насладят и да си помагат.“
- Бенедикт Къмбърбач е професионален актьор. Той има магистърска степен по класическо актьорско майсторство. Учи драма в университета в Манчестър, след което – в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство, където получава магистърската степен.

- Бил учител по английски език в продължение на една година. След като се дипломира, преподава английски в тибетски манастир. Той разказва, че е имал невероятната чест да наблюдава монасите по време на работа и молитва. Благодарен е за времето, в което е можел да общува с тях.

- Очите на Бенедикт Къмбърбач сменят цвета си. Той има Heterochromia Iridis – необичайно състояние, което кара очите му понякога да изглеждат сини, а друг път зелени.

„Майка ми и баща ми работиха много здраво, за да ми дадат образование.“
- Родителите на Бенедикт Къмбърбач са актьори. Те всъщност се опитват да разубедят сина си да стане актьор, за да има нормален живот. Опитите им обаче са напразни, защото театърът е неговата мечта.

- В епизод от сериала „Шерлок Холмс“ се появяват родителите на Шерлок и това всъщност са истинските родители на актьора – Тимъти Карлтън и Уонда Вентам. Къмбърбач признава, че се е вълнувал много и почти се е разплакал от вълнение.

- Майката на Бенедикт Къмбърбач съветва сина си да не използва фамилията Къмбърбач за актьорската си кариера. Нито тя, нито съпругът й я използват. Причината е, че техните предци са били робовладелци. Уонда Вентам се е страхувала синът й да не стане мишена на потомци на роби.

„Не съм уверен в социални ситуации – просто да отида при някого и да кажа „Здравей“. Трудно е, защото никой няма да види истинския мен. Ще ме видят като измислен човек – някой, когото играя на екрана.“
- Бенедикт Къмбърбач е бил отвличан. Докато снимат в Южна Африка минисериала на BBC „Пътешествие до края на света“ Къмбърбач и актрисата Денис Блек са отвлечени от шестима мъже. Той казва, че за малко не е бил убит, но някак е успял да се измъкне. Това преживяване кара Бенедикт Къмбърбач да погледне на живота по различен начин.

- Има лиценз, който му дава правото да бракосъчетава. Дори веднъж го е правил. На Ибиза е водил брачната церемония на свои приятели.

 

„Дали наградите променят кариерата? Е, не съм чувал много такива истории. Те са просто повод да се видите с колеги и да поздравите хора, които са се справили добре през годината според други хора, и нищо повече.“
- Къмбърбач е носител на едни от най-престижните награди – „Еми“ за „Шерлок Холмс“, БАФТА за „Патрик Мелроуз“. Няма да изброяваме купищата номинации през годините. Носител е и на Ордена на Британската империя. Отличието му е връчено лично от кралица Елизабет II през 2015 г. за приноса му към сценичното изкуство и за активната му благотворителна дейност.

- Бенедикт Къмбърбач е наистина многостранен талант. Освен актьор и художник той е и музикант. Може да свири чудесно на цигулка. Героят му Шерлок Холмс е трябвало да свири в един епизод на цигулка и Бенедикт решава да се научи да свири, вместо да се преструва, че свири. За една седмица уроци всъщност постига завидни резултати.

- Всеки актьор и актриса има роля мечта – герой или личност, които иска да изиграе. За Бенедикт Къмбърбач това е Елвис Пресли. Някой ден, кой знае?...

- Бенедикт Къмбърбач бе избран от организацията за защита на животните PETA за най-красивия веган на 2018 г. При това британският актьор не е привърженик на изцяло растителната диета от дълго време. Едва година по-рано той решава да спре напълно продуктите от животински произход, така че е едно от най-новите звездни попълнения в редиците на веганите.

- Бенедикт Къмбърбач стана световноизвестен с ролята на Шерлок Холмс в едноименния сериал на BBC, след което бе открит от Холивуд и в общи линии всичко в живота му се промени. Впоследствие детективите от Ancestry.com решиха да проучат родословното дърво на Къмбърбач. Съдба или случайност, но се оказва, че актьорът е роднина с Артър Конан Дойл, който е автор на историите за Шерлок Холмс и д-р Уотсън.

- Бенедикт Къмбърбач и театралната режисьорка Софи Хънтър сключват брак през 2015 г. Не само че любовта им е силна и са все още заедно, но за тези години успяха да станат родители на три деца. Те са от звездите, които държат наследниците им да бъдат далече от светлините на прожекторите. Така че само може да гадаем колко по Къмбърбач симпатични са децата им.

В галерията ни обаче сме събрали куп интересни снимки на актьора, за когото отдавна сме се убедили колко харизматичен, забавен, секси и дори драматичен може да бъде.

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР