Minotti – неподражаемият италиански стил

Основана през 50-те години на миналия век от Алберто Миноти като малка семейна фирма, днес италианската компания Minotti е разпознаваем бранд по целия свят.

Елка Влаховска 15 December 2021

Roger

Основана през 50-те години на миналия век от Алберто Миноти, като малка семейна фирма, днес италианската компания Minotti е разпознаваем бранд по целия свят.

С ясна идея за развитието на фирмата наследниците, братята Миноти, споделят новите си творчески и бизнес концепции с едно от големите имена в архитектурата и дизайна - Родолфо Дордони, който от 1997 година координира работата по всички нови модели и колекции на марката.

Roger

Основополагаща за идентичността на Minotti е способността да изрази концепцията Made in Italy, като съчетава традиции и нови технологии по уникален начин. Занаятчийски опитни ръце поставят последните детайли на мебелите, произведени по последна дума на технологията, като човешката ръка добавя нова емоционална стойност към индустриалното производство.

Отличителните черти на мебелите Minotti са неподвластният на времето дизайн, неподражаемото удобство и способността да бъдат винаги актуални, независимо от господстващите в момента модни тенденции.  

Belt

Най-новата колекция на бранда 2021 предлага нов, модерен поглед върху духа от средата на миналия век, вдъхновен от рационализма, придавайки на широката гама мебели съвременно усещане и отличителен вид елегантност. Дордони споделя своите виждания:

"Днес предметът отива отвъд смисъла на колекцията, той определя атмосферата, стила и средата, в които се чувстваме удобно."

Роден в Милано през 1954 г., Родолфо Дордони завършва архитектура в родния си град и през годините работи като художествен директор и дизайнер на колекциите на редица световноизвестни марки за мебели и осветителни тела като Artemide, Cappellini, Fontana Arte, Foscarini, Minotti и Roda.

Координирана от него, съвместно с творческото студио на Minotti, колекцията 2021 на бранда е проектирана от екип от международни дизайнери, в който участват Марсио Коган / студио mk27, студио GamFratesi, както и самият Родолфо Дордони.

Суровата архитектура играе ролята на адекватна рамка, в която е разположено обзавеждането с неговата вълнуваща окото комбинация от кожи в изискани цветове, мекота на текстила, да не говорим и за разнообразието от скъпо дърво и естествен камък. В перфектно взаимодействие са гланцовите и матовите ефекти, богатата гама от текстури и наличието на детайли от света на висшата мода.

Roger

Това пространство е домакин на системата за сядане Roger на Родолфо Дордони, иновативна поради изключителната модулност на отделните елементи, способни да отговорят на всички изисквания на дизайна и комфорта.

Малките кресла Belt, също по проект на Дордони, както и Lido от GamFratesi интерпретират мебелите като удобно гнездо.

Новият открит диалог с дизайнерския подход на марката се определя от Brasilia и Superquadra, две групи продукти от Марсио Коган / студио mk27, които се простират от жилищните до нощните зони. Новата колекция 2021 изследва и новите кодове на обитаване на дома, в които вече се включва и трансформацията на пространствата при необходимост в домашен офис. Внимателно подбрана, елегантна селекция от елементи за обзавеждане от Марсио Коган / студио mk27 бележи дебюта на тази нова посока.

Диванът Roger е система за сядане, специално проектирана за всяка конкретна среда. Резултат е отворен дизайн, създаден с въображение и персонализиран със стил. Космополитен и проектиран да отговори на многобройните интериорни изисквания и желания за ползване, еклектичният му характер го прави способен да предложи безброй дизайнерски решения.

Roger

Roger е проектиран от Родолфо Дордони и е разработен в сътрудничество с Minotti, чийто отпечатък е видим в меките обеми, изисканата тапицерия и прецизната изработка. Елементите могат да се персонализират свободно с високи и ниски облегалки, различни видове подлакътници и опцията за добавяне на елементи.

Belt

Вдъхновение за колекцията Belt е идеята за колан, който очертава профила на тялото, обгражда го, след което се откъсва и закопчава в предната част на седалката, използвайки доста сложен процес на изработка. Семейството Belt, с тапицерия в текстил или в кожа, включва диван, кресло с табуретка, малко кресло и трапезарен стол.

Superquadra

Правоъгълните или квадратни масички от семейството Superquadra също са част колекцията 2021 на Minotti. Superquadra включва контейнери за съхранение на вещи, маси, пейки и кафе масички в цвят тъмно кафяв палисандър Сантос.

Мебелите се отличават с чисти геометрични форми, които подчертават сложните комбинации от материали, създавайки изискан контраст между дърво, боядисан алуминий, мрамор и подплатени обеми по дизайн на Марсио Коган / студио mk27. Със Superquadra Марсио Коган / студио mk27 потвърждава идентичността на стила, чиито корени са в 50-те години на миналия век, притежаващ смесица от характеристики, балансирани между миналото и настоящето. Колекцията е вдъхновена от творческия гений на бразилския архитект Оскар Ниймайер.

Проектиран от италиано-датското дуо GamFratesi, Lido носи характеристиките на комфортно гнездо. Дизайнът на креслото, вдъхновен от 50-те години на миналия век, е изразен в обгръщаща тялото седалка, поставена върху X-образна скулптурна основа в алуминиева версия или върху масивно дърво. Подходяща табуретка за крака допълва картината. Семейството Lido се допълва от трапезарен стол и различни кафе масички.

Linha

Бюрото Linha Studio е част от новата колекция 2021 на Minotti, предназначена за работни пространства като кабинети, заседателни зали, мениджърски офиси, фоайета. Колекцията е разработена в два проекта - бюрото Linha и столовете Daiki. Бюрото Linha се предлага в пет размера - от вариант за апартамент или домашен офис до по-големи пространства за работа.

Скулптурната рамка рисува голяма удобна зона и чекмеджета отляво. Linha, което означава линия на португалски, отговаря на предизвикателството за проектиране на бюро с тънка рамка, плот с дебелина само 16 мм и дължина от 180 до 250 см. Визуално този проект е изключително лек и ефирен, върховният израз на минимализма, който прониква в дизайните на Марсио Коган / студио mk27, фокусиран върху намирането на пропорции, които придават елегантност.

Daiki

Вдъхновен от многобройни пътувания на дизайнерите до Япония, столът Daiki вече се предлага във версия за работен кабинет. Изработен чрез специална техника за обработка на дървото, извитото тяло осигурява плътно прилепване към възглавницата.

Daiki Studio предлага дизайн, който изследва и интерпретира американските настроения от средата на миналия век със своите смели, изчистени линии, фини материали и балансирани пропорции. Отделно от това е несравнимото удобство, гарантирано от механизмите за регулирането на височината и позицията на тялото. Daiki Studio се предлага в пет версии, предназначени за различни функции и приложения.

Повече информация за колекция 2021 на Minotti може да откриете на сайта на Selamore Design.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР