„Мишлен“ обича Москва

Печално известна с празните си рафтове в магазините, както и с мрачните си заведения за хранене преди разпада на Съветския съюз, наскоро Москва се зарадва на ресторанти, наградени със звезди „Мишлен“ – събитие, което безапелационно призна кулинарния ренесанс тук.

Любомир Василев 01 February 2022

Печално известна с празните си рафтове в магазините, както и с мрачните си заведения за хранене преди разпада на Съветския съюз, наскоро Москва се зарадва на ресторанти, наградени със звезди „Мишлен“ – събитие, което безапелационно призна кулинарния ренесанс тук. Гидът „Мишлен“ – този дългогодишен арбитър на глобалната висша кулинария, публикува московския си справочник, представящ на гурманите по света 69 ресторанта.

На 15 октомври миналата година с пищна церемония 7 заведения получиха една звезда, а други 2 се сдобиха с две звезди „Мишлен“. Това е забележителен обрат за град, известен в недалечното минало с недостиг на храна и кошмарно обслужване.

Частни ресторанти не се отварят в Москва до края на 80-те години на миналия век. Бившата гастрономична пустош обаче постепенно се превръща в райска градина. Завършвайки обяд за 300 долара в порцелан на Bauscher и кристал на Baccarat, не е трудно да си дадем сметка, че се намираме в една от най-новите гурме сцени за хранене в света. Нещата започват да се случват до голяма степен благодарение на известния предприемач Аркадий Новиков и в момента в града се разгръща голяма кулинарна експанзия, изненадващо зряла за „младежката си възраст“.

Ръководството на „Мишлен“ насочва вниманието си към заведения, които обръщат особено внимание на произхода на съставките и използването на екологични продукти, въвеждайки нова класация и награждавайки ресторантите със зелена звезда. На тазгодишната церемония в Москва с нея бяха отличени три ресторанта. Обширността на Русия осигурява огромно разнообразие от местни продукти, което й позволява да се доближи до макротенденцията за устойчивост.

Когато говорите за най-добрите ресторанти в Москва, можете да попитате 10 души и ще получите 10 различни мнения. Има почти безкраен списък от ресторанти и непрекъснат поток от отварящи се нови, като в момента броят им е над 15 000. Интересното е, че градът предлага много изкусителна етнохрана от бившите съветски републики като Грузия, Узбекистан и Армения.

С две звезди „Мишлен“ този октомври бе удостоен ресторантът Twins Garden, ръководен от братята Иван и Сергей Березуцки. Печелилият и редица други награди ресторант е на 30-о място в списъка на най-добрите 50 ресторанта в света. Братята популяризират симбиозата между наука и природа, като повечето продукти идват от собствената им ферма. Вторият ресторант в тази двузвездна категория е Artest – Chef’s Table. Това е съвсем нов изискан ресторант, отворил врати през февруари 2021 г. и ръководен от звездния екип на шеф Артьом Естафеев и Аркадий Новиков. Големият готвач обръща специално внимание на продуктите, използвайки диви и редки гъби. Преди да се присъедини към Artest, той работи в престижните френски ресторанти на звездния шеф Ален Дюкас.

White Rabbit е ресторант с една звезда „Мишлен“. Разположен под стъкления купол на 16-ия етаж на универсалния магазин „Смоленски пасаж“, ресторантът е известен с игрив и приключенски подход към руската класика, като борш с печен боб и чипс от ряпа, котлети от глиган с пюре от целина или рулца от заек и зеле с гъши дроб със сос от трюфел. Панорамната гледка е впечатляваща.

„Кафе Пушкин“ е многократно награждаван ресторант, един от най-известните в града. Отворил през далечната 1999 г., той е разположен на три тематични етажа, наречени „Аптеката“, „Библиотеката“ и „Стаята с камината“. Те са разкошно декорирани в стила на аристократично руско имение от 19. век. Менюто е изискано и предлага хайвер с блинчики (традиционните палачинки), борш и пелмени, но задължителното тук е прочутата царска есетра.

Uhvat е съвременен ресторант, който съчетава класически руски техники за готвене и иновативни комбинации от вкусове, което го прави уникален. Интериорът е запазен в стила на старата текстилна фабрика, в която се намира – големи прозорци и открити тухлени стени. Тук звездата е пресният хляб, който се сервира направо от традиционната руска печка.

Посещението в „Мари Vanna“ е като вечеря в бохемски апартамент от епохата на СССР. Изживяването е толкова достоверно, че посетителите трябва да звънят на вратата на „Апартамент № 10“ за достъп. Интериорът е буря от винтидж изкушения, антични библиотеки, декоративни вази, фоторамки и дори телевизори, излъчващи стари съветски филми. Кухнята е специализирана в уютната руска традиция – щедри порции борш, яхнии и пайове. Успехът на ресторанта е такъв, че вече има клонове в Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелис.

LavkaLavka Farm е ресторант с модерна руска кухня, приготвена с много любов и пресни продукти. Атмосферата е очарователно съчетание от любезен персонал и малки порции, подходящи за споделяне. Гордее се с опциите си за меню, съставено само от местни доставчици, вариращо от хумус от моркови до ризото с елда и емблематичната медена торта.

С над 15 000 ресторанта само за последните 30 години Москва „не вярва на сълзи“, но със сигурност вярва в добрата храна и достойно се нарежда до другите мегаполиси на добрия вкус като Лондон, Париж и Ню Йорк, където ходенето на ресторант не е само за да се нахраниш, а е изключително преживяване.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Twins Garden
Artest – Chef’s Table
White Rabbit
Ухват
Мари Vanna

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР