Холистичен дизайн - новото в интериора

Познавате понятието „холистично лечение“ като алтернативен подход към здравето. Същият принцип се прилага към интериорния дизайн: оформяне на среда, оптимизирана за цялостното благосъстояние на хората, които живеят или работят в дома.

Елка Влаховска 02 December 2021

Странните времена, които преживяваме, ни подтикнаха да обърнем специално внимание на домовете си и да се запитаме дали се чувстваме добре в тях. Днес работим предимно от къщи, учим от къщи, забавляваме се у дома и въобще използваме интериорните пространства по начин, непознат досега. Как да си осигурим здравословна и приветлива за окото среда, в която да се чувстваме щастливи и свързани със семейството си чрез усещане за благоденствие?

Холистичният дизайн, определян като интериорна концепция на бъдещето, може да ни даде отговори.  

Откъде да започнем? Както и при холистичната медицина – от познанието за себе си. Да оставим настрана тенденциите и да се съсредоточим върху това, което наистина харесваме, да се запитаме кои цветове са ни любими, кои елементи ни успокояват, какъв е начинът ни на живот и всекидневните ни дейности в дома.

Нашето уелнес пътешествие е много повече от ядене на здравословна храна и практикуване на йога. Става въпрос за връзката с нашето обкръжение, семейството и приятелите, за условията, нужни да изразим творческата си природа, за целите ни и как да обичаме себе си. Тръгвайки от всичко това, можем да помислим за интериора като отправна точка за физическото, духовното и психологическото си благополучие.

Пътят към холистичния интериорен дизайн е индивидуален за всеки, но според експертите по вътрешно оформление на дома все повече ще се налага в бъдеще. Той ни кара да мислим защо харесваме определени цветове и текстури (това много често може да бъде свързано с щастливи спомени от детството), защо някои пространства могат да предизвикват в нас безпокойство, а други ни успокояват.  

Холистичният интериорен дизайн е призван да обърне перспективата за дома отвън навътре, като променя повествованието на живота ни в посока да не се съобразяваме с външните влияния, изразени като мода, статус или тенденции, а да обърнем поглед към себе си и да се доверим на собственото си разбиране за щастие и комфорт.

Така можем да се озовем в пространство, което не само отразява  индивидуалността ни, но същевременно носи удобство, релакс и мотивация за постигане на целите ни.

И все пак, има общовалидни принципи в съвременното оформление на дома, които включват дори позабравената древна практика на фъншуй, отново набираща скорост като тенденция.

Тя е свързана не толкова със сложната система на разпределение на мебелите и аксесоарите в дома, колкото с основния принцип на минимализма – да се освободим от всички ненужни вече материални притежания, за да освободим енергия за растеж и промяна.  
За тези пространства, в които сме най-често – като кухнята и банята например, е добре да помислим да въведем естествени и устойчиви материали, които да ни свържат по-дълбоко с природата.

Дървото, рафията, мраморите, гранитите и други естествени камъни са чудесен избор! Ето защо световните интериорни специалисти залагат все повече на взаимовръзката човек–природа в дома. Съответно и цветовата палитра е все „по-обрана“, като преобладават неутралните земни тонове, съчетани умело с внезапни атрактивни „взривове“ на експресивен цвят под формата на абстрактно изкуство, аксесоари за дома, домашен текстил.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР