Артистично и дръзко

Смели интериорни решения, както и актуални тенденции в дизайна на съвременния дом са съчетани умело с функционалността и новите технологии при проектирането на Bella Residence.

20 December 2021

Снимка: Минко Минев

Новият интериорен проект на ATG Design – едно от водещите български студиа за архитектура и дизайн – е триетажна къща за младо семейство в престижен южен район на София в близост до Витоша. На площ от 1000 кв. м се разгръща романтична визия с нежна луксозна естетика.

„Bella Residence е един от любимите ми проекти, защото е  артистичен и цветен, а комуникацията с клиентите бе много приятна –  споделя арх. Ивета Попова. – Отне ни близо 3 години от началото до финалните щрихи. Артистичните елементи създават един приказен свят, в който човек може да се потопи и да релаксира. Две от нещата, на които много държим в проектите ни, са осветлението – тук то е интересно и различно, и вратите, които се превръщат в акцент.

Дръзко решение бе да поставим тапети в душ зоната на баните. Разбира се, използвахме влагоустойчиви тапети, те са цветни, с красиви флорални детайли, които те отвеждат в страна на чудесата. Това особено се открои в детските бани.“

Мигновено хващат окото изваяните до най-малък детайл бани в този проект. Те чупят сякаш стереотипите и познатите подходи в интериорния дизайн, които арх. Попова намира за отживелица.

Освен интересните тапети в баните се забелязва съчетание между гранитни плочи и влагоустойчива боя – това е трик, който в ATG Design обичат да използват за създаване на лекота. Все още непопулярен, този стил лесно откроява цветен акцент върху някоя от стените.

Отличителните плочки са друг запазен почерк на студиото при дизайна на бани. Цветните керамични плочки тотално променят цялостния облик на банята, тъй като са подредени като паркет, който пропълзява по стените на помещението. Разнообразните им свежи цветове превръщат визията в аналог на прецизно изтъкана дреха – персонализирано решение за конкретния клиент, което не може да се изкопира.

Друга провокация в проекта е изящният стъклен гардероб в родителската спалня. Арх. Попова харесва да включва елементи, които граничат с типичните за обществен интериор решения. 

Ефирност в пространството се усеща и от големите прозорци и плъзгащите врати, които отварят всекидневната към двора. От друга страна, красивите стъклени витрини в хола придават допълнителна лекота и естетика на интериора. Самата всекидневна кипи от динамика и светлина. За истински уют и комфорт при изграждане на помещението е обърнато внимание и на най-малките детайли. Свежите пастелни тонове се комбинират изключително приятно със земната палитра, а златистите елементи допринасят за елегантното усещане за лукс.

Комфортът е подсилен от избора на италиански топбрандове в сферата на мебелния дизайн.

В крак със световните тенденции всяка стая има разработен сценарий за управление на умния дом.

Осветлението е прецизно изчислено, за да отговаря на нужната осветеност на всяко пространство. Заложено е на висококачествени италиански брандове, като е подбран разнообразен дизайн на осветителните тела. Всяко от тях е съобразено с концепцията на съответната стая и стои като бижу, добавящо щипка елегантност и индивидуалност.

На много места има и скрити LED подсветки, които фино подчертават избраните материали и придават леко музеен характер на пространствата.

В общите помещения като входното антре, стълбището и всекидневната, където високите тавани са добра архитектурна даденост, изборът на осветителните тела е ориентиран към по-големи и ефирни фигури с въздействие на арт обекти.  

Освен елегантен завършек осветлението е и многофункционално. Във всяка стая е изграден специален „сценарий“ за различни осветителни „сцени“, които собствениците могат да управляват от  мобилните си устройства.

Домът носи артистичен характер заради приказните тапети, които се срещат почти навсякъде. Въпреки че отговарят на общата концепция, всяко помещение е със свой характер, който стъпва на конкретни водещи нюанси. Тапетите по своеобразен начин комбинират акцентните цветове и се превръщат в елегантна събирателна точка.

В детските стаи водещи са розовите и жълтите нюанси, докато в родителската спалня са бяло, бежово, синьо-сиво, а акцентът са бронзовите детайли, които внасят фин отблясък и усещане за лукс.

Допълнителен акцент в интериора са различните текстури. Те се забелязват както в избора на меката мебел, така и на килимите. Добавяйки стойност в цялостното усещане на пространството, те са търсен ефект от екипа на ATG Design – от създаване на концепцията до избора на финалните щрихи в декорацията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР