Как да подпомогнем растежа на косата: съвети, които наистина работят

26 October 2021

Пътят към дългата и здрава коса не е кратък и лесен, но следвайки няколко правила, резултатите няма да закъснеят и след около два месеца може да се види разлика. Средно тя расте с 0,05 мм на ден, 1-1,5 см на месец и до 18 см на година - затова бъдете търпеливи и последователни. 

Правилно измиване

Винаги нанасяйте шампоан два пъти: първия път той почиства, а втория ексфолира кератинизираните частици, което подготвя косъма за прием на подхранващи и възстановяващи средства. Водата е важна: тя не трябва да е гореща. Използвайте студено изплакване, за да запазите естествената влага. Не мийте косата си всеки ден, дори ако е склонна към омазняване. Това провокира работата на мастните жлези, тъй като шампоанът отмива себума. Идеалният график е 2-3 пъти седмично.

Използвайте балсам за коса

Шампоанът е само първата стъпка от почистването. Балсамите са истинските източници на подхранване и хидратация. При редовна употреба те изглаждат косата и подпомагат нейната еластичност. 

Добавете маска

Има различни маски за коса, от които можете да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди. Този тип продукти са истински супергерои - подхранват, хидратират, укрепват, поддържат нормален хидробаланс, придават блясък и защитават цвета на боядисаната коса. Активните съставки са във висока концентрация, затова се препоръчва да се използват до 2-3 пъти седмично. 

Не пропускайте скраба

Често ексфолиантите за скалп са пропускана стъпка от грижата за косата, но всъщност те изпълнява много важна задача - премахват мъртвите клетки и излишния себум от кожата на главата, както и остатъците от стилизиращи продукти. Освен това подобряват микроциркулацията, което насърчава растежа.

Нанасяйте масла

Тук вариантите са много - арган, жожоба, бадем, репей, маслина, авокадо, гроздови и кайсиеви семки - изборът зависи само от вас, защото те подхранват, омекотяват и правят косата като коприна. 

Термозащита

Ако не можете да се откажете от сешоара, пресата и машата, то тогава никога не пропускайте термозащитата. Такива продукти образуват филм върху повърхността на косата, който предпазва от негативните последствия на високите температури.

Разресвайте внимателно

Никога не разресвайте мокра коса, а изчакайте малко да изсъхне. Ако има заплетени кичури, използвайте специални спрейове, които ще улеснят процеса... Започнете да разресвате не от корените, а от върховете, като постепенно се движите нагоре.

Хранете се правилно

Тялото е идеална система, в която всичко е взаимосвързано. Добавете към диетата храни, съдържащи протеини и омега-3 и 6 мастни киселини: мазни риби, месо, ядки, бобови растения, билки, зеленчуци, плодове.

Пускането на дълга коса е чудесен пример как комплексният подход и търпението се отплащат след време.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР