Сол и пипер на вкус

Какво прави сивите коси така обаятелни и как да се грижим за тях

Люба Вангелова 11 January 2022

Червеният килим на 74-ия филмов фестивал в Кан тази година излъчи, както винаги, редица новини, но една от тях резонира повече и от темата за откровено „голите“ рокли. Провокираха я побелелите коси на Анди Макдауъл, които тя описва като „секси сребърни“. Към отбора на среброкосите се присъединиха Джоди Фостър и Хелън Мирън.

Автентичната им красота ни накара да се заровим по-дълбоко в темата, за да узнаем какво прави сивите коси така обаятелни и как да се грижим за тях, за да съхраним чара им.

Още преди да бъде обявена за тенденция, към нея вече се бяха присъединили солидно число звезди - актрисите Сара Джесика Паркър, Гуинет Полтроу и Салма Хайек, певицата Лили Алън, художничката (и приятелка на Киану Рийвс) Александра Грант, дизайнерката Изабел Марант, редакторката в британския „Вог“ Сара Харис и много други.

Някои като Анди Макдауъл и Лили Алън се включиха в клуба au naturel по време на пандемията. Александра Грант (48 г.) например става „блондинка” още в трийсетте си години - заради токсичността на боите за коса. Сара Харис пък започнала да побелява още на 16 и никога не е боядисвала косата си, която в естествената си белота изглежда толкова благородно. С появата на белите коси кариерата не приключва - доказателство е Кармен Дел’Орефис, която на 89 се снима за Gucci.

Нека да наречем тенденцията “Обич към себе си”. Но последователите й все пак са малцинство. Да заобичаме себе си, възрастта си, истинската си природа изисква мъдрост, не е въпрос единствено на натрупани години. У нас отказът от боядисване на косите не е нещо ново, но все още се свързва с познат от миналото маниер на представителките на академичните и учителски среди.

Сивите коси днес са знак за отказ от принадлежност към културата на „задължителната младост“. Но е факт и друго - белите коси не хармонират с всяко лице, не отиват на всеки.

Нюансите на сивото

Три са причините за побеляването според експертите: хронологично стареене (меланинът в косата намалява), наследственост и хроничен стрес (засилват се оксидативните процеси в организма, в резултат на които косата се депигментира).

Оказва се, че палитрата на сивите коси е разнообразна и зависи от първоначалния й нюанс. Брюнетките например побеляват в по-сиви нюанси, при блондинките бялата коса е ярка и светла, а червенокосите се сдобиват с по-жълтеникави нюанси на бялото. Често се случва сивата коса да променя първоначалния нюанс под въздействието на външни фактори като варовитата вода например или под въздействието на никотина и катрана.

Ако имате дори няколко побелели косъма, със сигурност сте забелязали, че те се различават на допир от останалите - по-твърди са, по-груби, по-трудни за оформяне, липсва им естествен блясък и дори са по-трудни за боядисване. Вариант за стилизирането им са коафьорски методи като балеаж или тониране. Предвид факта, че с напредването на възрастта меланинът в организма намалява като цяло, което се отразява на цвета на кожата и на очите, яркият цвят на боядисаните коси невинаги изглежда хармонично. Да се подсили блясъкът на естествения цвят и нюансирането (коригиране) на оттенъка на побелелите коси е подходящ начин за това.

(Не)стандартна грижа

Грижата за посивелите коси се различава от обичайната грижа за косата. Както вече изяснихме, има различни побелявания, особено ако сте били брюнетка. За да изглежда ефектно естествената сива коса, ще трябва да се потрудите.

Намаляването на меланина в организма води до намаляване на желязото, а това прави скалпа по-сух. За да изглежда „белотата“ по-благородна, се изискват грижи за косата отвътре - чрез добавки или процедури като мезотерапия, интензивно овлажняване чрез маски, биоревитализация за коса и ампули с биотин, аминокиселини и антиоксиданти, масаж на скалпа за подхранване на луковицата и други. Процедурите помагат да върнем блясъка на непигментираните коси, тяхната сила и здравина.

Домашните грижи се изразяват предимно в хидратация. Такава предлагат продукти за коса, на чийто етикет са изписани съставки като хиалуронова киселина, колаген, екстракти от водорасли, глицерин. И разбира се, корекция на жълтеникавия оттенък, която се извършва благодарение на виолетови и сини пигменти в състава на козметичните формули.

Продуктите без измиване придобиват особено значение в грижата за блясъка на побелелите коси - овлажняващ серум или балсам с ефект anti-frizz, които помагат косите да остават “послушни” и гъвкави.

С маслата в чист вид е добре да се внимава - при продължителното им използване те могат да пресушат косата.

Но най-важният момент е да не се прекалява със стилизирането и да се използва задължително термозащита за коса. Тогава в ръцете си държим всички шансове да съхраним сияйността и усещането за копринено мека, макар и побеляла коса. Тя би могла да изглежда разкошно, без да скриваме истината за нея.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР