Eстетика без компромис

Най-съвременните решения в технологиите и използваните материали, внушение за елегантност и постигнат безусловен комфорт на обитаване на пространствата виждаме в дома на младо семейство в затворен комплекс в полите на Витоша.

Елка Влаховска 08 February 2022

Снимка: nikki candelero

Проектът е реализиран от Татяна Станчева, утвърдено име в сферата на интериорния дизайн у нас. Тя залага на перфектното съчетание на материали и текстури, на италианско обзавеждане и корпусни мебели, изработени по детайл у нас, за да създаде дом, който изразява в максимална степен вижданията на собствениците за модерен начин на живот.  

Апартаментът от 250 кв. м е с дневна и три спални, към всяка от които по законите на съвременните изисквания за комфортно обитаване има самостоятелна баня и дрешник.  

Тъй като младите хора са големи ценители на възможностите, които дава съвременната аудио-визуална техника, е избран телевизор и звукова система на един от законодателите в този бранш – Bang & Olufsen. Всичко е оформено по елегантен начин, отделните елементи са скрити зад дървена декорация, която играе ролята на пано. Дизайнът е съобразен перфектно с общата визия на пространството, в която виждаме интуитивно, но и практично използване на дървото.

Настилката например е от трислоен дъбов паркет, специално подбран, за да може под него да бъде разположено подовото отопление. Леко опушеният нюанс на цвета му не е избран случайно – той дава повече усещане за луксозна среда в съчетание с дървените панели на стените и растера от дървени летви – декор в цвят графит зад телевизора.

Осветлението в това помещение, освен че изпълнява непосредствената си функция, е и своеобразна възможност за създаване при желание на настроение и специална „сценография“ на отделните кътове.   

Металните шини, вградени в тавана и преминаващи в паното на стената, са с подвижни магнитни минипрожектори – висок клас модерна италианска система за осветление. Тези прожектори с насочена светлина, поради факта, че не са стационарни и закрепени с кабел, могат да се преместват според желанието и настроението и да се правят различни конфигурации на осветеност. Същото важи и за светодиодните ленти в системата. Наред с тях виждаме и красив подбор на италиански лампи с внушение на арт обекти в интериора.  

„В момента е тренд да има видимо дърво в интериора и ефектен  камък – разказва Станчева. – Естественото дърво присъства осезаемо, като дори се завръщат характерните дървени ламперии от едно време. Мисля също, че е тенденция в момента да се използват различни материали и структури, съчетани в една композиция. Тук например имаме декор с пано с шарка на оникс, растерни летвички, боядисани в подходящия цвят, естествен фурнир. Другото, което дава модерен и интересен вид на интериора, е скритото осветление – в шкафове, светещи рафтове, над завесите, зад паното на телевизора. Тенденция е да се съчетава по подходящ начин различно видимо и „невидимо“ осветление, за да се създаде подходящ сценарий за различните часове на денонощието.“

В стила на тази модерна концепция е избрана и камината на биоетанол, вградена дискретно. При шкафовете с витрини до нея също има скрито осветление в комбинация с изброените елементи – пано от гранитогрес, фурнир, които присъстват на стената зад телевизора. Това дава елегантен и завършен вид на пространството с цялостно въздействие на луксозна среда на обитаване.  

В съвременните интериори се налага декоративният елемент, който дава особена визия на разточителност, а именно панелите от гранитогрес с фаша на мрамор или в случая – на оникс, в големи размери като например 1,50 х 3 метра, които са залепени за стената. Те могат да намерят място както в дневната зона, така и особено експресивно присъстват в баните.

В този дом ефектни панели от тънък гранитогрес виждаме залепени (това е нова модерна технология на производство и монтаж) на вратичките на кухненското обзавеждане, на трапезарната маса и в плота на кухненския остров, както и на някои други акцентни места.

В съчетание с естествения фурнир на корпусната мебел, изработена по поръчка у нас, се открива фокусната точка на сложния микс от удобство и елегантна визия.  Виждаме я и в безкомпромисния подбор на вградените електроуреди на водещия немски производител Miele.

Оригинални решения присъстват и в спалните, които не са големи по размер помещения, но тъй като към тях има обособен дрешник, това не претоварва пространството с мебели и има усещане за простор. Ето защо тук освен с избора на удобно легло, в случая от италиански производител, естетиката се допълва и от избора на изразителни тапети.

В основната спалня тапетът е вид картина, принт по специфичния размер на стената, поръчан в Италия. Освен с визията си, той въздейства и с това, че не е плосък, а има 3D структура. Уютът и спокойствието на мястото са постигнати и с избора на разточителни завеси, както и на килим по поръчка, ръчно изтъкан от коприна и вълна. В допълнение е меката цветна палитра, приканваща към релакс с липсата на ярки активни акценти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР